Založ si blog

Ruské nukleárne zbrane v Bielorusku.

Naše médiá sú plné komentovania ruského zámeru rozšíriť taktické nukleárne zbrane v Bielorusku. Možno by bolo zaujímavé pozrieť sa na vec aj z ruského uhla pohľadu. Aspoň kvôli úplnosti informácií.

Rusi /napr. O.Volodin, spolupracovník Politonline.ru, Pravda.ru a pod/ začínajú pri analýze veci tým, že vymedzujú taktické jadrové zbrane /TJZ/ ako zbrane, ktoré nie sú určené na ničenie celý krajín napr. v zámorí /na to slúžia strategické jadrové zbrane/ ale „iba“ na ničenie menších vojenských alebo logistických celkov; v aktívnej bojovej činnosti slúžiacich potom na zabezpečenie prelomu frontu alebo naopak na zničenie nepriateľských úderných klinov, pokúšajúcich sa o prelom frontu, na zastavenie veľkých ofenzív, na ničenie zoskupení vojenskej techniky, na likvidáciu silných opevnení, letísk, skladov, výrobní zbraní, dopravných uzlov, a pod. Rusi uvažujú, že cieľom TJZ môže byť letisko Rzesow, kam prilietajú americké lietadlá so zbraňami pre Ukrajinu, Javorský polygón na Ukrajine, cestné a železničné prechody z Poľska, Slovenska a Pobaltia na Ukrajinu. Po zásahu TJZ nezostane zničená celá krajina, ale „iba“ asi 3-4 hektáre krajiny. Samozrejme, adekvátny k tomu je i rozsah rádioaktívneho zamorenia.

Hlavice resp. odpaľovacie zariadenia ruských TJZ budú v Bielorusku umiestnené v silne fortifikovaných podzemných priestoroch. Miesta, kde sa budú nachádzať, budú silne strážené. Preto ich uvedenie do bojovej pohotovosti potrvá asi do júna-júla. Základne TJZ v Bielorusku budú podobné americkým základniam TJZ, napr.:

  • Kleine Brogel, Belgicko,
  • Buechel, Nemecko,
  • Aviano a Ghedi-Torre v Taliansku,
  • Volkel v Holandsku,
  • Incirlik v Turecku a pod.

Nosičmi alebo odpaľovacími zariadeniami ruských TJZ môžu byť napríklad:

  • lietadlá /aj bieloruské/ typu Su-24 pri hlaviciach do 30 kiloton,
  • rakety Iskander pri pri hlaviciach do 50 kiloton,
  • míny a náboje s náložami pre ruské samohybné delá 200 mm napr. Pion a Malka resp. resp. pre húfnice 150 mm Giacint – všetko pre v rozsahu 2-3 kilotony,
  • rakety Kindžal odpaľované napr. z lietadiel Mig-31…

/Pre porovnanie-hirošimská bomba mala silu 13 kiloton. Rusko má asi 2000 jadrových náloží, vhodných ako taktické jadrové zbrane/.

Dôvodom pre inštaláciu ruských TJZ v Bielorusku môžu byť podľa ruských analytikov viaceré veci. Trebárs:

  • použitie striel s ochudobneným uránom v britských tankoch Challenger a pod.,
  • prísun veľkého počtu raketometov Himars s dlhým doletom k hranici Kaliningradu,
  • osobná žiadosť Lukašenka, ktorý chce na akýkoľvek útok NATO na Bielorusko odpovedať pomocou TJZ,
  • otvorenie stálej americkej vojenskej základne v Poľsku, na ktorej sa predpokladá inštalácia amerických TJZ,
  • skrátenie času „jadrovej reakcie“ Ruska na útok zo Západu-v tomto prípade pôjde o nezanedbateľných pár kritických minút,
  • vynútená redislokácia ukrajinských síl z donbaského frontu na hranicu s Bieloruskom a tým aj oslabenie sily OS UA pre prípad nejakej ukrajinskej ofenzívy na fronte,
  • reakcia na nový svetový poriadok a nové rozloženie síl medzi veľmocami, a pod.

Umiestnenie TJZ Ruska na území Bieloruska má aj svoje riziká. Napr. hra niektorých bieloruských politikov na „jadrovú veľmoc“ /medzi zopár bieloruskými žurnalistami to už začalo/. Alebo obava, čo sa stane s TJZ, ak by v Bielorusku došlo k štátnemu prevratu /potom by malo Rusko na Západe ďalšiu Ukrajinu, ibaže ozbrojenú jadrovými zbraňami/. No a napokon vyššie personálne a finančné náklady na vybudovanie a prevádzkovanie ruskej základne s TJZ v Bielorusku.

Z pohľadu Slovenska znamená rozmiestnenie ruských TJZ v Bielorusku priblíženie TJZ na niekoľko stoviek km od slovenských hraníc. Potenciálnym cieľom TJZ Ruska na Slovensku môže byť cestný prechod pri Michalovciach /Vyšné Nemecké/, železničný uzol v Čiernej nad Tisou a letisko Užgorod, vzdialené iba pár km od SR. Pri zvažovaní cieľa úderu TJZ zohrá zrejme úlohu politika toho-ktorého štátu voči RF a rozsah zbraní a munície, dopravovaných na Ukrajinu cez Slovensko alebo iný štát NATO.

Cieľotvorným faktorom ruských TJZ bude bezpochyby aj kvalita vzťahov, aké má alebo bude mať tá-ktorá krajina ku Ruskej federácii a jej ľudu. – Alebo sa mýlim ?

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Časov Jar či Charkov ? Čo skôr, či oboje naraz ?

07.04.2024

Veľká časť čitateľov blogov na blogovisku Pravdy iste od včera večera sedela pri televízoroch a počítačoch a sledovala prezidentské voľby. V SR sa diali na naše pomery veľké veci – ktoré pre mnohých z nás dobre dopadli. Dianie na Slovensku bolo dôležité, no vývoj okolo nás sa nezastavil. Predovšetkým – nezastavila sa vojna, ktorá sa odohráva na Ukrajine. [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 454
Celková čítanosť: 1998266x
Priemerná čítanosť článkov: 4401x

Autor blogu

Kategórie