Založ si blog

Slovensko a Fico v centre pozornosti ruských médií

Politický potrat Galko a nedostatočne kvalifikovaný politológ / či skôr propagandista/ Řádek z Trenčianskej univerzity včera klamali, ako obvykle. Bagatelizovali zahraničnopolitické postoje R.Fica a ich význam z hľadiska ruskej geopolitiky. O čo sa opierali ? O odpoveď Peskova na jednu špecifickú otázku. Novinár sa Peskova /hovorcu Kremľa/ spýtal, či odmietnutie SR dodávať zbrane a muníciu zo slovenských armádnych zásob nejako ovplyvní vojenskú situáciu na ukrajinskom bojisku. Peskov logicky pochopiteľne odpovedal, že nie, že podiel slovenskej vojenskej pomoci na celkových dodávkach vojenskej výzbroje a materiálu Západu na Ukrajinu je veľmi malý. Dodal, že to však v americkom vojenskopolitickom bloku okolo Ruska spôsobí určitú trhlinu.

Naši proti-ruskí politici, politológovia a publicisti si z Peskovej odpovede vzali iba jej prvú časť. A aj tú poriadne prekrútili. Usúdili, že Peskov slovenského premiéra Fica zhodil, zneuctil. Vraj Fico dostal od Rusov ranu od chrbta, vraj si z neho a z jeho politiky urobili dobrý deň. Pre Rusov a Rusko sme vraj malý okrajový geopoliticky bezvýznamný štátik, o ktorom v Kremli ani poriadne nevedia, kde sa nachádza.

Nebudem s týmito táraninami polemizovať. Miesto toho ponúkam čitateľom aspoň malý výber z titulkov včerajších článkov v dvoch dôležitých ruských mienkotvorných denníkoch.

Moskovská Pravda na titulke uviedla dva články. Prvý má názov „Slovensko a Maďarsko začali súťažiť o nového mierového lídra v Európe“. Druhý článok má názov „Slovensko bude od EU požadovať vysvetlenie dôsledkov sankcií voči Rusku“.

Moskovskij Komsomolec uverejnil tiež dva články, spomínajúce súčasné Slovensko a jeho vládu. Prvý článok má nadpis “ Minister obrany Kaliňák: Slovensko prehodnotí obrannú zmluvu s USA“. Druhý vyšiel pod názvom “ Newsweek: Odmietnutie Slovenska a Maďarska pomôcť Ukrajine bolo pre Zelenského ranou“.

Takže tak. Nejdem sa tu rozpisovať o obsahu citovaných článkov. Bojím sa, aby ma niekto neobvinil zo šírenia pro-ruskej propagandy. Nejde napokon ani tak o obsah toho, čo sa v ruských médiách uvádza. Ide o to ukázať ako veľmi sa naši politickí, politologickí a mediálni ficobijci mýlia keď tvrdia, že si Rusi dianie na Slovensku, naše slovenské postoje a našu slovenskú politiku nevšímajú. Ide o to, že cigánia, napríklad ak tvrdia, že slovenská politika je pre Rusko bezvýznamná a zanedbateľná.

– Opak je pravdou. Či sa to u nás prozápadným demagógom a prekrúcačom pravdy páči alebo nie. Práve naopak. V Kremli /rovnako ako vo Washingtone/ sú aj na naše kroky mimoriadne všímaví.

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

krym

Do útoku vraj zostávajú dni. Moskva pohrozila Ukrajine a Západu „zničujúcou odvetou“ za Kerčský most

03.05.2024 18:31

Rusko je údajne pripravené zvážiť "seriózne" návrhy o ukončení vojny na Ukrajine, ktoré budú založené na existujúcich skutočnostiach a bezpečnostných obavách Moskvy.

Mihail Kogalniceanu, Constanta, základňa NATO, Rumunsko, Apache, vojaci

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú budúci týždeň stovky amerických vojakov

03.05.2024 18:30

Na cvičení sa zúčastní približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov.

Každé desiate dieťa v USA žije s rodičom - alkoholikom

Našli fľašu alkoholu a s bratom sa napili. Záchranári ratovali 5-ročného chlapca v bezvedomí

03.05.2024 17:47

Dieťa z dôvodu intoxikácie previezla do Banskobystrickej nemocnice.

Vrbnica, Rómovia, policajný zásah

Zmier po takmer desaťročí. Obete policajnej akcie z Vrbnice sa dočkali odškodnenia

03.05.2024 17:36

Sťažnosť sa týkala policajnej akcie z 2. apríla 2015 v rómskej komunite vo Vrbnici.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2016318x
Priemerná čítanosť článkov: 4412x

Autor blogu

Kategórie