Založ si blog

Ukrajinci hodnotia porážky na frontoch ako svoje úspechy

Generálny štáb OS UA hodnotí porážku v boji o Avdejevku ako úspešnú operáciu OS UA. Ukrajincom sa vraj podarilo organizovane opustiť mesto a zachrániť tak tisíce vojakov. Následne sa im vraj podarilo „vyrovnať front“ a zaujať výhodnejšie pozície. Nové pozície OS UA označuje za výhodnejšie aj americký ISW. „Naša“ Pravda o nich tiež píše a vyslovuje presvedčenie, že na ne Rusi tvrdo narazia. Ruskí analytici ironicky poznamenávajú, že by bolo dobré, keby Kyjev zorganizoval rovnako vojensky úspešné odsuny banderovských vojakov aj z Odessy, Nikolajeva, Zaporožia a Charkova…

Odvahu z porážky sklamaným Ukrajincom /a ich fanúšikom v zahraničí/ sa pokúšajú dodať „informácie“ ukrajinského Centra pre psychologické a špeciálne informačné operácie /CIPSO/ pri ukrajinskej tajnej službe SBU. Podľa nich sa banderovcom darí každý deň dať dolu 3-4 moderné ruské lietadlá. Tieto žarty SBU opäť publikuje aj „naša“ Pravda.

Aká je ale skutočná situácia na frontoch ? Rusi zbilancovali, že v bojoch o Avdejevku im pribudlo asi 500 nových vojnových zajatcov. Americké noviny The New York Times píšu, že ruský nápor pokračuje a to na 5 smeroch frontov: avdejevský, marijinský, rabotinský, kremenský a bachmutský. Na avdejevskom úseku bolo dobyté Lastočkino, boje sú pri Berdiči a ruské sily sa za pomoci prieskumu bojom dostali na zaporožskom úseku do Rabotina. Teraz ho postupne obsadzujú z troch strán. Získaním Rabotina sa znegujú územné zisky z celej slávnej ukrajinskej protiofenzívy. Front bude prebiehať po pôvodnej čiare tzv. prvej úrovne Surovikinovej obrannej línie. Ruská armáda ale vyvíja tlak aj pri Verbovoje. Postup tu spomaľujú ukrajinské ale aj ruské mínové polia. Rabotino je dôležité-no hlavný zásobovací uzol je Orechove-to má byť preto ďalším cieľom OS RF.

V arťomovskej časti frontu sa ďalej bojuje o Časov Jar a Andrejevku no hlavným operačným cieľom je tu teraz asi Konstantinovka. V smere na Krasnyj Liman Rusi postúpili asi o 2 km smerom na Ternov. Prvé operačne významné nálety ruských lietadiel však už smerovali aj ku Kramatorsku. Ruská rozviedka ale hlási, že pri Kramatorsku sa aktivizovali ukrajinské oddiely chemických zbraní.

Na marinskej časti frontu Rusi obsadili dedinu Pobeda a začali boj o Novomichajlovku. V mestečku zúria pouličné boje. Ak by ho Rusi obsadili, pôjdu ďalej smerom na Ugledar, na Orechov … a napokon smerom na 750 tisícové Zaporožie.

Ukrajincov a ich západných trénerov trápi, kam pôjde smer hlavného ruského úderu. Rusi si totiž dávajú pozor, aby nepostúpili o viac ako 2-2,5 km denne-no aby postupovali rovnomerne na celej frontovej línii. Západní experti tak iba nepriamo odhadujú, že by sa hlavná ofenzíva odohrala pri Kupjansku a Krasnom Limane /kde vraj majú Rusi zhromaždených cca 100 tis.vojakov/ alebo v smere na Zaporožie /kde na povel „vpred“ čaká asi 40 tis.vojakov/.

Zelenskij si uvedomuje pokles motivácie občanov a najmä vojakov bojovať ďalej s Rusmi. A tak spolu so šéfom svoje kancelárie A. Jermakom a novým šéfom OS UA A. Syrským obchádzajú štáby jednotlivých armádnych skupín. Cieľom je dodať im odvahu a naznačiť perspektívy ďalšej protiruskej aktivity. Ukrajinskej ale najmä tej zahraničnej. Zelenskij na stretnutiach s vojakmi hovorí o dodávkach nových špičkových zahraničných zbraní a o posilách živej sily. Zelenskij je herec, ktorého charizma v minulosti fungovala. Bude fungovať aj teraz, po dvoch rokov bojov a pohyboch Ukrajincov od nikial nikam ?

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

France May Day

Prvomájové demonštrácie sprevádzali incidenty, v Paríži a Istanbule zadržali desiatky ľudí

01.05.2024 20:38

V Nemecku dnes demonštrovalo viac ako 10-tisíc ľudí.

Rusko / Sankcie / Rubeľ / Mena /

USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov - v Rusku, Číne i na Slovensku

01.05.2024 20:14, aktualizované: 20:59

Sankcie sú namierené napríklad proti spoločnostiam spojeným s ruským projektom na ťažbu zemného plynu a výrobu skvapalneného zemného plynu v Arktíde.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 456
Celková čítanosť: 2013832x
Priemerná čítanosť článkov: 4416x

Autor blogu

Kategórie