Založ si blog

Stručná chronológia americko-ruskej vojny

Keď chronológia, tak najprv niektoré zaujímavé dátumy a historické medzníky. Napríklad:

  • 11.marec 1985: do funkcie generálneho tajomníka ÚV KSSZ bol zvolený oportunista Michail Gorbačov, ktorého slabiny USA využili na víťazstvo v studenej vojne medzi USA ZSSR.
  • 25.december 1991: USA sa podarilo rozvaliť ZSSR. Vznikla Ruská federácia s režimom proamerického prezidenta RF Borisa Jeľcyna. Začala sa amerikanizácia Ruska.
  • 31.december 1999: do funkcie prezidenta RF nastúpil Vladimír Putin. Začal sa proces ruskej národnej obnovy. Ekonomické a politické štruktúry Ruska sa začali očisťovať od americkej kontroly.
  • 2003: pokus USA o zvrat vývoja v RF aktivizáciou tzv. jeľcynovských oligarchov /Chodorkovskij a spol./ skončil neúspechom; Putin nastúpil druhý prezidentský mandát.
  • 10. FEBRUÁR 2007: VLADIMÍR PUTIN OZNÁMIL NÁVRAT RUSKA DO POZÍCIE SVETOVEJ SUPERVEĽMOCI. Na mníchovskej bezpečnostnej konferencii Putin oznámil, že neuznáva unipolárny svet pod vedením USA. Oznámil, že RF už ďalej bude presadzovať predovšetkým svoje národnoštátne záujmy a pomôže k zmene sveta na multipolárny.
  • 7.máj 2008: do funkcie prezidenta RF sa dostáva „Putinov človek“ D.Medvedev. USA strácajú posledné nádeje na obnovenie kontroly USA nad Ruskom. Obnova Ruska pokračuje.
  • 4.marec 2012: Putin sa vracia na pozíciu prezidenta RF. Začína obdobie studenej vojny medzi USA a RF. Rozbieha sa kolotoč protiruských sankcií a príprava proxy vojny proti Rusku na Ukrajine.
  • 21. november 2013: začiatok protiruského puču v Kijeve.
  • 22.február 2014: nacionalisti protiprávne zbavili funkcie demokraticky zvoleného ukrajinského prezidenta Janukovyča. Ukrajiny sa zmocňuje nacionalistický neobanderovský režim, zameraný nepriateľsky voči Rusku; začína sa ozbrojený konflikt tohto režimu s Ruskom; proxy vojna USA proti Rusku prerastá zo svojej „studenej“ fázy do fázy „horúcej“.
  • 14. marec 2014: charkovský masaker: banderovci zmasakrovali prvých ruskojazyčných obyvateľov; 16.marec 2014: obyvatelia Krymskej republiky sa v drvivej väčšine prihlásili k pripojeniu k Ruskej federácii; 7.apríl 2014: vznik DNR a LNR; 15.apríl 2014: začiatok občianskej vojny na Ukrajine; kyjevský režim začína vojenskú inváziu do ruskojazyčného Donbasu; 2.máj 2014: odesský masaker: upálenie desiatok ruských aktivistov v mestskom dome odborov; na územiach kontrolovaných kyjevským režimom ozbrojený odpor proti Kyjevu končí; neobanderovský režim začína na Ukrajine masívny proces ukrajinizácie a protiruskej nacifikácie obyvateľstva.
  • 12.február 2015: podpis 2.minských dohôd o mierovom urovnaní situácie na Donbase; pokračovanie ostreľovania DNR a LNR kyjevským delostrelectvom. Ukrajinskú armádu masovo vyzbrojujú a cvičia krajiny NATO.
  • 25.júl 2021: Kyjev oficiálne oznámil, že odstupuje od minských mierových dohôd.
  • oktober 2021: Zelenskij naznačil možnosť skorého vstupu UA do NATO; prejavil záujem o vývoj vlastných jadrových zbraní a vznik základní USA na území Ukrajiny.
  • 24. február 2022: začiatok špeciálnej vojenskej operácie OS RF na Ukrajine.
  • 29.marec 2022: stroskotanie mierových rokovaní RF a UA v Turecku pod tlakom nesúhlasu USA a V.Británie.
  • apríl 2022: vojenských konflikt Ukrajiny a Ruska sa mení na konflikt medzi Ruskom a USA/NATO. Vojna medzi Ruskom a USA de facto začína.

– Ďalšie míľniky faktickej vojny medzi USA a Ruskom napíše najbližšia budúcnosť. Rusko bolo po porážke ZSSR v studenej vojne cca 10 rokov pod kontrolou USA. Po nástupe V.Putina do funkcie sa asi 7 rokov pokúšalo o rovnocenné vzťahy s USA a Západom. Od roku 2007 t.j. 16 rokov je Rusko v otvorenej ideologickej vojne s USA. Od roku 2014 sa ideologický konflikt mení na obchodný, s využívaním protiruských sankcií. Od februára 2022 sa konflikt ďalej vyhrotil do podoby horúcej proxy vojny, ktorá ale čoraz viac nadobúda charakter horúcej PRIAMEJ vojny.

Zápas USA s Ruskom trvá de facto 23 rokov. Na jeho začiatku bolo Rusko zruinovaná krajina, ktorej zdroje sú v rukách Západu alebo prozápadných oligarchov a ruská armáda je na pokraji rozpustenia. Dnes, na konci tohto ani nie 23 ročného obdobia je 150 miliónové Rusko schopné čeliť nielen ekonomickej vojne všemocného Západu /s miliardovou populáciou/ale aj armádam pod kontrolou Západu, vyzbrojeným tými najlepšími zbraňami, aké je Západ schopný vyrobiť a vyvinúť.

Zaujímavý historický posun. – Čo si myslíte o ňom vy ?

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Časov Jar či Charkov ? Čo skôr, či oboje naraz ?

07.04.2024

Veľká časť čitateľov blogov na blogovisku Pravdy iste od včera večera sedela pri televízoroch a počítačoch a sledovala prezidentské voľby. V SR sa diali na naše pomery veľké veci – ktoré pre mnohých z nás dobre dopadli. Dianie na Slovensku bolo dôležité, no vývoj okolo nás sa nezastavil. Predovšetkým – nezastavila sa vojna, ktorá sa odohráva na Ukrajine. [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 454
Celková čítanosť: 1998704x
Priemerná čítanosť článkov: 4402x

Autor blogu

Kategórie