Založ si blog

Najnovšie /neprikrášlené/ správy z ukrajinského frontu.

Udiali sa nám najnovšie zaujímavé veci. Napríklad Kremeľ už najnovšie oficiálne potvrdil, že jeho špeciálna operácia na Ukrajine prerástla do vojny Ruska s krajinami NATO, EU a kolektívneho západu.

Dnes v noci sa však odohrali aj zatiaľ najsilnejšie nálety ruských bombardérov, dronov a rakiet na územie pod kontrolou Kyjeva. Cieľom útokov bola energetická infraštruktúra, no tiež objekty zbrojnej výroby. Najmä prevádzky v Charkove, kde sa montujú zložitejšie elektronické zariadenia a prevádzky v Nikolajeve, kde sa vyrábajú raketové dielce. Silne poškodený bol tiež ďalší závod v Charkove kde sa vyrábajú, repasujú a opravujú tanky prevažne ešte zo sovietskych čias.

Pokiaľ ide o energetiku, zasiahnutá bola elektráreň v Záporoží, množstvo distribučných uzlov, rozvodní a transformačných staníc. V dôsledku úderov bola na istý čas paralyzovaná tretina ukrajinskej elektrickej siete. Silne poškodené boli aj charkovské tepelné elektrárne. Preto museli železnice v oblasti prejsť na dieselovú trakciu. Energetické zariadenia boli cieľom útokov aj hlbšie v ukrajinskom tyle: v Stryjskom pri Ľvove, Ivano-Frankovsku, Chmeľnickom, Sumách, Poltave a Dnepropetrovsku. Ruské útoky smerovali aj na mnohé vojenské letiská napr. na Kanatovo pri Kirovgrade, na letecké zariadenia v Kremenčugu a Čerkassoch a na letisko Starokonstantinov v Chmelnickej oblasti. Z tohto letiska vzlietajú na útoky proti Rusom ukrajinské Su-24 vyzbrojené raketami Storm Shadow/SCALP.

Niektorí pozorovatelia hovoria, že zvýšená tvrdosť ruských úderov je odpoveďou Moskvy na nekončiace útoky banderovcov na civilné ciele na medzinárodne uznanom území Ruska, najmä v Kursku, Brjansku a Belgorode. Čiastočne je to iste pravda, no najmä údery hypersonickými Kindžalmi na ciele v Kyjeve boli presne nasmerované na centrá strategického riadenia OS UA a na objekty ukrajinskej tajnej služby SBU a vojenskej rozviedky GRU. Útoky tohto typu nemohli byť koncipované za pár hodín v odvete na údery protivníka. Ich príprava a plánovanie si vyžiadala dlhší čas. Navyše rubľová cena útokov Kindžalmi je príliš vysoká na to, aby sa ňou len tak mrhalo v nejakom mstivom afekte.

Pri náletoch začali OS RF v širšom rozsahu používať masívne kĺzavé bomby FAB 3000. Ukrajinskí dôstojníci ich nazývajú likvidátormi pechoty. Po inovácii majú tieto bomby tzv. UMPC /plánovací a opravný modul, umožňujúci presnejšie zacielenie útokov/. Zbrojovku v Nižnom Novgorode, kde sa FAB vyrábajú a kde sa tiež produkujú vysoko trieštivé FAB 500, navštívil včera S.Šojgu. Apeloval na ďalšie rozšírenie výroby tejto munície. Úspechu kĺzavých bômb FAB sa obávajú nielen v Kyjeve ale aj v samotnej centrále NATO v Bruseli. Velenie NATO priznáva, že v prípade priameho stretu RF s NATO by na ruské FAB nemali momentálne adekvátnu odpoveď.

Pokiaľ ide o situáciu na frontoch, najzaujímavejšia správa je napredovanie ruských výsadkárov a pechoty v smere na Časov Jar. Ruské pozemné jednotky sú údajne už iba 1,5 km od mestečka Časov Jar.

Ukrajinským silám sa najviac darí pri Chersone, odkiaľ útočia na druhý „ruský“ breh Dnepra a spôsobujú škody v obciach pod ruskou kontrolou. Používajú pritom francúzsku kazetovú muníciu. Ukrajinci držia pozície aj v Berdiči a podnikajú občasné lokálne protiútoky. Banderovcom sa podarilo upevniť sa v obci Semjonovka, odkiaľ odrážajú útoky z doneckého smeru. OS UA obnovili boje aj pri Pervomajskom a obci Pobeda, ktorej obsadenie Rusi hlásili už dávnejšie.

Ukrajinci sa snažia odlákať OS RF od vážnejšej ofenzívy na frontoch útokmi na ruské pohraničie. Vzdušné útoky aj dnes ráno opäť smerovali na ulice Belgorodu, kde na sídlisku horia autá medzi výškovými budovami a sú aj civilné obete. Na útoky používajú banderovci české Vampíry. Na elimináciu protiúderov používajú OS UA vzácne francúzske systémy protivzdušnej obrany krátkeho doletu známe ako Crotale. OS RF sa však už jeden Crotale podarilo lokalizovať a zničiť.

Obnovili sa boje pri Kleščevke /boky arťomovského frontu/, kde OS RF obsadili železničnú stanicu Alabastrovaja. Odtiaľ teraz OS RF pokračujú v nápore na Bogdanovku.

Západ na posledný vývoj na Ukrajine reaguje podľa V.Orbána „vojnovou atmosférou“. Podľa neho sa už kompletizujú prípravy na presun vojakov z krajín NATO na Východ. Chystá sa inštalácia západných raketových systémov s dlhým doletom aj s operátormi z krajín NATO priamo na území Ukrajiny. Podľa Orbána „čo bolo nemysliteľné pred 2-3 mesiacmi, je dnes prirodzené“.

V Európe sa rozhostila akási čudná jar. V povetrí cítiť všeličo. A nie sú to iba peľové zrnká, vyvolávajúce alergiu či aróma z kvitnúcich hyacintov.

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Národný bezpečnostný úrad / NBÚ /

Aj Slovensko čelilo rozsiahlym ruským kyberútokom. Úrady odsúdili aktivity proti Česku a Nemecku

06.05.2024 12:14

Slovensko podľa bezpečnostnej správy vlani čelilo šíreniu rôznych dezinformácií a manipulácií, ktoré zvyšovali polarizáciu v slovenskej spoločnosti.

Martin Hojsík

Vláda chystá znefunkčnenie enviropolície, otvára tým dvere zločincom, tvrdí PS

06.05.2024 12:10

Podľa informácií PS hrozí to, že väčšina zo súčasných 200 policajtov môže byť preradená naspäť na kraje a okresy.

Vladimir Putin

Slovensko sa na rozdiel od Česka či Pobaltia Putinovej inaugurácie zúčastní. Rezort diplomacie je „proti vytváraniu novej železnej opony“

06.05.2024 11:47, aktualizované: 12:02

Na oslavách Dňa víťazstva 9. mája na moskovskom Červenom námestí však Slovensko svoje zastúpenie mať nebude.

medvede

Medveď strhol v Porube ovcu, zásahový tím nainštaloval fotopasce

06.05.2024 11:28

Medveď strhol v intraviláne obce chovateľovi jednu ovcu.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2019135x
Priemerná čítanosť článkov: 4418x

Autor blogu

Kategórie