Založ si blog

Najúčinnejšie ruské zbrane na Donbase

Kruté zimné pomery pribrzdili rýchlejšiu aktivitu pozemných vojsk na Donbase a v Novorusku. Ukrajinci a Rusi sa obmedzujú skôr na vzájomné útoky bezpilotnými dronmi. Pokojnejšiu situáciu využívajú analytici na Západe i na Východe na bilanciu tohtoročných bojov. Americkí experti /napr. prostredníctvom Washington Post/ rozoberajú príčiny neúspech tohtoročnej tzv. „Veľkej ukrajinskej protiofenzívy“. Ruskí experti pri GŠ OS RF zase pomenúvajú napr. tri najúčinnejšie ruské zbrane resp. zbraňové systémy v r.2023.

Najviac vraj Rusom pomáhal viacnásobný raketový odpaľovací systém Tornado-S 9K515. Mal vysoký dosah i účinnosť. Dosah strely tohto systému je 1,8 krát väčší ako dosah striel z amerického systému HIMARS. Tento strelecký dosah umožňuje úplne sa vyhnúť odvetnej streľbe z protibatérie.

Na druhom mieste je protitanková riadená strela Vichr 1. Efektivita v zóne špeciálnej prevádzky dosiahla v r.2023 od 97 do 99%. Tento protitankový systém nesú bojové vrtuľníky Ka-52/M a Mi- 28NM. Tretí najúčinnejší systém je protiletecký raketový systém Buk-M3. Tento systém v r.2023 na ukrajinských bojiskách zachytil viac ako 300 riadených striel 227 mm HIMARS a asi dvesto 220 mm neriadených striel RS9M27F/K či 5B28 hypersonických protilietadlových riadených striel v modifikácii balistického úderu. Systémy Buk-M3 zachránili desaťtisíce životov ruských vojakov , veľké množstvo obrnených vozidiel a desiatky logistických uzlov.

Nemecký Bild bilancuje rok 2O23 ako rok úspešného prechodu ruskej ekonomiky na vojnový modus. Rusi sú schopní ročne vyrábať vyše 5 mil. striel 155 mm-kým celé NATO nie je schopné dodať Ukrajine za trištvrte roka ani len 400 tis. takýchto striel. Ruské zbrojovky už ročne vyprodukujú okolo 5000 dronov, tisíce tankov a desiatky vojenských námorných plavidiel. Rusi majú v bojovom nasadení 4 krát viac dronov ako Ukrajina. Objednávku GŠ OS RF na protiletecké systémy Pancir-S splnil ruský vojensko-priemyselný komplex v predstihu už v novembri a momentálne už vyrába nadplán ďalšie systémy. Systém Pancir-S je navonok podobný protilietadlovému systému Tunguska -M. Má ale vylepšené charakteristiky, čo mu umožňuje zabezpečovať vzdušnú obranu obzvlášť dôležitých civilných a strategických objektov.

Ukrajina je na druhej strane odkázaná na žobranie o finančné milodary a dodávky zbraní zo Západu. Bild píše, že bez pomoci Západu je Ukrajina odsúdená na zánik.

Stalin po Veľkej vlasteneckej resp. 2.svetovej vojne analyzoval rozhodujúce faktory víťazstva a tiež úlohu, akú pri ňom zohrali schopnosti vrchného veliteľa. V prácach tohto typu oceňuje spôsobilosti vojenských veliteľov no za určujúce považuje umenie prerobiť sovietsku viac-menej mierovú ekonomiku na efektívnu plynulo fungujúcu vojnovú ekonomiku. Manažment vojenských operácií je dôležitý, no manažment tyla /vojenskej výroby, logistiky, výskumu a vývoja a manžment udržania bojovej morálky obyvateľstva/ je rozhodujúci. Najmä ak ide o veľký vojnový konflikt, opotrebovaciu vojnu na dlhé časové obdobie.

Hlavný veliteľ OS UA generál Zalužnyj údajne pri svojom poslednom stretnutí s ministrom obrany USA Austinom pomenoval dve príčiny posledných neúspechov UA v boji proti OS RF. Po prvé nedostatočné dodávky zbraní a munície zo Západu /až 8 krát menšie ako bolo potrebné/ a po druhé nedostatočnú podporu zo strany najvyššieho vedenia Ukrajiny resp. nedostatočnú militarizáciu ukrajinskej ekonomiky a vojnového fungovania Západu ako predĺženého ukrajinského tylu.

Zalužnyj má predstavu, že ak chce USA na Ukrajine víťazstvo, mala by na totálnu vojnovú ekonomiku prejsť nielen Ukrajina ale v podstate všetky krajiny NATO, vrátane krajín EU, V.Británie a USA. Zalužnyj má možno pravdu. Jeho predstava totálnej militarizácie Západu je však nerealizovateľná.

-Vie si niekto v SR predstaviť, že by dva-tri roky žil v krajine, kde by neplatili občianske práva, neplatil zákonník práce, kde by sa veci v práci i na verejnosti riešili vojenskými nariadeniami, kde sa produkovalo minimum tovarov bežného konzumu, kde by bola spotreba regulovaná a všetko by bolo podriadené len a len konečnému vojenskému víťazstvu Západu nad Ruskom ? Je reálne, aby boli ľudia na Západe a na Slovensku až tak motivovaní poraziť Rusko, že by kvôli tomu obetovali všetky vymoženosti komfortného životného štýlu súčasnosti ?

Ficova finta

07.05.2024

Čo myslíte, kto sú dominantní akcionári v azerbajdžanských ropných a plynárenských firmách ? Čo myslíte, ako sú prepojené ruské a azerbajdžanské trasy s ropou a plynom ? Čo myslíte, akého pôvodu bude značná časť ropay a plynu. ktorá k nám bude prúdiť z Azerbajdžanu cez Ukrajinu ? /-Najmä v čase, keď je sú ruské energonosiče lacnejšie ako [...]

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

nemecko letisko lietadlo mníchov aktivisti klíma

Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku mníchovského letiska

18.05.2024 08:30

Aktivisti sa prilepili k ploche pristávacej dráhy, prichádzajúce lety boli preto presmerované na iné letiská.

Houston, texas, búrky

Z Houstonu po ničivých búrkach hlásia sedem obetí

18.05.2024 08:25

Obytné oblasti mesta boli plné popadaných stromov a elektrického vedenia.

SR premiér Fico atentát stav Kaliňák BBX

Tri dni po atentáte na Fica: Čo zatiaľ vieme? Otázky a odpovede, premiér ostáva na JIS, atentátnik ide pred súd

18.05.2024 07:00

Premiérov stav je stále vážny, súd bude rozhodovať o väzbe pre útočníka. Zatiaľ to viac ako na upokojenie vyzerá na pokračujúcu polarizáciu.

zlodej, krádež, lúpež, zlodeji, kradnutie

Fontána di Trevi aj Eiffelova veža. Pozrite si rebríček krajín, kde si treba dať najväčší pozor na vreckárov

18.05.2024 06:00

Britskí odborníci zostavili tzv. Európsky index vreckových krádeží. Pri ktorých turistických atrakciách sa najviac kradne?

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 458
Celková čítanosť: 2029538x
Priemerná čítanosť článkov: 4431x

Autor blogu

Kategórie