Založ si blog

V čom je ruská maslenica silná a prečo je podozrivá ?

Obdobou fašiangových slávností sú vo Východnej Európe slávnosti zvané maslenica. Sú to sviatky veselosti, tanca, zimných hier, ľudového divadla a dobrého jedla. Gazdiné počas 7 dňovej maslenice pečú najmä bliny. Bliny sú čosi ako hrubé a veľké ruské palacinky, s bohatým obsahom masla a vajec, teda energie. Bliny sa pripravujú buď s mäsom, rybami a hríbami, alebo na sladko: napríklad s malinovým lekvárom a šlahačkovou smotankou.

Gazdiné pri príprave blín nešetria vajcami a najmä nešetria maslom. Na konci maslenice by gazdinej nemalo zostať v prírodnej chladiacej jame ani kúsok masla. A tak bliny robí dovtedy, dokedy sa jej maslo neminie. Na konci maslenice dedinčania zhotovujú figurínu so širokou tvárou – Maslenicu. Tú podobne ako u nás Morenu potom zapália a hodia do vody. Z Maslenicou odchádzajú preč z dediny aj zlé sily zimy, strádania, prírodných nešťastí či vojen.

Ľudia sa po maslenici začnú postiť. Postia sa 40 dní až do Veľkej noci. Teda do jari.

Maslenica ešte nie je sviatkom jari, v ruskej klimatickej zóne ani len predjaria. Maslenica je sviatkom nádeje. Ruský človek tu vďaka kalorickej strave získava silu prekonať posledný úsek zimy, posledný-najťažší, – úsek strádania. Maslenica dodáva Rusom nádej, energiu a odvahu boriť sa s ťažkosťami, ktoré ich ešte do jari stretnú.

Maslenica je folklórny sviatok mimoriadnej sily a symboliky. Rusov energetizuje telesne i duchovne. Nepriatelia Ruska sa maslenice v minulosti dosť obávali. Prečo ? Lebo Rusi prichádzali po maslenici do roboty ale aj do boja ako znovuzrodení.

Zdá sa, že strach z maslenice pretrváva u niektorých ľudí na Západe doposiaľ. -Nečudo, že z titulky zmizol aj prvý článok, čo sme o folklórnej maslenici napísali. Počas maslenice sa niektorí ľudkovia boja aj vlastného tieňa. Nech sa boja. My čo sa nebojíme si dáme aspoň dvoje bliny. Získame tak nádej a silu na dožitie do JARI. Tej prírodnej i tej obraznej, slovanskej, duchovnej JARI.

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

pas, cestovanie, cestovný pas, slovensko, slovený pas, peniaze, turistika, dovolenka, zahraničie, passport,

Žiadali ste o pas? Štát vám ho nedodá ani do 30 dní. Odporúča cestovať na občiansky preukaz

06.05.2024 15:00

Ministerstvo vnútra po nápore žiadostí zo začiatku roka stále nedokáže vo všetkých prípadoch dodržať lehotu.

Strážske, búrka

Na západnom a strednom Slovensku treba v pondelok poobede počítať s búrkami

06.05.2024 14:45

Meteorológovia varujú, že búrky môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu.

Francúzsko Čína Prezident Návšteva Si Ťin-pching

EÚ sa spolieha na Čínu, Si Ťin-pchingovi dohováral Macron aj Leyenová. Zatlačí Peking na Putina?

06.05.2024 14:25, aktualizované: 14:43

Von der Leyenová povedala, že EÚ ráta s tým, že Čína zatlačí na Rusko, aby ukončilo vojnu na Ukrajine.

polícia zatknutir naháňačka

Muži a žena. Zadržali páchateľov, ktorí z predajne ukradli trezor s 50-tisícmi eur

06.05.2024 13:19

Lup si odniesli na ubytovňu. Tam prekonali zabezpečenie trezoru a jeho obsah si ponechali.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2019228x
Priemerná čítanosť článkov: 4418x

Autor blogu

Kategórie