Založ si blog

Tanky

Tzv. tanková koalícia Západu chce dodať Ukrajine v prvej fáze asi 120-140 tankov Leopard, Challenger, Abrams a Leclerc. Tie by mali prísť na ukrajinský front koncom marca. Vďaka tomu, že ukrajinskí tankisti boli už takmer rok na ovládanie tankov tajne školení, môžu tam byť tanky hne´d nasadené. Do konca roka 2023 by potom mala prísť druhá várka západných tankov. Spolu asi 300, čo by podľa západných vojenských analytikov mohlo postačiť na útok na Krym.

Ruská i ukrajinská strana odhadujú, že v priebehu bojov protivník stratili už vyše 3 tis. tankov, prevažne ešte sovietskych modelov.

Západní analytici odhadli počet tankov Ruskej federácie v mierových časoch na 12 000 až 14 000. Pri plnej zbrojnej výrobe /zapojenie pôvodných kapacít plus zapojenie konverzných kapacít pôv. mierovej výroby/ je Rusko schopné vyrobiť za deň maximálne 150 až 200 tankov. Teda 6 tis. tankov za mesiac.

Ruské tanky T-72 Ural sú menej sofistikované ako najnovšie modely západných tankov. Tanky Armata T-14 a T-90M Proryv sú teoreticky vyrovnaným súperom tankom zo Západu. Sú však dosť poruchové. Extrémne náročné na prevádzku, údržbu a opravy sú ale aj tanky zo Západu.

Ponechávam na vlastný úsudok čitateľov, či 120-140 západných tankov, predstavujúcich 1% tankových síl Ruska dokáže významnejšie ovplyvniť priebeh bojov, nebodaj ešte aj prelomiť obranu Ruska v smere na Krym. Kvalita dokáže odolávať kvantite-ale iba do istého množstva onej kvantity.

Na záver ešte jedna poznámka: Ozbrojené sily Grécka majú vo výzbroji asi 850 až 900 Leopardov. Čo myslíte, dokázali by tieto tankové sily úspešne bojovať s Tureckom či nedajbože s Ruskom ?

/Údaje v blogu sú z verejne dostupných zdrojov. Kto má záujem, ľahko si ich dohľadá/.

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Časov Jar či Charkov ? Čo skôr, či oboje naraz ?

07.04.2024

Veľká časť čitateľov blogov na blogovisku Pravdy iste od včera večera sedela pri televízoroch a počítačoch a sledovala prezidentské voľby. V SR sa diali na naše pomery veľké veci – ktoré pre mnohých z nás dobre dopadli. Dianie na Slovensku bolo dôležité, no vývoj okolo nás sa nezastavil. Predovšetkým – nezastavila sa vojna, ktorá sa odohráva na Ukrajine. [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 454
Celková čítanosť: 1998599x
Priemerná čítanosť článkov: 4402x

Autor blogu

Kategórie