Založ si blog

Test zdravého rozumu na donbaskom fronte

Čistokrvný hlupák sa v diskusii prezrádza všelijako. Aj tým, že ak príde reč na mier na Ukrajine, vytasí sa „mysliteľ“ nápadom – „Nech ide Fico, keď tak chce ten mier, do Moskvy a presvedčí tam Putina, aby stiahol z Ukrajiny svoju armádu. – A hneď bude mier !“

Nuž toto je teda hlúposť na kvadrát. Po prvé, v dejinách ľudstva sa ešte nestalo, aby sa pred prímerím, za plnej paľby nepriateľa stiahla jedna bojujúca strana z bojiska a až potom, následne začala rokovať. .Takto sa nerokuje o mieri, takto sa rokuje o kapitulácii.

Po druhé, bolo by v histórii čosi neslýchané, aby sa víťaziaca strana rozhodla bez protihodnoty opustiť územia, ktorá za cenu tisícov životov obsadila. Po tretie, aby tak urobila strana, ktorej ľudský a zbrojný potenciál je 5 krát vyšší ako potenciál nepriateľa – a aby tak urobila strana, ktorá má jadrové zbrane, ktorá je z vojenského hľadiska jednou z dvoch svetových superveľmocí.

-Riadne hlúposti, takéto úvahy o mieri – no nie ?! Nuž ale rokovať o mieri treba. Čím skôr, tým lepšie, -najmä pre ukrajinskú stranu nachádzajúcu sa v stave očividného ústupu a progredujúceho nedostatku ľudí, zbraní, munície a peňazí. Zhruba pred dvoma rokmi sa jedno také skutočné rokovanie o mieri na Ukrajine uskutočnilo. V marci 2022 sa istanbulskom zámku Dolmabahce dokonca už formulovali konkrétne body možného prímeria. Bolo ich 18. Okrem iného sa navrhoval odsun ruských vojsk z obsadených oblastí – s výnimkou DNR a LNR a Krymu. Navrhovala sa výrazná redukcia početnosti a výzbroje ukrajinskej armády, odstránenie základní NATO z územia Ukrajiny, neutrálny vojenský štatút Ukrajiny /ale s možnosťou rokovaní o pridružení k EU/. Rokovalo sa o obnovení škôl s vyučovaním v ruštine, o ruštine ako druhom štátnom jazyku, o odstránení glorifikácie banderovcov z učebných osnov a pod. Na druhej strane mala mať na Donbase a na Kryme štatút regionálneho jazyka v školstve a administratíve ukrajinčina…

Rokovanie o týchto a ďalších bodoch smerovalo k dohode. Rusi ako prejav dobrej vôle stiahli svoje armády od Kyjeva, Sumy a Charkova. Bohužiaľ, zasiahol britský premiér B.Johnson. Jeho špecialisti zinscenovali „masakre“ v Buči a Irpine a formálny dôvod na ukončenie rokovaní z ukrajinskej strany bol na svete.

WSJ v týchto dňoch uvažuje o pokračovaní v istanbulskom mierovom dialógu. Hovorca Kremľa D.Peskov nehovorí nie, -no upozorňuje na to, že sa po dvoch rokoch podmienky dosť zmenili. V politickej i vojenskej oblasti. Rusi už nebudú ochotní rokovať o „vrátení“ Krymu a Donbasu do rúk Ukrajiny – ale nebudú rokovať ani o územiach v chersonskej a záporožskej oblasti, ktoré sa medzitým po referendách a obsadení OS RF stali súčasťou Ruskej federácie. Okno príležitostí, aké bolo pre ukrajinský mier otvorené pred dvoma rokmi, sa privrelo. A hrozí, že sa onedlho zavrie úplne. V Kyjeve sa ale správajú tak, akoby ich armáda stála pár kilometrov od Moskvy…

O zhoršujúcich sa vyjednávacích podmienkach svedčia aj nové správy z frontov. Analytici konštatujú, že územie a populácia, aká sa po ukončení „veľkej ukrajinskej protiofenzívy“ dostala od novembra späť pod Rusko, sú už väčšie ako to, čo Ukrajina za cenu desaťtisícových obetí onou letnou-jesennou protiofenzívou získala. Po páde Avdejevky sa ustupujúce OS UA nemajú kde uchytiť. Jednak preto, že Rusi pokračujú v paľbe a v pohyboch pancierových síl a pechoty bez prestávky vpred a jednak preto, lebo OS UA boli z bezpečia avdejevských pevností vyhnaní na holú step, kde sú pre Rusov ako na podnose.

Sú tu však aj pokusy o humanitárny prístup. Príslušné ruské orgány poslali do Kyjeva správu, že RF je po identifikácii pripravená odovzdať telesné pozostatky vyše 60 ukrajinských zajatcov, ktorí zahynuli pri zostrelení ruského Iljušina americkými Patriotmi. Spôsob a termín odovzdania je predmetom diskrétnych kontaktov.

Spomedzi rôznych lokálnych stretov dnes zaujali informácie o postupe OS RF v oblasti dedín Krasnyj, Kleščevka a Bogdanovka. Ide o realizáciu jasného zámeru obkľúčiť a definitívne získať kontrolu nad mestečkom Časov Jar. Na druhej strane, OS UA sa naďalej pokúšajú preniknúť na ľavý breh Dnepra. Najnovšie sa pokúsili uchytiť v oblasti tzv.Kozáckeho tábora a pri ruinách Antonovského mostu. Samozrejme, OS RF sa tomu tvrdo stavajú na odpor.

Ukrajinci intenzívne zapájajú rôzne špecializované firmy do výstavby železobetónových opevnení okolo Kupjanska. Niekoľkovrstvové mohutné opevnenia sa budujú i na prístupoch ku Kyjevu. Ukrajinci už zjavne pochopili, že akcent na obranu dôležitých lokalít Ukrajiny je užitočnejší, než rojčenie o invázii na Krym. Či už od Zaporožia a Chersonu alebo od mora.

Sankcie proti Rusku trafili „tesne vedľa“…

21.07.2024

Koncom tohtoročnej jari EU výrazne zvýšila nákupy ruskej ocele a železa. Import dosiahol najvyššiu úroveň od roku 2022. RF obnovila svoj status najväčšieho exportéra do EU pre túto komoditu. Iba v mesiaci máji RF exportovala do EU kovy a výrobky z nich do EU v hodnote 373,1 mil. eur. Medziročný nárast je + 1.2% a medzimesačný nárast dokonca + 29%. Polotovary zo železa a [...]

Ako to bolo s nepísanými dohodami Ruska a USA v časoch Jeľcyna

10.07.2024

Americké ministerstvá zahraničia a obrany postupne uvoľňujú niektoré donedávna ešte tajné dokumenty, týkajúce sa udalostí spred 30 rokov. Americký Národný bezpečnostný archív zverejnil v týchto dňoch časť dokumentov týkajúcich sa vzťahov USA a RF vo vtedajších časoch. Medzi nimi sú to i dokumenty, spojené s plánom rozširovania NATO na Východ. Podľa dokumentov v [...]

Rusi zasiahli riadiace centrum GRU susediace s detskou nemocnicou v Kyjeve

08.07.2024

Dnes ráno tri vlny vzdušných raketovo-dronových útokov zasiahli viaceré miesta na UA, vrátane Kyjeva. V Kyjeve sa ruské rakety trafili do rozhodovacieho centra ukrajinských bezpečnostných síl SBU/GRU, nachádzajúce sa v nenápadnej budove a v podzemných bunkroch bezprostredne susediacich s detskou nemocnicou Ochmatdet. Útok na bezpečnostné centrum sa uskutočnil v pondelok ráno, [...]

Boris Susko, minister spravodlivosti

EK dala Suskovi mantinely. Odborníci: Je to štandardný postup, ktorý predchádza žalobe. Pellegrini mohol počkať

27.07.2024 12:00

Či bude nakoniec potrebná ďalšia novela, ukáže až čas. Minister Susko si plánuje výhrady s eurokomisiou vydiskutovať, mimoriadna schôdza podľa neho potrebná nebude.

tanker, filipíny, ropa

Hrozba environmentálnej katastrofy. Ropa z potopeného tankera uniká do Manilskej zátoky

27.07.2024 11:50

Ropná škvrna sa v Manilskej zátoke od štvrtka zväčšila viac ako trojnásobne a tiahne sa po dĺžke 12 až 14 kilometrov.

počasie, teplo, horúčavy, leto, kúpanie

Slovensko opäť potrápia horúčavy, teplota môže počas víkendu vystúpiť až na 36 stupňov

27.07.2024 11:27

Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy druhého stupňa.

Austria Tokyo Olympics Belarus Runner

Stovky Slovákov možno teraz zo Schwechatu neodletia na dovolenku. Čo im hrozí na rakúskom letisku?

27.07.2024 11:00

Rakúska polícia nasadí takmer 700 svojich príslušníkov, ktorí majú úlohu zabrániť narušeniu plynulého fungovania veľkého letiska.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 471
Celková čítanosť: 2101695x
Priemerná čítanosť článkov: 4462x

Autor blogu

Kategórie