Založ si blog

Kto sa teda vlastne usiluje zničiť nezávislé Moldavsko ?

Prozápadná moldavská vláda Natalie Gavrilicovej , skôr než podala kvôli katastrofálnej hospodárskej situácii demisiu, vyzvala Rusko, aby rešpektovalo jej prozápadné smerovanie a prestalo s pokusmi o zničenie „nezávislého Moldavska“. Dnes je táto vláda v demisii a prozápadná moldavská prezidentka Maja Sanduová poverila iného prozápadného politika, jej poradcua bývalého ministra vnútra Dorina Receana, aby sa pokúsil zostaviť novú vládu. Či sa mu podarí prejsť s takouto vládou cez parlament nevedno. Skôr nie ako áno. Nový premiér má údajne veľmi blízko k policajným represívnym zložkám. Jeho spôsob riešenia každodenných protivládnych demonštrácií je teda asi jasný…

Moldavsko bolo pri rozpade ZSSR krajina, kde takmer polovicu obyvateľov tvorili ruskojazyční obyvatelia. Moldavsky /de facto rumunsky/ hovoriaci občania mali iba tesnú väčšinu. Dnes je situácia iná. Polovica Rusov /takmer milión ľudí/ vyhlásila samostatnú Podnesterskú republiku. Ďalší Rusi a rusky hovoriaci Ukrajinci masovo odišli za lepšími životnými podmienkami do Ruska, na Ukrajinu alebo do krajín EU. Do zahraničia odišli aj rumunsky hovoriaci Moldavci ale v oveľa menšom počte. V súčasnosti preto Moldavci /Rumuni/ tvoria v krajine asi tri štvrtiny obyvateľov /najmä na vidieku/ a Rusi a ruskojazyční Ukrajinci iba 15%.

Osobitnou kapitolou sú pro-rusky orientovaní turkickí Gagauzovia, Sú medzi turkickými kmeňmi raritou, lebo sú silnými pravoslávnymi kresťanmi /uznávajúci autoritu moskovského patriarchu/. Gagauzovia majú dva rovnocenné komunikačné jazyky: turkickú gagauzštinu a ruštinu. V referende 90% z nich sa vyslovilo proti členstvu ich krajiny v EU. Vláda v Kišineve uznáva ich svojbytnosť a udelila im silnú autonómiu. V ústave Gagauzska je napísané, že ak by sa Moldavsko rozhodlo spojiť s Rumunskom alebo vstúpiť do EU a NATO, Gagauzovia sa od Moldavska odtrhnú a budú žiadať na svoju obranu vojenskú pomoc Podnesterska a Ruskej federácie.

Moldavci /Rumuni/ sa po získaní samostatnosti spočiatku orientovali na budovanie nezávislého moldavského štátu. S Rumunskom síce jazykovo a kultúrno-historicky úzko spojeného, no predsa len /najmä vzhľadom na dejinné väzby z posledných dvoch-troch storočí a silnú ruskojazyčnú menšinu/ dosť špecifického. Rumunskí nacionalisti v Rumunsku i v Moldavsku v poslednom čase opúšťajú pozíciu moldavského vlastenectva a čoraz viac ich to ťahá k spojeniu s Rumunskom. Okrem etnicko-kultúrnych a jazykových dôvodov ich k tomu vedie aj zlepšujúca sa životná úroveň Rumunska po vstupe do EU.

Rumuni v Moldavsku a Rumunsku by chceli čo najskôr spojenie Moldavska s Rumunskom. Brzdia ich však niektoré medzinárodné zmluvy, dohody s RF, ale aj fakt, že ak by to urobili a chceli do svojho „anšlusu“ zaradiť aj Podnestersko a Gagauzsko, tvrdo narazia. Ruskí Podnesterci sú solídne vyzbrojení, odhodlaní bojovníci – o Gagauzoch ani nehovoriac. K jednostrannému pripojeniu Podnesterska a Gagauzska k Moldavsku a následne k Rumunsku by svoje mohutné NIE povedali aj ruské jednotky, umiestnené ako tzv. mierové zbory SNŠ v Podnestersku.

Rumuni v Rumunsku a Moldavsku sa preto boja priamej akcie. Špekulujú o všeličom. V posledných dňoch aj nad takou kuriozitou, ako je využitie skutočnosti, že moldavská prezidentka Sanduová má okrem moldavského /a amerického !/ pasu aj pas Rumunska. Je teda aj rumunskou občiankou. Rumunský pas by jej umožnil v nadchádzajúcich voľbách kandidovať na funkciu prezidentky Rumunska. Ak by voľby vyhrala, bola by Sanduová súčasne prezidentkou Moldavska ale aj Rumunska ! Vzniklo by čosi ako panrumunská personálna únia, podobná dnes už dosť archaickým typom personálnych únií medzi dvoma či viacerými štátmi. Vzniklo by čosi ako Rumunská konfederácia. Čudná, lebo Rumunsko by v nej bolo členom NATO a EU, kým východná časť konfederácie – Moldavsko,- nie. Propomína to spojenie Číny a Hongkongu: “ jedna krajina – dva systémy“….

Vec je momentálne v procese zvažovania v USA a EU. Ak by s personálnou úniou Rumunska a Moldavska vedenie USA, EU a NATO súhlasili, Sanduová začne konať. Ibaže konať začne – v zmysle dohôd Podnesterska a Gagauzska s Kišinevom aj Podnestersko a Gagauzsko. Vyhlásia odtrhnutie od Moldavska a požiadajú o vojenskú pomoc Ruskú federáciu. – No a začne onen proces „zničenia Moldavska“, o ktorom vláda v Kišineve hovorí a z ktorého Sanduová obviňuje Putina.

-Je zjavné, že nie Rusko, ale Rumunsko a Západ v koordinácii s Kišinevom pripravuje zničenie slobodného a nezávislého Moldavska. Rusi, Podnesterci a Gagauzovia budú krokmi Bukurešti, Západu ale nepriamo aj Ukrajiny prinútené vykonať protikroky= protiopatrenia na zachovanie svojej národnej a kultúrnej identity.

Tak ako inde vo svete, aj v Moldavsku platí, že „agresor“ je v skutočnosti obeť a obeť, maskovaná v ovčom rúne, usiluje o svoj tučný lup. V Moldavsku je zatiaľ mier. Dokedy ? – Treba sa spýtať v Bruseli a vo Washingtone.

Náhody ako Donbas

27.03.2024

Ruskí trolovia si nedajú pokoj. Konšpirujú svoje uzávery aj z náhod, aké sa najmä na Donbase tak často stávajú. V bojoch o frontové mesto Časov Jar ruská strela /možno Iskander, možno Kindžal/ zasiahla podzemné veliteľstvo OS RF a zahraničných poradcov. Nešlo o hocičo, ale stavbu so 6 podzemnými podlažiami. Je vojna, stalo sa. V ten istý deň „zomrel prirodzenou [...]

Neverte ruským trolom !

26.03.2024

Verte skazkám o ukrajinskom tanku, čo zlikvidoval naraz tri ruské. Neverte autorovi tohto blogu. Neverte ruským trolom, že sa situácia okolo Časov Jaru stáva pre OS UA kritickou a že ich tam OS RF berú do klieští. Neverte, že tam horia lesy, posledný úkryt ukrajinskej pechoty. Neverte ani správam z Kleščevky samotnej, ktorú OS RF včera začali obsadzovať. Verte, že situáciu [...]

Nie je pravda, že rakety zasiahli centrum

25.03.2024

Nie je pravda, že rakety zasiahli centrum riadenia tadžických pastierov kôz. Nie je pravda, že okolo Časov Jaru sa uzatvárajú kliešte. Pravda je to, čo povedia hezkí českí analytici, ktorí ako ich krajania s opicami, zázračnými lepidlami, rýchlovarnými panvicami … teraz kočujú po Slovensku, po slovenskom mejnstríme a rozdávajú slováčikom-hlupáčikom zaručené [...]

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 446
Celková čítanosť: 1964750x
Priemerná čítanosť článkov: 4405x

Autor blogu

Kategórie