Založ si blog

Ukrajina hrozí, že zastaví dodávky plynu na Slovensko a do Maďarska

Ukrajina sa cez svoje spriaznené médiá začala vyhrážať Slovensku a Maďarsku, že v odvete za ich postoj k dodávkam zbraní a munície na Ukrajinu a za ich postoj ku protiruským sankciám zastaví transport plynu z Ruska do týchto krajín.

Šéf ukrajinskej ropnej plynárenskej spoločnosti Naftogaz Alexej Černyšev v rozhovore pre nemecké Deutsche Welle Business News oznámil, že Ukrajina už nebude pokračovať v tomto tranzitnom businesse. Keď sa v 2024 súčasná zmluva skončí, nová sa už neuzavrie. Šéf Naftogazu navyše pohrozil, že aj súčasne platnú zmluvu môže Ukrajina prestať plniť, pretože podľa mienky Naftogazu Rusi /Gazprom/ za tranzit zaplatili iba 70% dohodnutej ceny. /Kalkulácie Gazpromu sú pochopiteľne úplne odlišné…/.

V celej veci sú podstatné aj iné, nekomerčné faktory. Podporovať Rusko tranzitom jeho plynu k jeho zákazníkom je počas vojny paradoxné ba až smiešne. Treba s tým teda prestať. A neposlušným krajinám ako sú Slovensko a Maďarsko treba aj prostredníctvom stopky pre plyn ukázať, kde je ich miesto. Treba im ukázať , že ich veliace orgány sú v centrále NATO v Bruseli.

Plynový nátlak Ukrajiny a de facto aj NATO na Slovensko a Maďarsko je koordinovaný s Bulharskom. Bulharsko by totiž mohlo byť alternatíva ku zastavenému tranzitu plynu z Ukrajiny / pri využití tzv. Tureckého prúdu/. Bulhari ale nedávno začali robiť problémy. Bulhari zaviedli daň na tranzit ruského plynu, ktorou chcú minimalizovať ruské prijmy „z vojny“. Voči bulharským opatreniam protestovalo nielen Maďarsko ale aj Srbsko. Zatiaľ bez úspechu.

Zastavenie tranzitu ruského plynu finančne poškodí aj Ukrajinu – na ziskoch z tranzitu stratí asi 1 mld USD ročne. Túto stratu však hravo vykompenzuje dotáciami z EU a USA. Ruské straty by mal vykompenzovať zisk dodávok pre Čínu prostredníctvom „Sily Sibíri 2“ Mal by-no výstavba rúr tu dosť mešká. Voľné kapacity sa preto Rusi snažia realizovať na domácom trhu – ukončením plnej plynofikácie ruského vidieka.

Nech je akokoľvek, vyhrážky z Kyjeva spôsobia SR ťažkosti. Náhradné dodávky plynu z iných krajín budú drahšie, Náklady na kompenzácie pre slovenské rodiny vyjdú Ficovu vládu vyššie než sa čakalo. Bude to pre novú slovenskú vládu znamenať ďalšiu výzvu. Nuž, – uskutočňovanie zvrchovanej suverénnej slovenskej politiky nie je a nebude zadarmo. Zostáva len veriť, že to slovenskí občania pochopia.

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Milan Rastislav Štefánik

Politici si pripomínajú výročie úmrtia generála Štefánika. Mestá a obce organizujú pietne spomienky

04.05.2024 12:49

Milan Rastislav Štefánik zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy.

Francúzsko / Police /

Prestrelka neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených

04.05.2024 12:23

Malo ísť o vyrovnávanie si účtov v súvislosti s obchodovaním s drogami.

Michal Šimečka

Za predsedu PS snem zvolil opätovne Michala Šimečku

04.05.2024 11:14

Podporu mu vyjadrilo 155 zo 161 hlasujúcich delegátov.

Luhansk / UA vojak / UA armáda /

Ďalšia pomoc Ukrajine za 50 miliárd dolárov? USA rokujú s krajinami G7

04.05.2024 11:00

Peniaze by mali byť splácané z neočakávaných ziskov zo štátnych ruských aktív mrazených prevažne v Európe, z ktorých stále plynú úroky.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2017616x
Priemerná čítanosť článkov: 4415x

Autor blogu

Kategórie