Založ si blog

Rusi v Avdejevke americký Starlink elektronicky „vygumovali“

Po pozitívnych skúsenostiach elektronického boja so Starlinkom na fronte pri Zaporoží nasadili Rusi elektronické zbrane aj v Avdejevke. Starlink v tomto frontovom meste úplne vymazali. Boje momentálne prebiehajú na ulici Nezávislosti a v smere na Lastočkino. Banderovci sa vo svojich opevneniach tvrdo bránia a tak proti nim ruské letectvo používa kĺzavé bomby FAB 500. Väčší kaliber vzhľadom na to, že ide o pouličné boje, by bol kontraproduktívny. Kyjevom dosadený primátor Avdejevky – Barabaš- považuje už udržanie Avdejevky za „nereálne“.

Na zaporožskom fronte sa boje sústreďujú do okolia Rabotino, Verbovoj a Novoprokopovky. Ukrajinci tu nasadili tzv. mínometné hroty. Ruské drony ich vypátrali a postupne ich ničia. Na južnodoneckom úseku sa Rusi uchytili na ulici Míra, na južnom okraji Novomichajlovky. Najprudšie boje sú pri Nikolskom a pri Pobede. Ukrajinci zatiaľ držia zásobovacie trasy cez Paraskovievku a Konstantinovku.

V smere na Kupjansk OS RF postupujú. Zisky zaznamenali pri Belogorovke, Tabajevke a Ternove. V Pervomajskom banderovci ustúpili o 2 km. V Sinkovke ruské plameňómetné komplexy Solncepjoky čistia ukrajinské zákopy, bunkre, sklady a ubytovacie zemljanky. Na bokoch frontu pri Arťomovsku ruské delostrelectvo /120 mm samohybné delá 2S31/ zlikvidovalo dve pešie čaty banderovcov, ukryté a opevnené v tamojších lesných plantážach. Hlavný smer ruského útoku na arťomovskom fronte je zameraný na mesto Časov Jar. Tu sa OS RF usilujú o prielom a obsadenie mesta samotného.

Ukrajinskí vojenskí analytici / portál „Resident“/ hodnotia situáciu ukrajinských síl v Avdejevke ako ešte horšiu, než tomu bolo onehdy v Arťomovsku. Avdejevka je totiž fakticky už obkľúčaná. Rozpoloženie OS UA v Avdejevke sa už nedá nazvať ani ako vojenský, skôr ako „politický“ kotol. V ňom sa okrem ukrajinských vojakoch „varí“ aj Zelenského politická prestíž a politická budúcnosť.

Nepriaznivá vojenská situácia OS UA sa odráža aj v západných mediálnych a politických kruhoch. Kancelár Scholz aj včera apeloval na USA, aby pomohli, lebo Nemecko nebude dlhodobo schopné držať Ukrajinu nad vodou. Ani vojensky, ani finančne. The Wall Street Journal / WSJ/ trpko píše najmä o kapacitách zbrojnej výroby na Západe. Bez výraznej konverzie mierovej výroby priemyslu EU, UK a USA na vojnovú výrobu nemá Západ šancu držať krok s Rusmi. Podľa WSJ na jeden ukrajinský delostrelecký granát pripadá 10-11 ruských granátov. Ukrajinci sa nedostatok najmä delostreleckej munície usilujú nahradiť dronmi s výbušninami. Ich účinnosť je však oveľa oveľa nižšia.

-Jedinou nádejou Ukrajiny na prežitie je poskytnutie odkladanej 60 mld vojenskej a finančnej pomoci USA. Hlavná bitka o Ukrajinu sa teda dnes neodohráva ani tak na fronte ako skôr v americkom kongrese. Na Washington ako na spasenie vzhliadajú kyjevské vládne kruhy na čele s Jermakom, Kulebom a Zelenským. Príde záchrana spoza oceánu-áno či nie ?

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

krym

Do útoku vraj zostávajú dni. Moskva pohrozila Ukrajine a Západu „zničujúcou odvetou“ za Kerčský most

03.05.2024 18:31

Rusko je údajne pripravené zvážiť "seriózne" návrhy o ukončení vojny na Ukrajine, ktoré budú založené na existujúcich skutočnostiach a bezpečnostných obavách Moskvy.

Mihail Kogalniceanu, Constanta, základňa NATO, Rumunsko, Apache, vojaci

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú budúci týždeň stovky amerických vojakov

03.05.2024 18:30

Na cvičení sa zúčastní približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov.

Každé desiate dieťa v USA žije s rodičom - alkoholikom

Našli fľašu alkoholu a s bratom sa napili. Záchranári ratovali 5-ročného chlapca v bezvedomí

03.05.2024 17:47

Dieťa z dôvodu intoxikácie previezla do Banskobystrickej nemocnice.

Vrbnica, Rómovia, policajný zásah

Zmier po takmer desaťročí. Obete policajnej akcie z Vrbnice sa dočkali odškodnenia

03.05.2024 17:36

Sťažnosť sa týkala policajnej akcie z 2. apríla 2015 v rómskej komunite vo Vrbnici.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2016136x
Priemerná čítanosť článkov: 4412x

Autor blogu

Kategórie