Založ si blog

Surovikinova línia

Dnes už aj náš SRo priniesol informáciu o tom, čo je nad slnko jasnejšie a čo sa denne prepiera na zahraničných portáloch ale aj v mienkotvorných médiách typu NYT, WJ, WP, Newsweek, ISW a pod. Stručne povedané: tzv. veľká ukrajinská protiofenzíva sa zasekla. Nefunguje. Ukrajinci síce ústami pani Maljarovej každý deň uvádzajú, že ich armáda postúpila o pár sto metrov, či kilometer, no takýto postup nie je ofenzíva. Možno prieskum bojom ale ofenzíva určite nie.

Americké médiá sa zhodli na tom, že počas špeciálnej ruskej vojenskej operácie utrpela Ukrajina vysoké tzv. nenávratné straty. Podľa R,F.Kennedyho vo výške viac ako 350 tis., podľa ukrajinského experta A.Matvijčika dokonca 400 tis. vojakov./Spolu s ranenými 800 tis.vojakov. Nečudo, že Zelenskij dal úlohu mobilizovať ďalších 200 tis. mužov, Bude to však ťažké, lebo počet obyvateľpv Ukrajiny klesol z predvojnových 38 mil na cca 25 mil.

Počas tejto letnej protiofenzívy prišiel Kyjev o 20% bojovej techniky, najmä tankov a BVP. Najmä vďaka mínovým poliam, Tie považuje za likvidátora tankov a BVP NATO napr. Spiegel ale aj Washington Post. V Die Welt píšu o nespokojnosti ukrajinských tankových dôstojníkov s nemeckými inštruktormi. Na otázku ako prekonať mínové polia vraj Nemci nevedia odpovedať nič iné len dať radu „Obíďte ich !“…..

Veľká ukrajinská protiofenzíva sa nezačala práve ideálne. V Kyjeve spočiatku plytvali silami, aby pred summitom NATO vo Vilniuse zaujali svojich chlebodarcov aspoň nejakým úspechom. Nuž úspech na fronte sa nekonal a úspech na poli diplomacie vo Vilniuse tiež nie. Podľa The Times klesá záujem Západu podporovať kyjevského lúzera tak ako doposiaľ.

Summit NATO sa skončil. Banderovci po ňom stratili dosť veľa zo svojej motivácie k frontálnym útokom na Donbase. Zelenského generáli navyše pochopili, že ak by veci išli ako doposiaľ, zostanú do zimy generálmi bez vojska. Preto sa dnes z Kyjeva rozšírila správa, že GŠ OS UA prehodnotil doterajší režim ofenzívy a rozhodol sa šetriť technikou a živou silou. To znamená, rozhodol sa postupovať v pomalšom tempe ako doposiaľ. /A zrejme tu a tam prejsť od ofenzívy k taktickej obrane./

Experti na Západe si kladú otázku, v čom je obranná línia ruských vojsk na Donbase, v Chersonskej a Zaporožskej oblasti taká dobrá, že ju špičkoví NATOvskí poradcovia gen . Zalužného nevedia prekonať ? Líniu, ako je známe začal po svojom nástupe do funkcie budovať ruský generál Surovikin. Skôr , než k výstavbe línií obrany pristúpil. presvedčil Putina a Šojgua, že bude potrebné stiahnuť sa od Kyjeva, od Sumy, od Charkova a opustiť Cherson. Skrátením frontu sa dosiahla línia, ktorá je efektívne aj s pomerne malým počtom vojakov /bez nutnosti ďalšej mobilizácie záloh! / brániteľná.

Na predpokladanej línii dlhodobejšieho dotyku sa začali budovať tri obranné línie. Vpredu so zákopami, v strede so železobetónovými bunkrami a pevnosťami, vzadu s mohutnou protitankovou artilériou. No a všade na tankových terénoch s množstvom betónových „ježkov“ a i. zábran. Tie majú za úlohu voviesť ukrajinskú techniku na mínové polia, do úzkych koridorov, v ktorých jeden -dva zasiahnuté tanky alebo BVP zapchajú cestu aj ostatnej technike. Na miesta, kde sa to stane. nalietavajú potom /zo vzdialenosti, v ktorej sú ukrajinskou PVO nezasiahnuteľné / ruské bojové vrtuľníky a bombardéry s riadenými bombami a dokončievajú na zhluku techniky NATO dielo skazy.

Ničeniu techniky NATO na Surovikinovej línii napomáha slabučké pancierovanie tankov Leopard a Challenger, – o bojových vozidlách Bradley ani nehovoriac. Surovikin vymyslel pre tanky také prekážky, pri prekonávaní ktorých sa musia predkom nakloniť do vzduchu. Na to potom už číhajú ruskí vojaci s protitankovými ručnými zbraňami alebo kanónmi. Na svoje „bruško“ sú totiž NATO-obrnence osobitne citlivé. Podľa britského generála M.Kimmitta /The Wall Sreet J./ prejsť 20 km širokú Surovikinovu obrannú líniu je ako prejsť 20 km v pekle.

Kyjev sa po 1 a pol mesiaci ofenzívy stále motá v labyrinte Surovikinových smrtiacich pascí. Banderovci sa tešia, že sa dostali k prvej línii ruskej obrany o 1-2 km. Čože to je za postup, keď Surovikinova línia je až 20 km široká ? Navyše, za poslednou treťou líniou obrany sa budujú línie ďalšie. Budujú sa tempom, aké je rýchlejšie než tzv. postup ukrajinskej ofenzívy.

Ukrajinci sa z biednej nálady pokúšajú dostať adorovaním kazetovej munície, ktorá im už prichádza z USA. Táto munícia narobí šarapatu v zázemí, v civilných aglomeráciách, no Surovikin s ňou pri budovaní obrannej línie už rátal. Nič podstatné Ukrajinci ani pomocou kazetovej munície, dokonca ani len zapojením F-16 do podpory banderovcov zo vzduchu nedosiahnu.

A tak sa zdá, že všetko smeruje ku stabilizácii frontu a ku pozičným jesenným bojom. Tie môžu mať dvojaké riešenie: príchod ruskej ofenzívy /s cieľom obsadiť Cherson, Nikolajev, Odessu na juhu a Charkov a Sumy na severe – alebo prímerie a začiatok diplomatických mierových rokovaní. Ak by sa boje pretiahli do ďalšej zimy, bude to podľa byv.poradcu CIA J.Rickardsa /The Daily Reckoning/ fatálny tromf v rukách Rusov.

Obe riešenia sú postavené na dobrej práci Surovikina. Opierajú sa o veľmi ťažko prekonateľnú obrannú líniu. Jednoduchý recept v príncípe z čias pozičných bojov 1. sv .vojny. – Surovikinov ruský recept, ktorý je proti elektronikou a satelitným navádzaním prešpikovanej technike NATO prekvapujúco úspešný.

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Komunisti oslávili 1. máj

V prípade minuloročného zjazdu KSS polícia zastavila trestné stíhanie

29.04.2024 13:15

Na zjazde mali byť vystavené nielen tradičné komunistické symboly, ale aj portrét Stalina.

Blinken

Blinken žiada vyššiu súčinnosť v oblasti obrany s krajinami Perzského zálivu

29.04.2024 13:10

Blinken chce svoju cestu po krajinách Blízkeho východu využiť aj na to, aby v tejto záležitosti vyvinul tlak na vedúcich predstaviteľov Izraela.

mestská polícia, obchodná, bratislava

VIDEO: Naháňačka ako z akčného filmu. Najprv sa pobil pred barom, potom utekal pred políciou

29.04.2024 13:03

Podozrivého spozorovali na Obchodnej ulici. Keď sa mu prihovorili, dal sa na útek.

Vrbětice vrbetice muničný sklad česko výbuch

Ruský terorizmus v Čechách: útok vo Vrběticiach vykonali tajné služby Moskvy, potvrdilo vyšetrovanie

29.04.2024 12:56

Pri prvom výbuchu vo Vrběticiach zomreli dvaja ľudia. Sklady si prenajímala ostravská firma.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2010413x
Priemerná čítanosť článkov: 4418x

Autor blogu

Kategórie