Založ si blog

Stručná chronológia americko-ruskej vojny

Keď chronológia, tak najprv niektoré zaujímavé dátumy a historické medzníky. Napríklad:

  • 11.marec 1985: do funkcie generálneho tajomníka ÚV KSSZ bol zvolený oportunista Michail Gorbačov, ktorého slabiny USA využili na víťazstvo v studenej vojne medzi USA ZSSR.
  • 25.december 1991: USA sa podarilo rozvaliť ZSSR. Vznikla Ruská federácia s režimom proamerického prezidenta RF Borisa Jeľcyna. Začala sa amerikanizácia Ruska.
  • 31.december 1999: do funkcie prezidenta RF nastúpil Vladimír Putin. Začal sa proces ruskej národnej obnovy. Ekonomické a politické štruktúry Ruska sa začali očisťovať od americkej kontroly.
  • 2003: pokus USA o zvrat vývoja v RF aktivizáciou tzv. jeľcynovských oligarchov /Chodorkovskij a spol./ skončil neúspechom; Putin nastúpil druhý prezidentský mandát.
  • 10. FEBRUÁR 2007: VLADIMÍR PUTIN OZNÁMIL NÁVRAT RUSKA DO POZÍCIE SVETOVEJ SUPERVEĽMOCI. Na mníchovskej bezpečnostnej konferencii Putin oznámil, že neuznáva unipolárny svet pod vedením USA. Oznámil, že RF už ďalej bude presadzovať predovšetkým svoje národnoštátne záujmy a pomôže k zmene sveta na multipolárny.
  • 7.máj 2008: do funkcie prezidenta RF sa dostáva „Putinov človek“ D.Medvedev. USA strácajú posledné nádeje na obnovenie kontroly USA nad Ruskom. Obnova Ruska pokračuje.
  • 4.marec 2012: Putin sa vracia na pozíciu prezidenta RF. Začína obdobie studenej vojny medzi USA a RF. Rozbieha sa kolotoč protiruských sankcií a príprava proxy vojny proti Rusku na Ukrajine.
  • 21. november 2013: začiatok protiruského puču v Kijeve.
  • 22.február 2014: nacionalisti protiprávne zbavili funkcie demokraticky zvoleného ukrajinského prezidenta Janukovyča. Ukrajiny sa zmocňuje nacionalistický neobanderovský režim, zameraný nepriateľsky voči Rusku; začína sa ozbrojený konflikt tohto režimu s Ruskom; proxy vojna USA proti Rusku prerastá zo svojej „studenej“ fázy do fázy „horúcej“.
  • 14. marec 2014: charkovský masaker: banderovci zmasakrovali prvých ruskojazyčných obyvateľov; 16.marec 2014: obyvatelia Krymskej republiky sa v drvivej väčšine prihlásili k pripojeniu k Ruskej federácii; 7.apríl 2014: vznik DNR a LNR; 15.apríl 2014: začiatok občianskej vojny na Ukrajine; kyjevský režim začína vojenskú inváziu do ruskojazyčného Donbasu; 2.máj 2014: odesský masaker: upálenie desiatok ruských aktivistov v mestskom dome odborov; na územiach kontrolovaných kyjevským režimom ozbrojený odpor proti Kyjevu končí; neobanderovský režim začína na Ukrajine masívny proces ukrajinizácie a protiruskej nacifikácie obyvateľstva.
  • 12.február 2015: podpis 2.minských dohôd o mierovom urovnaní situácie na Donbase; pokračovanie ostreľovania DNR a LNR kyjevským delostrelectvom. Ukrajinskú armádu masovo vyzbrojujú a cvičia krajiny NATO.
  • 25.júl 2021: Kyjev oficiálne oznámil, že odstupuje od minských mierových dohôd.
  • oktober 2021: Zelenskij naznačil možnosť skorého vstupu UA do NATO; prejavil záujem o vývoj vlastných jadrových zbraní a vznik základní USA na území Ukrajiny.
  • 24. február 2022: začiatok špeciálnej vojenskej operácie OS RF na Ukrajine.
  • 29.marec 2022: stroskotanie mierových rokovaní RF a UA v Turecku pod tlakom nesúhlasu USA a V.Británie.
  • apríl 2022: vojenských konflikt Ukrajiny a Ruska sa mení na konflikt medzi Ruskom a USA/NATO. Vojna medzi Ruskom a USA de facto začína.

– Ďalšie míľniky faktickej vojny medzi USA a Ruskom napíše najbližšia budúcnosť. Rusko bolo po porážke ZSSR v studenej vojne cca 10 rokov pod kontrolou USA. Po nástupe V.Putina do funkcie sa asi 7 rokov pokúšalo o rovnocenné vzťahy s USA a Západom. Od roku 2007 t.j. 16 rokov je Rusko v otvorenej ideologickej vojne s USA. Od roku 2014 sa ideologický konflikt mení na obchodný, s využívaním protiruských sankcií. Od februára 2022 sa konflikt ďalej vyhrotil do podoby horúcej proxy vojny, ktorá ale čoraz viac nadobúda charakter horúcej PRIAMEJ vojny.

Zápas USA s Ruskom trvá de facto 23 rokov. Na jeho začiatku bolo Rusko zruinovaná krajina, ktorej zdroje sú v rukách Západu alebo prozápadných oligarchov a ruská armáda je na pokraji rozpustenia. Dnes, na konci tohto ani nie 23 ročného obdobia je 150 miliónové Rusko schopné čeliť nielen ekonomickej vojne všemocného Západu /s miliardovou populáciou/ale aj armádam pod kontrolou Západu, vyzbrojeným tými najlepšími zbraňami, aké je Západ schopný vyrobiť a vyvinúť.

Zaujímavý historický posun. – Čo si myslíte o ňom vy ?

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 456
Celková čítanosť: 2014848x
Priemerná čítanosť článkov: 4419x

Autor blogu

Kategórie