Založ si blog

Expremiér Morawiecki: Západ musí priznať porážku Ukrajiny. Zelenskij čaká na Godota.

V interview pre Daily Express nedávno doslúživší poľský premiér Morawiecki pomerne prekvapivo vyhlásil, že je načase, aby Západ priznal porážku Ukrajiny. Nie iba kvôli krachu protiofenzívy, ale aj kvôli perspektívam vývoj konfliktu.

Podľa Morawieckého majú ruské sily na fronte nad ukrajinskou armádou vážnu prevahu. Rusko má veľké zdroje, má strategickú hĺbku a nahráva mu aj trpezlivý prístup Putina k medzinárodnej politike.

Vyhlásenie expremiéra Morawiekeho je pomerne prekvapivé preto, že to bolo práve Poľsko a rusofób Morawiecki, ktorí v 2022 patrili medzi najväčších oponentov rusko-ukrajinských mierových rokovaní. Či už v Bielorusku alebo potom neskôr v Turecku. Na zmenu Morawieckeho postoja asi nepôsobila iba volebná porážka a odchod PiS z vlády ale aj reálny vývoj na frontoch.

Aby nedošlo k omylu – Morawiecki neprestal byť rusofobom. Ako by aj mohol, veď je to Poliak a väčšina Poliakov trpí na rusofóbiu ako na dedičné mentálne ochorenie. Morawiecki z krachu ukrajinského vojnového úsilia proti Rusku nevidí východisko v nejakom rusko-západoeuropskom zmierení. Naopak. Morawiecki usudzuje, že teraz by NATO a najmä USA mali dvojnásobne proti Rusku zatvrdnúť. Lebo ak nie, Rusi onedlho napadnú Poľsko a Pobaltie.

Morawiecki na NATO a USA nalieha, aby po faktickej porážke Ukrajiny všetky svoje vojenské, materiálne a finančné zdroje, ktoré smerovali do Kyjeva, presmerovali do Varšavy. Ak Kyjev nesplnil očakávania Západu, malo by byť za miláčika Západu považované Poľsko. Tam by mali smerovať desiatky miliárd pomoci. Tam by to bola tá pravá investícia do likvidácie Ruska. Ak Západ Poľsko vybuduje a vyzbrojí -Poľsko nesklame a Rusko rukou Poľska padne. – Toľko Morawiecki a jeho rojčenie. /Inak, – interview, ktorá sa dá nájsť aj na youtube, nie je príliš záživné. Väčšinu z neho tvoria Morawieckeho sťažnosti na Tuska a jeho politicko-policajné šikanovanie teraz už opozičnej PiS/.

Pokiaľ ide o vývoj na bojiskách, k veľkým pozemným ofenzívam Ruska síce nedochádza, no v prospech Ruska sa mení strategické a technicko-technologické rozpoloženie síl. Rusi niekoľkými vzdušnými údermi zničili ukrajinské zbrojovky a vyradili 75% protivzdušnej obrany Ukrajiny. Zničili najmä odpaľovacie zariadenia a zásoby striel pre NASAMS a Iris-T. Účinnosť Kindžalov je taká vysoká, že sa proti nim odpaľovať Patrioty ani neoplatí. Washington preto ďalšie použitie Patriotov proti Kindžalom zastavil. Ukrajina by ich mala šetriť na obranu vládnych objektov a zahraničných misií v Kyjeve.

Pesimizmus vládne i pokiaľ ide o obnovu technických kapacít Kyjeva. Ukrajina je schopná vo vzdušnej vojne nasadiť iba limitovaný počet dronov. Napriek ich domácej výrobe je prevaha v dronoch 8:1 v prospech Ruska. V lietadlách, delách, raketometoch, munícii, raketách, pancierovaných vozidlách, tankoch, lodiach a pod. je Ukrajina takmer úplne závislá na zahraniči.

Vojenskú mizériu dopĺňa mizéria v zázemí. Zelenskij prosí o finančnú pomoc zo zahraničia, aby mal peniaze na dôchodky, na chod štátu, aby vládny aparát prežil najbližšie 2 mesiace. Po oznámení ďalšej fakticky totálnej mobilizácie vládne medzi obyvateľmi strach z odvedenia na front. Nechuť k vojne rastie. Zahraniční motivátorI /naposledy britský premiér Sunak či francúzsky minister zahraničia/ prinášajú iba krátkodobú nádej. Ukrajinci cítia, že voľačo musí prísť, že sa čosi musí zmeniť, ak chcú prežiť.

Čo by to však malo byť ? jediná vec, ktorá prichádza na um, je rokovanie o mieri. To ale nebude. Prezident Zelenskij akékoľvek úvahy na túto tému zakázal.

Absurdné čakanie na čosi spásonosné pokračuje. Ibaže Godot do Kyjeva nie a nie prísť….

Ficova finta

07.05.2024

Čo myslíte, kto sú dominantní akcionári v azerbajdžanských ropných a plynárenských firmách ? Čo myslíte, ako sú prepojené ruské a azerbajdžanské trasy s ropou a plynom ? Čo myslíte, akého pôvodu bude značná časť ropay a plynu. ktorá k nám bude prúdiť z Azerbajdžanu cez Ukrajinu ? /-Najmä v čase, keď je sú ruské energonosiče lacnejšie ako [...]

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Francúzsko, Kaledónia

V Novej Kaledónii pokračovali už tretiu noc nepokoje: štyria mŕtvi, stovky zranených

16.05.2024 15:16

Nepokoje v tomto francúzskom zámorskom území vypukli pre ústavnú reformu volebného systému, ktorá dáva právo voliť v provinčných voľbách tisícom francúzskych občanov.

česko, polícia, streľba

Tínedžer sa v Česku vyhrážal, že vystrieľa školu. Vysvetlil, že išlo o žart

16.05.2024 14:41

Polícia zdôraznila, že ho to zodpovednosti nezbavuje, a začala proti nemu trestné stíhanie.

Geert Wilders

Nová holandská koalícia chce 'najprísnejšiu' azylovú politiku v histórii krajiny

16.05.2024 14:22

Strany uviedli, že „čo najskôr“ predložia Európskej komisii žiadosť o výnimku z európskej azylovej politiky.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 458
Celková čítanosť: 2028448x
Priemerná čítanosť článkov: 4429x

Autor blogu

Kategórie