Založ si blog

Ukrajina hrozí, že zastaví dodávky plynu na Slovensko a do Maďarska

Ukrajina sa cez svoje spriaznené médiá začala vyhrážať Slovensku a Maďarsku, že v odvete za ich postoj k dodávkam zbraní a munície na Ukrajinu a za ich postoj ku protiruským sankciám zastaví transport plynu z Ruska do týchto krajín.

Šéf ukrajinskej ropnej plynárenskej spoločnosti Naftogaz Alexej Černyšev v rozhovore pre nemecké Deutsche Welle Business News oznámil, že Ukrajina už nebude pokračovať v tomto tranzitnom businesse. Keď sa v 2024 súčasná zmluva skončí, nová sa už neuzavrie. Šéf Naftogazu navyše pohrozil, že aj súčasne platnú zmluvu môže Ukrajina prestať plniť, pretože podľa mienky Naftogazu Rusi /Gazprom/ za tranzit zaplatili iba 70% dohodnutej ceny. /Kalkulácie Gazpromu sú pochopiteľne úplne odlišné…/.

V celej veci sú podstatné aj iné, nekomerčné faktory. Podporovať Rusko tranzitom jeho plynu k jeho zákazníkom je počas vojny paradoxné ba až smiešne. Treba s tým teda prestať. A neposlušným krajinám ako sú Slovensko a Maďarsko treba aj prostredníctvom stopky pre plyn ukázať, kde je ich miesto. Treba im ukázať , že ich veliace orgány sú v centrále NATO v Bruseli.

Plynový nátlak Ukrajiny a de facto aj NATO na Slovensko a Maďarsko je koordinovaný s Bulharskom. Bulharsko by totiž mohlo byť alternatíva ku zastavenému tranzitu plynu z Ukrajiny / pri využití tzv. Tureckého prúdu/. Bulhari ale nedávno začali robiť problémy. Bulhari zaviedli daň na tranzit ruského plynu, ktorou chcú minimalizovať ruské prijmy „z vojny“. Voči bulharským opatreniam protestovalo nielen Maďarsko ale aj Srbsko. Zatiaľ bez úspechu.

Zastavenie tranzitu ruského plynu finančne poškodí aj Ukrajinu – na ziskoch z tranzitu stratí asi 1 mld USD ročne. Túto stratu však hravo vykompenzuje dotáciami z EU a USA. Ruské straty by mal vykompenzovať zisk dodávok pre Čínu prostredníctvom „Sily Sibíri 2“ Mal by-no výstavba rúr tu dosť mešká. Voľné kapacity sa preto Rusi snažia realizovať na domácom trhu – ukončením plnej plynofikácie ruského vidieka.

Nech je akokoľvek, vyhrážky z Kyjeva spôsobia SR ťažkosti. Náhradné dodávky plynu z iných krajín budú drahšie, Náklady na kompenzácie pre slovenské rodiny vyjdú Ficovu vládu vyššie než sa čakalo. Bude to pre novú slovenskú vládu znamenať ďalšiu výzvu. Nuž, – uskutočňovanie zvrchovanej suverénnej slovenskej politiky nie je a nebude zadarmo. Zostáva len veriť, že to slovenskí občania pochopia.

O /ne/vylodení Červenej armády na Hokkaido

07.06.2024

O máločom sa na Slovensku vie tak málo, ako o vyloďovacích operáciách Červenej armády na Ďalekom východe-na Sachaline, na Kurilách a na Hokkaido. Blogovanie nie je platforma, aby sa o týchto aktivitách ČA na konci 2.sv.vojny písalo podrobnejšie. Preto tu a teraz poskytnem aspoň pár heslovitých informácií. ZSSR na základe prísľubu z Jalty /i keď v rozpore so [...]

O vylodení v Normandii nás učí už aj akási pani Holubová

06.06.2024

Keď už aj postaršia napudrovaná pani Holubová s bujnými do blond prefarbenými vlasmi dnes na ktorejsi z televízií mudrovala o vylodení Angloameričanov v Normandii, povedal som si, prečo by som aj ja neprispel so svojou trochou do studnice vedomostí pre našu najmladšiu generáciu. Vopred sa ospravedlňujem, -na rozdiel od pani Holubovej ja nie som odborník na diplomatický protokol [...]

Čo nové na ukrajinskom fronte ?

30.05.2024

Chvíľu som sa odmlčal, lebo Pravda začala o vývoji na ukrajinskom fronte prinášať celkom čerstvé a tu a tam aj vecné informácie, bez hrubého ideologického banderovského balastu a dezinformácií ukrajinskej tajnej služby /SBU-CIPsO/. V posledných 2-3 dňoch sa však zase začali množiť staré zlozvyky našich médií /vrátane Pravdy/ : robenie somára z komára, výmysly o [...]

zelenskyj, summit, švajčiarsko, ukrajina,

Zelenskyj: Keby Rusko malo záujem o mier, nebola by žiadna vojna

15.06.2024 20:45, aktualizované: 21:35

Na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií.

francúzsko, Protest, krajná pravica

Desaťtisíce Francúzov protestovali proti krajnej pravici, môže vyhrať predčasné voľby

15.06.2024 19:53

Francúzsky prezident Macron vyhlásil predčasné voľby po neúspechu svojho centristického tábora v minulotýždňových eurovoľbách.

žilina, polícia,

Otrasný nález. V meste Rajec našli bezvládne telo novorodenca

15.06.2024 19:14, aktualizované: 20:20

Stať sa tak malo vedľa materskej škôlky.

Peter Pellegrini, inaugurácia

Bude Pellegrini nadstranícky? Bude z neho skôr Gašparovič než Kováč, hovoria odborníci. Podporu koalície ešte bude potrebovať

15.06.2024 19:00

Politológovia nepredpokladajú, že sa Pellegrini voči vláde bude vymedzovať. Podporu koalície ešte bude potrebovať pri prípadnej opätovnej kandidatúre. Môže však prekvapiť.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 462
Celková čítanosť: 2053967x
Priemerná čítanosť článkov: 4446x

Autor blogu

Kategórie