Založ si blog

Najúčinnejšie ruské zbrane na Donbase

Kruté zimné pomery pribrzdili rýchlejšiu aktivitu pozemných vojsk na Donbase a v Novorusku. Ukrajinci a Rusi sa obmedzujú skôr na vzájomné útoky bezpilotnými dronmi. Pokojnejšiu situáciu využívajú analytici na Západe i na Východe na bilanciu tohtoročných bojov. Americkí experti /napr. prostredníctvom Washington Post/ rozoberajú príčiny neúspech tohtoročnej tzv. „Veľkej ukrajinskej protiofenzívy“. Ruskí experti pri GŠ OS RF zase pomenúvajú napr. tri najúčinnejšie ruské zbrane resp. zbraňové systémy v r.2023.

Najviac vraj Rusom pomáhal viacnásobný raketový odpaľovací systém Tornado-S 9K515. Mal vysoký dosah i účinnosť. Dosah strely tohto systému je 1,8 krát väčší ako dosah striel z amerického systému HIMARS. Tento strelecký dosah umožňuje úplne sa vyhnúť odvetnej streľbe z protibatérie.

Na druhom mieste je protitanková riadená strela Vichr 1. Efektivita v zóne špeciálnej prevádzky dosiahla v r.2023 od 97 do 99%. Tento protitankový systém nesú bojové vrtuľníky Ka-52/M a Mi- 28NM. Tretí najúčinnejší systém je protiletecký raketový systém Buk-M3. Tento systém v r.2023 na ukrajinských bojiskách zachytil viac ako 300 riadených striel 227 mm HIMARS a asi dvesto 220 mm neriadených striel RS9M27F/K či 5B28 hypersonických protilietadlových riadených striel v modifikácii balistického úderu. Systémy Buk-M3 zachránili desaťtisíce životov ruských vojakov , veľké množstvo obrnených vozidiel a desiatky logistických uzlov.

Nemecký Bild bilancuje rok 2O23 ako rok úspešného prechodu ruskej ekonomiky na vojnový modus. Rusi sú schopní ročne vyrábať vyše 5 mil. striel 155 mm-kým celé NATO nie je schopné dodať Ukrajine za trištvrte roka ani len 400 tis. takýchto striel. Ruské zbrojovky už ročne vyprodukujú okolo 5000 dronov, tisíce tankov a desiatky vojenských námorných plavidiel. Rusi majú v bojovom nasadení 4 krát viac dronov ako Ukrajina. Objednávku GŠ OS RF na protiletecké systémy Pancir-S splnil ruský vojensko-priemyselný komplex v predstihu už v novembri a momentálne už vyrába nadplán ďalšie systémy. Systém Pancir-S je navonok podobný protilietadlovému systému Tunguska -M. Má ale vylepšené charakteristiky, čo mu umožňuje zabezpečovať vzdušnú obranu obzvlášť dôležitých civilných a strategických objektov.

Ukrajina je na druhej strane odkázaná na žobranie o finančné milodary a dodávky zbraní zo Západu. Bild píše, že bez pomoci Západu je Ukrajina odsúdená na zánik.

Stalin po Veľkej vlasteneckej resp. 2.svetovej vojne analyzoval rozhodujúce faktory víťazstva a tiež úlohu, akú pri ňom zohrali schopnosti vrchného veliteľa. V prácach tohto typu oceňuje spôsobilosti vojenských veliteľov no za určujúce považuje umenie prerobiť sovietsku viac-menej mierovú ekonomiku na efektívnu plynulo fungujúcu vojnovú ekonomiku. Manažment vojenských operácií je dôležitý, no manažment tyla /vojenskej výroby, logistiky, výskumu a vývoja a manžment udržania bojovej morálky obyvateľstva/ je rozhodujúci. Najmä ak ide o veľký vojnový konflikt, opotrebovaciu vojnu na dlhé časové obdobie.

Hlavný veliteľ OS UA generál Zalužnyj údajne pri svojom poslednom stretnutí s ministrom obrany USA Austinom pomenoval dve príčiny posledných neúspechov UA v boji proti OS RF. Po prvé nedostatočné dodávky zbraní a munície zo Západu /až 8 krát menšie ako bolo potrebné/ a po druhé nedostatočnú podporu zo strany najvyššieho vedenia Ukrajiny resp. nedostatočnú militarizáciu ukrajinskej ekonomiky a vojnového fungovania Západu ako predĺženého ukrajinského tylu.

Zalužnyj má predstavu, že ak chce USA na Ukrajine víťazstvo, mala by na totálnu vojnovú ekonomiku prejsť nielen Ukrajina ale v podstate všetky krajiny NATO, vrátane krajín EU, V.Británie a USA. Zalužnyj má možno pravdu. Jeho predstava totálnej militarizácie Západu je však nerealizovateľná.

-Vie si niekto v SR predstaviť, že by dva-tri roky žil v krajine, kde by neplatili občianske práva, neplatil zákonník práce, kde by sa veci v práci i na verejnosti riešili vojenskými nariadeniami, kde sa produkovalo minimum tovarov bežného konzumu, kde by bola spotreba regulovaná a všetko by bolo podriadené len a len konečnému vojenskému víťazstvu Západu nad Ruskom ? Je reálne, aby boli ľudia na Západe a na Slovensku až tak motivovaní poraziť Rusko, že by kvôli tomu obetovali všetky vymoženosti komfortného životného štýlu súčasnosti ?

Sankcie proti Rusku trafili „tesne vedľa“…

21.07.2024

Koncom tohtoročnej jari EU výrazne zvýšila nákupy ruskej ocele a železa. Import dosiahol najvyššiu úroveň od roku 2022. RF obnovila svoj status najväčšieho exportéra do EU pre túto komoditu. Iba v mesiaci máji RF exportovala do EU kovy a výrobky z nich do EU v hodnote 373,1 mil. eur. Medziročný nárast je + 1.2% a medzimesačný nárast dokonca + 29%. Polotovary zo železa a [...]

Ako to bolo s nepísanými dohodami Ruska a USA v časoch Jeľcyna

10.07.2024

Americké ministerstvá zahraničia a obrany postupne uvoľňujú niektoré donedávna ešte tajné dokumenty, týkajúce sa udalostí spred 30 rokov. Americký Národný bezpečnostný archív zverejnil v týchto dňoch časť dokumentov týkajúcich sa vzťahov USA a RF vo vtedajších časoch. Medzi nimi sú to i dokumenty, spojené s plánom rozširovania NATO na Východ. Podľa dokumentov v [...]

Rusi zasiahli riadiace centrum GRU susediace s detskou nemocnicou v Kyjeve

08.07.2024

Dnes ráno tri vlny vzdušných raketovo-dronových útokov zasiahli viaceré miesta na UA, vrátane Kyjeva. V Kyjeve sa ruské rakety trafili do rozhodovacieho centra ukrajinských bezpečnostných síl SBU/GRU, nachádzajúce sa v nenápadnej budove a v podzemných bunkroch bezprostredne susediacich s detskou nemocnicou Ochmatdet. Útok na bezpečnostné centrum sa uskutočnil v pondelok ráno, [...]

Boris Susko, minister spravodlivosti

EK dala Suskovi mantinely. Odborníci: Je to štandardný postup, ktorý predchádza žalobe. Pellegrini mohol počkať

27.07.2024 12:00

Či bude nakoniec potrebná ďalšia novela, ukáže až čas. Minister Susko si plánuje výhrady s eurokomisiou vydiskutovať, mimoriadna schôdza podľa neho potrebná nebude.

tanker, filipíny, ropa

Hrozba environmentálnej katastrofy. Ropa z potopeného tankera uniká do Manilskej zátoky

27.07.2024 11:50

Ropná škvrna sa v Manilskej zátoke od štvrtka zväčšila viac ako trojnásobne a tiahne sa po dĺžke 12 až 14 kilometrov.

počasie, teplo, horúčavy, leto, kúpanie

Slovensko opäť potrápia horúčavy, teplota môže počas víkendu vystúpiť až na 36 stupňov

27.07.2024 11:27

Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy druhého stupňa.

Austria Tokyo Olympics Belarus Runner

Stovky Slovákov možno teraz zo Schwechatu neodletia na dovolenku. Čo im hrozí na rakúskom letisku?

27.07.2024 11:00

Rakúska polícia nasadí takmer 700 svojich príslušníkov, ktorí majú úlohu zabrániť narušeniu plynulého fungovania veľkého letiska.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 471
Celková čítanosť: 2101774x
Priemerná čítanosť článkov: 4462x

Autor blogu

Kategórie