Založ si blog

„Čas hrá v prospech Rusov“ ?

Obrovské množstvo politických a vojenských analytikov sa vyjadruje k dátumu možného masívneho ruského nástupu na ukrajinskom bojisku. Niektorí vravia, že to bude už zajtra, iní, že na začiatku februára, ďalší, že v deň 1.výročia začatia ŠVO, tesne pred príchodom západných tankov a lietadiel na front a pod. Sú takí, čo veľkú ruskú ofenzívu datujú k aprílu či máju, júnu, septembru…atď atď.

Predstavitelia konzervatívnych kruhov okolo organizácie „Sons of the American Revolution /SAR/ napr. H. Smith však usudzujú, že k akejsi totálnej ruskej ofenzíve na Ukrajine nemusí dôjsť nikdy. Rusom totiž na úspešný postup a víťazstvo postačí robiť to, čo robia aj dnes: ruskou artilériou, raketovými a leteckými silami mlieť a „demilitarizovať“ ukrajinského protivníka, odrážať protiútoky a po vysilení ukrajinského odporu na tom ktorom úseku frontu za pomoci vagnerovcov a kadyrovových Čečencov nenáhlivo pomaly obsadzovať mestá a obce jedny po druhom.

Rusi podľa SAR takto šetria svoje materiálne a ľudské zdroje, minimalizujú straty a provokujú OS UA ku protiútokom, plodiacim iba nové a nové hory mŕtvych protivníkov. Rusi túto taktiku začali používať pár týždňov po zahájení ŠVO,- keď zistili. že ukrajinský odpor bude silný, no najmä potom, keď zistili, že na Ukrajine nemajú Rusi dočinenia s bojom proti Ukrajine, ale proti USA, NATO a kolektívnemu Západu ako takému.

Od momentu, keď Rusi pochopili, že nebojujú s Ukrajinou ale sú vo vojne so Západom, zmenili stratégiu a prestavali svoje vojenské aktivity, ekonomiku a fungovanie spoločnosti na dlhú opotrebovaciu vojnu. Rusi akceptovali, že sa studená a skrytá vojna Západu proti nim zmenila na vojnu horúcu, čoraz viac otvorenú. V tejto vojne sa už vecné /finančné, výrobné, vedecko-výskumné, diplomatické a i./ štruktúry Západu konfrontujú s vojenskými, výrobnými a ekonomicko-spoločenskými štruktúrami Ruska. Zbraňové systémy Západu sa zhruba od leta 2022 boria so zbraňovými systémami Ruska. Ľudská sila Západu je prevažne „najatá“ , ukrajinská – no podiel bojovníkov z krajín NATO je v nej stále vyšší a vyšší.

Ak by na Ukrajine Rusi bojovali iba s OS UA, bojové strety sa už dávno skončia prímerím a kapituláciou Ukrajiny. Na víťazné skončenie bojov by Rusko zrejme naozaj použilo veľkú vojenskú ofenzívu. V konfrontácii s NATO by však obsadenie Odessy, Dnepropetrovska, Krivého Rogu, Zaporožia, Charkova, Kyjeva a pod. Rusom veľmi nepomohlo. Naopak, úderné sily OS RF by museli byť použité na pacifikáciu pomerne veľkého ukrajinského územia. Rusi si svoje hlavné sily veľmi šetria. A čakajú.

Načo Rusi čakajú ? V prvom rade na to, že ďalším zomieľaním OS UA a stratou motivácie Západu k neustálemu vyzbrojovaniu a finančnej podpore Kyjeva dotlačia ukrajinskú spoločnosť k revolte proti Zelenského vláde a následne ku krachu jeho režimu. V druhom rade Rusi čakajú, kým sa Západ vojensky, spoločensky a finančne tak vyničí, tak zoslabne, že bude ochotný pristúpiť ku tomu, čo je od začiatku hlavným cieľom ruskej akcie na Ukrajine: k ROKOVANIAM o prímerí a zmluvám, poskytujúcim Rusku bezpečnostné záruky a obnovujúcim normálne obchodné a politické vzťahy.

Pôvodným cieľom ruskej ŠVO na Ukrajine bola demilitarizácia a denacifikácia. Na demilitarizáciu Ukrajiny Rusom netreba dobyť Kyjev či Ľvov. Postačí im aj postupné, pomalé a vytrvalé mletie ukrajinskej armády, jej vojakov a jej techniky, na Donbase, pri Dnepri a Charkove. Denacifikáciu si v istej fáze krachu kyjevského režimu urobia Ukrajinci aj sami. Rusom stačí, keď tomuto procesu budú z diaľky napomáhať a keď sa antinacistický charakter nového kyjevského režimu dostane do mierovej zmluvy RF a UA.

Potom, čo zhruba od mája-júna masovo vstúpil do vojny proti Rusku aj kolektívny Západ, stanovili si v Kremli aj nové ciele. Po prvé, Rusi zistili, že je pre nich výhodnejšia otvorená ako skrytá konfrontácia s USA a NATO. Veď čo mali Rusi z relatívneho mieru, keď v jeho priebehu Západ proti nim neustále približoval svoje vojenské základne, provokoval proxy vojny, posúval hranice NATO a rakety NATO takmer až na moskovské predmestia. Dnes je situácia jasná. Západ sa pokúša vojenskou silou zničiť či aspoň rozdeliť jeho územie a ovládnuť jeho prírodné, materiálne a ľudské zdroje. Rusko bolo prinútené prestať sa hrať na korektnú diplomaciu, na obchodnú spoluprácu, na spoločné pan-humánne hodnoty. Rusko v priebehu leta 2022 prestavalo svoje spoločenské a ekonomické štruktúry na vojnový stav. Hra na mier so Západom je preč. Nastúpil zápas Rusov za prežitie Ruska a ruského sveta.

Boj medzi Západom a Východom, medzi anglo-americkým a ruským svetom beží už stáročia. Zvyčajne latentne, no tu a tam sa zmení na explózie otvorenej konfrontácie. Dnes sme svedkami jednej takejto otvorenej konfrontácie. Dokedy bude trvať a ako skonči, – nevedno. Isté je len to, že proces konfrontácie bude dlhý a zdrojovo náročný.

A čo my tu na Slovensku ? Nuž dúfajme aspoň v to , že sa teplota tohto stretu bude pozvoľna znižovať. A aby tak ako v minulosti vojna Západu s Východom skončila /aspoň dočasným/ mierovým rokovaním. A obojstranne prijateľným MIEROM.

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Časov Jar či Charkov ? Čo skôr, či oboje naraz ?

07.04.2024

Veľká časť čitateľov blogov na blogovisku Pravdy iste od včera večera sedela pri televízoroch a počítačoch a sledovala prezidentské voľby. V SR sa diali na naše pomery veľké veci – ktoré pre mnohých z nás dobre dopadli. Dianie na Slovensku bolo dôležité, no vývoj okolo nás sa nezastavil. Predovšetkým – nezastavila sa vojna, ktorá sa odohráva na Ukrajine. [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 454
Celková čítanosť: 1995977x
Priemerná čítanosť článkov: 4396x

Autor blogu

Kategórie