Založ si blog

Expremiér Morawiecki: Západ musí priznať porážku Ukrajiny. Zelenskij čaká na Godota.

V interview pre Daily Express nedávno doslúživší poľský premiér Morawiecki pomerne prekvapivo vyhlásil, že je načase, aby Západ priznal porážku Ukrajiny. Nie iba kvôli krachu protiofenzívy, ale aj kvôli perspektívam vývoj konfliktu.

Podľa Morawieckého majú ruské sily na fronte nad ukrajinskou armádou vážnu prevahu. Rusko má veľké zdroje, má strategickú hĺbku a nahráva mu aj trpezlivý prístup Putina k medzinárodnej politike.

Vyhlásenie expremiéra Morawiekeho je pomerne prekvapivé preto, že to bolo práve Poľsko a rusofób Morawiecki, ktorí v 2022 patrili medzi najväčších oponentov rusko-ukrajinských mierových rokovaní. Či už v Bielorusku alebo potom neskôr v Turecku. Na zmenu Morawieckeho postoja asi nepôsobila iba volebná porážka a odchod PiS z vlády ale aj reálny vývoj na frontoch.

Aby nedošlo k omylu – Morawiecki neprestal byť rusofobom. Ako by aj mohol, veď je to Poliak a väčšina Poliakov trpí na rusofóbiu ako na dedičné mentálne ochorenie. Morawiecki z krachu ukrajinského vojnového úsilia proti Rusku nevidí východisko v nejakom rusko-západoeuropskom zmierení. Naopak. Morawiecki usudzuje, že teraz by NATO a najmä USA mali dvojnásobne proti Rusku zatvrdnúť. Lebo ak nie, Rusi onedlho napadnú Poľsko a Pobaltie.

Morawiecki na NATO a USA nalieha, aby po faktickej porážke Ukrajiny všetky svoje vojenské, materiálne a finančné zdroje, ktoré smerovali do Kyjeva, presmerovali do Varšavy. Ak Kyjev nesplnil očakávania Západu, malo by byť za miláčika Západu považované Poľsko. Tam by mali smerovať desiatky miliárd pomoci. Tam by to bola tá pravá investícia do likvidácie Ruska. Ak Západ Poľsko vybuduje a vyzbrojí -Poľsko nesklame a Rusko rukou Poľska padne. – Toľko Morawiecki a jeho rojčenie. /Inak, – interview, ktorá sa dá nájsť aj na youtube, nie je príliš záživné. Väčšinu z neho tvoria Morawieckeho sťažnosti na Tuska a jeho politicko-policajné šikanovanie teraz už opozičnej PiS/.

Pokiaľ ide o vývoj na bojiskách, k veľkým pozemným ofenzívam Ruska síce nedochádza, no v prospech Ruska sa mení strategické a technicko-technologické rozpoloženie síl. Rusi niekoľkými vzdušnými údermi zničili ukrajinské zbrojovky a vyradili 75% protivzdušnej obrany Ukrajiny. Zničili najmä odpaľovacie zariadenia a zásoby striel pre NASAMS a Iris-T. Účinnosť Kindžalov je taká vysoká, že sa proti nim odpaľovať Patrioty ani neoplatí. Washington preto ďalšie použitie Patriotov proti Kindžalom zastavil. Ukrajina by ich mala šetriť na obranu vládnych objektov a zahraničných misií v Kyjeve.

Pesimizmus vládne i pokiaľ ide o obnovu technických kapacít Kyjeva. Ukrajina je schopná vo vzdušnej vojne nasadiť iba limitovaný počet dronov. Napriek ich domácej výrobe je prevaha v dronoch 8:1 v prospech Ruska. V lietadlách, delách, raketometoch, munícii, raketách, pancierovaných vozidlách, tankoch, lodiach a pod. je Ukrajina takmer úplne závislá na zahraniči.

Vojenskú mizériu dopĺňa mizéria v zázemí. Zelenskij prosí o finančnú pomoc zo zahraničia, aby mal peniaze na dôchodky, na chod štátu, aby vládny aparát prežil najbližšie 2 mesiace. Po oznámení ďalšej fakticky totálnej mobilizácie vládne medzi obyvateľmi strach z odvedenia na front. Nechuť k vojne rastie. Zahraniční motivátorI /naposledy britský premiér Sunak či francúzsky minister zahraničia/ prinášajú iba krátkodobú nádej. Ukrajinci cítia, že voľačo musí prísť, že sa čosi musí zmeniť, ak chcú prežiť.

Čo by to však malo byť ? jediná vec, ktorá prichádza na um, je rokovanie o mieri. To ale nebude. Prezident Zelenskij akékoľvek úvahy na túto tému zakázal.

Absurdné čakanie na čosi spásonosné pokračuje. Ibaže Godot do Kyjeva nie a nie prísť….

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2010675x
Priemerná čítanosť článkov: 4419x

Autor blogu

Kategórie