Založ si blog

Koľko času zostáva Zelenskému …

Americký magazín „Foreign Policy“ /súčasť The Washington Post Company/ usudzuje, že Zelenskému na to, aby niečo na fronte ešte dosiahol, zostáva 6 týždňov. Potom prídu jesenné dažde a mazľavé blato, rasputica, prevezme vládu na donbaskou stepou. Ťažko pancierovaná technika NATO /najmä americké Abramsy, Bradley, Strikery a pod. budú mať extrémny problém s mobilitou.

Podľa amerického disidentského analytika Scotta Rittera má Zelenskij ešte menej času – približne 2-3 týždne. Zelenskij môže ešte mobilizovať asi tak 50 tis. vojakov. Inak ale podľa Rittera minul takmer všetky svoje ľudské, technické i finančné zdroje a okrem samovražedných výsadkov, sabotáží v ruskom tyle a propagandistických dronových útokov sa už na nič nezmôže.

V rozhovore pre agentúru AFP označil prichádzajúce mesiace za veľmi ťažké Alexej Kuleba, zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Zelenského. Ťažké to nebude iba na fronte ale aj v tyle. Rusi sa zrejme postarajú o to, aby do množstva domácností neprišla elektrina, voda, plyn, kúrenie a pod.

Nositeľ Pulitzerovej ceny Seymour Hersh vo svojom článku na portáli Substack napísal, že podľa americkej vojenskej rozviedky Ukrajina svoj boj s RF už prehrala. Politici vo Washingtone a Kyjeve to však nechcú „stráviť“. Odmietajú hovoriť o prímerí. Najmä Zelenskij odmieta akceptovať krutú realitu. Postup OS UA o niekoľko metrov za týždeň naďalej označuje za úspešnú ofenzívu. Podľa Hersha je „úspešná ofenzíva“ lož. Zelenskij však ďalej žiada Západ o zdroje, hoci vidí, že aj medzi americkými politikmi skepsa k celému projektu „Ukrajina“ rastie.

Ranné správy z frontu rastúcu pasivitu OS UA potvrdzujú. Boje pri Rabotino sa aj podľa GŠ OS UA prakticky zastavili. Pri nočných náletoch na ukrajinské ciele v Kyjeve, Charkove, Ľvove, Vinnici a Čerkassoch vraj PVO UA podľa Zalužného zostrelilo 36 zo 43 útočiacich ruských striel /Kindžaly a Sarmaty/ a dronov. To nie je extra výsledok. A aj ten nemusí byť pravdivý. Jedna zo striel, čo PVO unikla, zlikvidovala hotel v Čerkassoch. Osobitne 3 až 5. poschodie hotela, v ktorom sa nachádzali žoldnieri a špecialisti resp. dôstojníci OS UA a NATO. Video po zásahu sa dá nájsť aj na ukrajinskom internetovom kanáli „Militarist“. V Kyjeve boli zasiahnuté najmä vojenské sklady. Závažnosť útoku potvrdil kyjevský primátor Kličko. Na fronte pri Kleščevke mobilizovaný ukrajinský vojak, trpiaci schizofréniou postrieľal celú svoju jednotku. To je dôsledok mobilizácie všetkých, aj psychicky chorých mužov.

Veci sa dejú aj na vojensko-politickom poli. Poliaci vyhlásili stopku ďalšej doprave zbraní cez Poľsko na Ukrajinu. Aj keď sa pod tlakom USA a NATO problémy zrejme ako-tak urovnajú, nie je to pre Zelenského dobrý signál. Zelenského návrh vyhodiť z BR OSN Rusko alebo mu aspoň vziať právo veta odmietli v Nemecku-dokonca ústami inak veľmi pro-ukrajinskej MZV Baerbockovej. Predstavitelia republikánov v americkom kongrese vyhlásili, že od Zelenského budú požadovať pravidelné správy o tom, čo Ukrajinci urobili s americkými peniazmi a zbraňami a tiež garancie, že poskytované americké zdroje povedú k porážke Ruska. – Na tomto statuse vidieť, kto na Ukrajine vlastne bojuje a prečo…

Špecialisti z analytického centra Európskeho parlamentu predostreli 4 možné scenáre vývoja na Východe Európy do roku 2035. Je príznačné pre týchto špecialistov, že ani jeden zo scenárov neráta s víťazstvom Ruska. Prvý scenár „spravodlivá stabilita“ ráta s úplným oslobodením Ukrajiny /vrátane Donecka, Luganska a Krymu/ od Rusov, so vstupom UA do EU a NATO a s tým, že to RF výmenou za zrušenie sankcií bude akceptovať. Druhý scenár “ druhá studená vojna“ predpokladá, že zostane status quo, Rusko bude chradnúť pod sankciami, UA ale dostane takmer všetky výhody, ako keby bola v EU a NATO. Tretí scenár je pre RF najpriaznivejší. Volá sa „zrazený konflikt“. RF a UA sa dohodnú na zastavení bojov podľa status quo. UA bude kvázi-neutrálna. Nebude sa usilovať o vstup do NATO ale bude môcť spolupracovať s EU. Posledný scenár „zničená Európa“ predpokladá vstup NATO do vojny proti Rusku a dosiahnutie istých dôležitých cieľov Západu na Ukrajine. /Napr. získanie okupovaného Donbasu a Krymu a vybudovanie základní NATO na tomto území/. S angažovanosťou NATO na UA však celá EU súhlasiť nebude. Vojenská pozícia NATO sa posilní, no v EU dôjde k rozdeleniu a zoslabeniu.

Nuž, myslenie politických scenáristov je vždy trochu iné ako faktografiou podložené predstavy vojenských analytikov. Fakt je, že sa leto skončilo a faktor klímy je na Ukrajine, na území s pomerne slabou dopravnou infraštruktúrou dosť podstatná záležitosť. Zrejme sa onedlho budú na Ukrajine diať veci…No veď uvidíme.

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

vojna na Ukrajine, Kyjev

ONLINE: Bomby padajú na Odesu, Zelenskyj čistil tajnú službu

02.05.2024 06:10

Odesa je častým terčom ruských útokov, tentoraz raketa zasiahla centrum veľkej kuriérskej spoločnosti. Zelenskyj odvolával v tajnej službe.

NATO, Ukrajina

Varovaní pred vojnou s Ruskom pribúda. Myslí si Moskva, že sa jej Západ bojí?

02.05.2024 06:00

Ak bude Rusko na Ukrajine úspešné, nielenže bude mať skúsenejšiu a bojmi preverenú armádu, ale bude aj povzbudené pokračovať v agresii proti susedom.

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 456
Celková čítanosť: 2014153x
Priemerná čítanosť článkov: 4417x

Autor blogu

Kategórie