Založ si blog

Zelenskému trik nevyšiel. Hadí ostrov opäť demilitarizovaný

Pamätáte sa ešte na boje, aké zvádzali o neobývaný maličký Hadí ostrov neďaleko Odessy ruské a ukrajinské vojská ? Najprv ho „hrdinsky bránili“ Ukrajinci, potom ho aj s kompletnou ukrajinskou posádkou získali Rusi a potom sa formálne dostal pod ukrajinskú kontrolu. Rusi sa stiahli, pretože na pôvodný plán obsadiť celé pobrežie Ukrajiny vrátane Odessy /dočasne ?/ rezignovali. Hadí ostrov mal totiž pre OS RF cenu len ako nástupisko na Odessu.

Pri pôvodných „obilninových“ rokovaniach medzi Ukrajinou a Ruskom, sprostredkovaných Tureckom sa ako jedna z podmienok uvoľnenia lodnej prepravy obilia z Odessy dohodlo, že Hadí ostrov bude demilitarizovaný, že na ňom nebudú žiadne ruské alebo ukrajinské vojská či vojenské zariadenia.

Demilitarizovanosť ostrova bola zárukou bezpečnosti vývozu ukrajinského obilia do sveta. A tiež zárukou, že sa uvoľnený režim plavby nezneužije proti Rusku. Bola to funkčná záruka – až do času, kým ho pred pár dňami polotajne nenavštívil Zelenskij. Oficiálne prišiel na ostrov demonštrovať politickú nadvládu Kyjeva nad ostrovom. Tajne však jeho sprievod na ostrov priniesol zo Západu dodaný vysoko presný radar. Radar bol zhotovený tak, aby mohol pracovať v ručnom i automatickom režime. Parametre radaru by dovoľovali monitorovať pohyb prakticky celej ruskej čiernomorskej flotily. Najmä však okolie hlavného ruského vojenského prístavu Sevastopol.

Zelenskij sa tváril, že on nič, že on muzikant. Že on na ostrov prišiel iba čisto z protokolárnych dôvodov. Iba preto, aby sa na pár chvíľ potešil pri stĺpe s ukrajinskou zástavou, čo nad Hadím ostrovom symbolicky veje – a aby sa potom vrátil na pevninu.

Ruská vzdušno-kozmická rozviedka veľmi rýchlo zistila, že Ukrajinci z ostrova neodišli úplne. Radar -porušujúci dohody o vývoze obilia-objavila. Lavrov a spol. najprv vec riešili diplomaticky. Dobrovoľným odstránením radaru chvíľu neúspešne podmieňovali ďalšie predĺženie dohody o obilí. Keď v Kremli pochopili, že požiadavky Ruska či Turecka na Kyjev nezaberajú, zariadili sa ako obvykle. Podľa bonmotu – „kto sa nechce dohodnúť s Lavrovom, bude musieť „diskutovať“ s generálom Šojgu“ – poslali pred 3-4 dňami na Hadí ostrov niekoľko rakiet. Tie potom umlčali nielen radar, ale aj ostatné obnovené vojenské zariadenia a ich posádku.

Hadí ostrov je takto opäť kompletne demilitarizovaný. A zmluva o vývoze ukrajinského obilia do zahraničia mohla byť dnes opäť predĺžená. Celý tento príbeh je ukážkovým príkladom toho, ako môže fungovať demilitarizácia Ukrajiny. Možno aj na širšej, možno až na celoukrajinskej úrovni.

Ficova finta

07.05.2024

Čo myslíte, kto sú dominantní akcionári v azerbajdžanských ropných a plynárenských firmách ? Čo myslíte, ako sú prepojené ruské a azerbajdžanské trasy s ropou a plynom ? Čo myslíte, akého pôvodu bude značná časť ropay a plynu. ktorá k nám bude prúdiť z Azerbajdžanu cez Ukrajinu ? /-Najmä v čase, keď je sú ruské energonosiče lacnejšie ako [...]

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Meta Verified, Facebook, Instagram

Eurokomisia začala vyšetrovanie spoločnosti Meta pre návykové algoritmy škodiace deťom

16.05.2024 16:48

Meta prevádzkuje napríklad sociálne siete Facebook a Instagram či komunikačnú platformu WhatsApp.

lieky, tabletky

Ústav pre kontrolu liečiv sťahuje z trhu jednu šaržu lieku používaného pri cukrovke 2. typu

16.05.2024 16:45

Štátny ústav pre kontrolu liečiv sťahuje z trhu jednu šaržu lieku Metfogamma 500.

handlová, fico, atentát

Prečo mu dovolili strieľať na Fica opakovane? 7 zaváhaní ochranky podľa expertov v infografike

16.05.2024 16:45

Zosumarizovali sme, kde mohla ochrana premiéra zlyhať.

pellegrini

Fica od smrti delili centimetre. Čakajú ho najťažšie hodiny a dni, povedal po návšteve premiéra v nemocnici Pellegrini

16.05.2024 15:56, aktualizované: 17:05

Nakrátko spolu podľa Pellegriniho slov komunikovali.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 458
Celková čítanosť: 2028477x
Priemerná čítanosť článkov: 4429x

Autor blogu

Kategórie