Založ si blog

Ruské nukleárne zbrane v Bielorusku.

Naše médiá sú plné komentovania ruského zámeru rozšíriť taktické nukleárne zbrane v Bielorusku. Možno by bolo zaujímavé pozrieť sa na vec aj z ruského uhla pohľadu. Aspoň kvôli úplnosti informácií.

Rusi /napr. O.Volodin, spolupracovník Politonline.ru, Pravda.ru a pod/ začínajú pri analýze veci tým, že vymedzujú taktické jadrové zbrane /TJZ/ ako zbrane, ktoré nie sú určené na ničenie celý krajín napr. v zámorí /na to slúžia strategické jadrové zbrane/ ale „iba“ na ničenie menších vojenských alebo logistických celkov; v aktívnej bojovej činnosti slúžiacich potom na zabezpečenie prelomu frontu alebo naopak na zničenie nepriateľských úderných klinov, pokúšajúcich sa o prelom frontu, na zastavenie veľkých ofenzív, na ničenie zoskupení vojenskej techniky, na likvidáciu silných opevnení, letísk, skladov, výrobní zbraní, dopravných uzlov, a pod. Rusi uvažujú, že cieľom TJZ môže byť letisko Rzesow, kam prilietajú americké lietadlá so zbraňami pre Ukrajinu, Javorský polygón na Ukrajine, cestné a železničné prechody z Poľska, Slovenska a Pobaltia na Ukrajinu. Po zásahu TJZ nezostane zničená celá krajina, ale „iba“ asi 3-4 hektáre krajiny. Samozrejme, adekvátny k tomu je i rozsah rádioaktívneho zamorenia.

Hlavice resp. odpaľovacie zariadenia ruských TJZ budú v Bielorusku umiestnené v silne fortifikovaných podzemných priestoroch. Miesta, kde sa budú nachádzať, budú silne strážené. Preto ich uvedenie do bojovej pohotovosti potrvá asi do júna-júla. Základne TJZ v Bielorusku budú podobné americkým základniam TJZ, napr.:

  • Kleine Brogel, Belgicko,
  • Buechel, Nemecko,
  • Aviano a Ghedi-Torre v Taliansku,
  • Volkel v Holandsku,
  • Incirlik v Turecku a pod.

Nosičmi alebo odpaľovacími zariadeniami ruských TJZ môžu byť napríklad:

  • lietadlá /aj bieloruské/ typu Su-24 pri hlaviciach do 30 kiloton,
  • rakety Iskander pri pri hlaviciach do 50 kiloton,
  • míny a náboje s náložami pre ruské samohybné delá 200 mm napr. Pion a Malka resp. resp. pre húfnice 150 mm Giacint – všetko pre v rozsahu 2-3 kilotony,
  • rakety Kindžal odpaľované napr. z lietadiel Mig-31…

/Pre porovnanie-hirošimská bomba mala silu 13 kiloton. Rusko má asi 2000 jadrových náloží, vhodných ako taktické jadrové zbrane/.

Dôvodom pre inštaláciu ruských TJZ v Bielorusku môžu byť podľa ruských analytikov viaceré veci. Trebárs:

  • použitie striel s ochudobneným uránom v britských tankoch Challenger a pod.,
  • prísun veľkého počtu raketometov Himars s dlhým doletom k hranici Kaliningradu,
  • osobná žiadosť Lukašenka, ktorý chce na akýkoľvek útok NATO na Bielorusko odpovedať pomocou TJZ,
  • otvorenie stálej americkej vojenskej základne v Poľsku, na ktorej sa predpokladá inštalácia amerických TJZ,
  • skrátenie času „jadrovej reakcie“ Ruska na útok zo Západu-v tomto prípade pôjde o nezanedbateľných pár kritických minút,
  • vynútená redislokácia ukrajinských síl z donbaského frontu na hranicu s Bieloruskom a tým aj oslabenie sily OS UA pre prípad nejakej ukrajinskej ofenzívy na fronte,
  • reakcia na nový svetový poriadok a nové rozloženie síl medzi veľmocami, a pod.

Umiestnenie TJZ Ruska na území Bieloruska má aj svoje riziká. Napr. hra niektorých bieloruských politikov na „jadrovú veľmoc“ /medzi zopár bieloruskými žurnalistami to už začalo/. Alebo obava, čo sa stane s TJZ, ak by v Bielorusku došlo k štátnemu prevratu /potom by malo Rusko na Západe ďalšiu Ukrajinu, ibaže ozbrojenú jadrovými zbraňami/. No a napokon vyššie personálne a finančné náklady na vybudovanie a prevádzkovanie ruskej základne s TJZ v Bielorusku.

Z pohľadu Slovenska znamená rozmiestnenie ruských TJZ v Bielorusku priblíženie TJZ na niekoľko stoviek km od slovenských hraníc. Potenciálnym cieľom TJZ Ruska na Slovensku môže byť cestný prechod pri Michalovciach /Vyšné Nemecké/, železničný uzol v Čiernej nad Tisou a letisko Užgorod, vzdialené iba pár km od SR. Pri zvažovaní cieľa úderu TJZ zohrá zrejme úlohu politika toho-ktorého štátu voči RF a rozsah zbraní a munície, dopravovaných na Ukrajinu cez Slovensko alebo iný štát NATO.

Cieľotvorným faktorom ruských TJZ bude bezpochyby aj kvalita vzťahov, aké má alebo bude mať tá-ktorá krajina ku Ruskej federácii a jej ľudu. – Alebo sa mýlim ?

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

MZV: Premiér navštívil ministerstvo

Blanár: Naše členstvo v EÚ je pre krajinu úspešný príbeh. Na rozvoj sme dostali takmer 28 miliárd eur

02.05.2024 12:05

Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do Únie, podľa Fica by mala vstúpiť hneď po splnení podmienok, povedal premiér Fico.

Libanon, Ursula von der Leyenová, Najib Mikati, Nikos Christodoulides

EÚ poskytne Libanonu jednu miliardu eur, Leyenová chce riešiť problémy s migráciou

02.05.2024 11:44

V Libanone tiež žije približne 210 000 palestínskych a 1,5 milióna sýrskych utečencov. To vyvoláva obavy, že regionálna nestabilita by mohla spustiť utečeneckú vlnu smerujúcu do Európy práve cez Cyprus.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Protesty, hádky aj bitky: Gruzínsky parlament podporil kontroverzný zákon o zahraničných agentoch

02.05.2024 11:22

Opozičný zákonodarca Beqa Liluašvili počas stredajšieho rokovania naživo vysielal z rokovacej sály parlamentu. Na videu vidno, ako poslanci kričia a fyzicky sa navzájom konfrontujú.

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52, aktualizované: 12:18

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 456
Celková čítanosť: 2014333x
Priemerná čítanosť článkov: 4417x

Autor blogu

Kategórie