Založ si blog

Čínska ofenzíva na ukrajinskom fronte

Všimli ste si to iste aj vy. Svetový obchod krváca a Číňanov to už prestáva baviť. Zisky z globalizovaného obchodného modelu začínajú klasať. Čína musí začať konač. Čínsky emisár preto prichádza do Moskvy a Kyjeva s textom námetov na uzavretie prímeria príp. dokonca na uzavretie trvalejšieho mieru.

Väčšina analytikov je k tejto pekingskej iniciatíve dosť skeptická. Niektorí dokonca vravia o čínskej naivite. Naivite podobnej naivnosti Turkov, ktorí s podobnými mierovými iniciatívami už tiež viackrát prišli. – Zbytočne, lebo na Donbase sa bojuje ďalej.

Myslieť si o Číňanoch , že ich mierová ofenzíva je naivná si ale môže iba naivný človek. Číňania nie sú naivní romantici. Naopak, Čínska politika je realistická a na viac krokov dopredu premyslená. Číňania vedia, čo chcú a prečo to chcú práve teraz. Svoje návrhy majú navyše čím podoprieť. Voči Rusom použijú nátlakový argument, že sú jedným z posledných a pritom rozhodujúcich obchodných partnerov Ruska. Ak by v sankčnom obkolesení Rusi o Čínu prišli, mohlo by to byť pre nich fatálne.

Voči Ukrajine/USA použijú iný nátlakový argument: Naznačia, že ak by sa mierové kroky zo strany UA a USA ignorovali, mohla by Čína podstatne zvýšiť svoju obchodnú, ale aj technicko-technologickú ba i vojenskú pomoc Rusku.

Čínska ofenzíva pri hľadaní mierového, diplomatického riešenia konfliktu na Ukrajine však nie je iba takáto prvoplánová. Za celým mierovým humbugom Pekingu je možno získanie alibi pred začiatkom otvorenejšej čínskej pomoci Rusku. Po mierovej iniciatíve, ktorá je iste aj podľa Číńanov t.č, odsúdená na neúspech- bude možno nasledovať to hlavné: otvorená čínska podpora Rusku. Vrátane podpory v podobe zbraní a munície, ba možno aj napr.IT-špecialistov v centrách riadenia modernej raketovej, dronovej a protileteckej techniky.

Za týmito dvoma plánmi ale môže byť aj ďalší. Číňania majú v ukrajinskom konflikte svoje vlastné geopolitické záujmy. Chcú zoslabiť USA, ale zase nie až tak, aby to narušilo jeho schopnosť byť dôležitým odberateľom čínskeho tovaru. Posilniť Rusko, ale zase nie až tak, aby sa stalo totálnym víťazom nad USA a Západom. Čína imituje veľmocenské správanie USA v posledných dvoch svetových vojnách. Byť kvázi neutrálny a nezúčastnený, no popri tom tajne pomáhať jednej zo strán vojny. A potom, keď už začne by jasné, ako vojna dopadne, zasiahnuť, vstúpiť do vojny priamo, na strane predpokladaného víťaza. Ukradnúť mu kus slávy, no najmä veľký kus z ceny pre víťaza.

Ale je tu ešte jeden špecificky čínsky problém: Tajvan. Čína si na Ukrajine potrebuje otestovať svoje vlastné zbrane, ich odolnosť voči zbraniam USA. Chce si otestovať svoju taktiku v konfrontácii s taktikou USA. A chce si otestovať aj rozhodnosť USA v event. boji o Tajvan a limity, po ktoré by USA v boji proti Číne boli ochotné ísť. Boj o Tajvan pre Čínu do istej miery začína na Ukrajine.

Víťazom vojny na Ukrajine, viťazom zápasu USA/NATO proti Rusku môže byť prekvapujúco – ČÍNA ! Po obchodno-finančnej ale možno do istej miery aj po vojenskej stránke. Možno začíname byť svedkami prepriahania koní. ktoré doteraz ťahali káru sveta americkým smerom. Onedlho zistíme, či na Ukrajine bude Čína triumfovať svojou mierovou ofenzívou alebo svojou vojensko-logistickou podporou Rusku.

Akokoľvek, v jednom i v druhom prípade sa ako hrdinovia dňa objavia Číňania. Uvidíme, čo to napokon svetu /a Slovensku/ prinesie.

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2006805x
Priemerná čítanosť článkov: 4411x

Autor blogu

Kategórie