Založ si blog

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu.

Jednou z výnimiek je zničenie podzemného bunkra, kde sídlil GŠ OS UA armádnej skupiny Juh. Bunker sa nachádzal neďaleko žel.stanice. Od dnes rána z trosiek vynášajú desiatky mŕtvych dôstojníkov-ukrajinských aj zahraničných. Okrem tohto raketového úderu /Iskander ?/ bola zničená aj základňa na odpaľovanie protilodných rakiet Neptun R-36O. Raketové údery OS RF neboli konfrontované takmer so žiadnou ukrajinskou PVO. Nedostatok munície ?

Mocenský vývoj sveta v súčasnosti tvorí viacero ohnísk, nielen to ukrajinské. Aktuálne považujem za veľmi dôležité, že čínsky prezident Si-Tin-pching navštívi v najbližšom čase Srbsko, aby v Belehrade potvrdil praktické kroky ku vstupu Srbska do BRICS. /Čínsky vodca v rámci európskej návštevy príde aj do Paríža a Budapešti, no pobyt v Belehrade bude asi politicky najvýznamnejší/.

Vstup Srbska do BRICS, ak sa naozaj zrealizuje, povedie k obrovským geopolitickým presunom, nielen v našom takpovediac okolí, aj v Európe a vo svete ako takom. Vstup Srbska do BRICS bude udalosť, aká ovplyvní aj vývoj konfliktu na Ukrajine: určite viac, ako používanie F-16 či ATACMS banderovcami.

Návšteva čínskeho vodcu na Slovensku sa neplánuje. Naopak, plánuje sa ázijská cesta R.Fica. Tá však bude mať skôr obchodno-ekonomický charakter. Úspech Ficových rokovaní bude však môcť následne – v perspektíve 2-3 rokov viesť k podobným ambíciám, než aké má Srbsko vo vzťahu k BRICS. Slovensko trochu mešká. Až teraz nastupuje na cestu k multipólovému svetu. Na cestu, na ktorej už Budapešť a Belehrad prešli dobrý kus cesty. – Vraví sa však, že radšej neskoro ako nikdy.

Pre tých, čo predsa len čakajú čosi aj z ukrajinských frontov iba heslovite: na predmestí Časov Jaru bola zničená špeciálna úderná jednotka ukrajinskej vojenskej rozviedky, Očeretino, Berdiči, Semonovka boli úplne vyčistené od zvyškov banderovcov; z obce Keramik sa OS UA stiahli a v Rabotine na hlavnej budove veje ruská zástava. OS UA na druhej strane obsadili jeden z mnohých riečnych ostrovčekov pri Chersone. Ukrajinci to vydávajú za dobré znamenie, hoci ide možno iba o dočasný zisk v tzv. sivej zóne nikoho. Menej úspešne sa OS UA viedlo pri dvoch včerajších a nočných útokoch na Krym pomocou ATACMS. OS RF oznamujú, že všetky tieto „zázračné“ strely boli zlikvidované ešte pred zásahom do cieľa.

OS UA majú nádej, že sa veci zmenia k lepšiemu. Zbierka „občanov“ SR na zbrane pre Ukrajinu už totiž dosiahla 4 mil. eur. Nuž a to je spolu s 60 mld USD z USA pre Zelenského naozaj citeľná pomoc a podpora.

O /ne/vylodení Červenej armády na Hokkaido

07.06.2024

O máločom sa na Slovensku vie tak málo, ako o vyloďovacích operáciách Červenej armády na Ďalekom východe-na Sachaline, na Kurilách a na Hokkaido. Blogovanie nie je platforma, aby sa o týchto aktivitách ČA na konci 2.sv.vojny písalo podrobnejšie. Preto tu a teraz poskytnem aspoň pár heslovitých informácií. ZSSR na základe prísľubu z Jalty /i keď v rozpore so [...]

O vylodení v Normandii nás učí už aj akási pani Holubová

06.06.2024

Keď už aj postaršia napudrovaná pani Holubová s bujnými do blond prefarbenými vlasmi dnes na ktorejsi z televízií mudrovala o vylodení Angloameričanov v Normandii, povedal som si, prečo by som aj ja neprispel so svojou trochou do studnice vedomostí pre našu najmladšiu generáciu. Vopred sa ospravedlňujem, -na rozdiel od pani Holubovej ja nie som odborník na diplomatický protokol [...]

Čo nové na ukrajinskom fronte ?

30.05.2024

Chvíľu som sa odmlčal, lebo Pravda začala o vývoji na ukrajinskom fronte prinášať celkom čerstvé a tu a tam aj vecné informácie, bez hrubého ideologického banderovského balastu a dezinformácií ukrajinskej tajnej služby /SBU-CIPsO/. V posledných 2-3 dňoch sa však zase začali množiť staré zlozvyky našich médií /vrátane Pravdy/ : robenie somára z komára, výmysly o [...]

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

väzeň, väzenie, mreže

V ruskej base zajali väzni dvoch dozorcov. Zasiahli špeciálne jednotky, útočníkov zabili

16.06.2024 11:40

Skupina šiestich mužov sa v nedeľu vo väzenskej väznici v Rostove na Done na juhozápade Ruska zmocnila dvoch dozorcov.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

Nemci zaznamenali už dve tisícky nelegálnych migrantov, ktorí prešli cez Bielorusko

16.06.2024 11:20

Nemecká spolková polícia za prvých päť mesiacov tohto roka zaregistrovala 2215 nelegálnych migrantov, ktorí do krajiny dorazili tzv. bieloruskou cestou.

Valko

V kauze vraždy advokáta Valka ešte nie je vytýčený hlavný termín pojednávania

16.06.2024 10:36

V kauze vraždy advokáta Ernesta Valka stále nie je na Mestskom súde Bratislava I známy termín hlavného pojednávania.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 462
Celková čítanosť: 2054218x
Priemerná čítanosť článkov: 4446x

Autor blogu

Kategórie