Založ si blog

Gerasimov-Surovikin-Lapin…

V ozbrojených silách Ruska v poslednom čase došlo ku zmenám, ktoré v hlavách niektorých novinárov a kadejakých generálov macíkov či zmokov spôsobujú miš-maš a to sa potom odráža aj na titulkoch ich článkov a mätie čitateľov. Takže predovšetkým: GERASIMOV NENAHRADIL SUROVIKINA. GERASIMOV DOSTAL NA STAROSŤ VOJNU S USA/NATO. Konflikt s kyjevskou armádou na Ukrajine bude ďalej riešiť jeho prvý zástupca – Surovikin.

Zmeny v ozbrojených silách RF analyzujú aj odborníci. Mám pocit, že ich konštatovania nie sú veľmi optimistické.

Generál Lapin sa dostal po protiofenzíve Ukrajincov na trochu vedľajšiu koľaj. V nedávnych dňoch však dostal novú funkciu náčelníka štábu pozemných vojsk RF. Má mnoho povinností, no najzaujímavejšie je tá, čo je spojená s riadením ľudských zdrojov, zabezpečovaním odvodov a výcvikov brancov vo vojenskej službe resp. s povolávaním a rekvalifikáciou záložníkov pri cvičeniach alebo pred zapájaním sa do ostrých vojenských operácií.

Generál Surovikin bol na konci jesene ustanovený do funkcie veliteľa vojsk, zodpovedných za realizáciu špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. V tejto funkcii je stále. Informácia, že ho nahradil generál Gerasimov je nesprávna. Surovikin realizoval raketové, dronové a letecké útoky na ukrajinskú infraštruktúru, na železničné uzly a zásobovacie trasy OS UA, no najmä na energetickú sieť Ukrajiny. Vyradil tak z prevádzky odhadom 40 až % rozvodov elektriny v ukrajinskej armáde a civilnej sfére. Na zemi zastavil ukrajinskú protiofenzívu, zamrazil fronty a postupne prechádza do novej zimnej ofenzívy /dobytie Soledaru, Mariinky a rozbehnutie bojov o Arťomovsk/Bachmut/. Napriek tomu, že za jeho komandovania došlo ku masakru ruských vojakov v Makejevke, je jeho pozícia pevná a jeho velenie kladne hodnotené.

Generál Valerij Gerasimov bol donedávna známy ako náčelník GŠ ozbrojených síl RF. V tejto funkcii sa stal terčom viacerých vážnych pokusov o atentáty. Minister obrany Šojgu nedávno štruktúru najvyššieho velenia pozmenil. Klasická funkcia náčelníka GŠ OS RF sa v súčasnej situácii dostáva na vedľajšiu koľaj. Kvality generála Gerasimova sa Šojgu /a určite i Putin/ rozhodli využiť v novej funkcii veliteľa Spojenej skupiny vojsk. Formálne na Ukrajine. De facto však Gerasimov dostal do rúk velenie všetkých ruských vojsk /na Ukrajine, v Bielorusku /!!!/, v Rusku či inde/ ktoré by mohli byť v prípade potreby nasadené na ukrajinské alebo iné s týmto konfliktom spojené bojisko. Kým Surovikin velí bezprostredným vojenským operáciám na ukrajinskom bojisku a v ukrajinskom zázemí, jeho nadriadený Gerasimov riadi prípravu na rozsiahlejší než iba rusko-ukrajinský konflikt. Má „pod palcom“ pozemné, námorné, letecké, raketové sily no predovšetkým STRATEGICKÉ JADROVÉ sily. Zabezpečuje prípravu OS RF na situáciu, v ktorej by sa do bojov proti RF priamo zapojili raketové, letecké, námorné či pozemné sily NATO. Napríklad Poľska, Pobaltia, Rumunska, no aj USA, V.Británie a Francúzska. A samozrejme aj iných členských štátov NATO, teda organizácie, ktorej členom je aj SR. Gerasimov má právomoci nielen v oblasti konvenčných zbraní ale aj zbraní jadrových. Je tretím v poradí pri stláčaní tlačidiel v Putinovom jadrovom kufríku. Jeho parketou sú taktické jadrové zbrane.

Presun Gerasimova zo štábnej do aktívnej bojovej pozície je signálom, že Rusko má informácie o chystaných eskalačných krokoch USA a NATO a pripravuje sa na ne. Gerasimov je signálom prechodu od špeciálnej vojenskej operácie k oveľa masívnejším vojenským operáciám. Je signálom definiítvneho prerastenia špeciálnej vojenskej operácie na plnorozmernú vojnu-ako Rusi tvrdia, -vojnu USA/NATO proti Rusku a Bielorusku.

Pre svet, pre nás v Európe a aj tu na Slovensku to nie je dobré znamenie. Je to predzvesť ďalšieho vyhrocovania situácie, čoraz širšieho zapájania sa NATO do konfliktu na Ukrajine. Je to známka toho, že krajiny EU a NATO sa z pozície zbrojárov, informačných, finančných a materiálnych dodávateľov Kyjeva posúva kamsi inam. Zdá sa, že sa krajiny EU a NATO z tylových pozícií dostávajú do pozícii čoraz viac frontových. Samozrejme, že čím sú tieto krajiny bližšie Ukrajine tak tým viac.

Rok 2023 sa začal mimoriadne teplým počasím. Niektorí, najmä lyžiari, sú z toho smutní. Len aby neboli ešte smutnejší, – ak sa teplá zima ďalej oteplí a v Európe stane doslova horúcou. Možno až pekelne horúcou.

PS: Tento článok venujem p. Mackovi a pánovi Zmäkovi /údajným generálom/.

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Časov Jar či Charkov ? Čo skôr, či oboje naraz ?

07.04.2024

Veľká časť čitateľov blogov na blogovisku Pravdy iste od včera večera sedela pri televízoroch a počítačoch a sledovala prezidentské voľby. V SR sa diali na naše pomery veľké veci – ktoré pre mnohých z nás dobre dopadli. Dianie na Slovensku bolo dôležité, no vývoj okolo nás sa nezastavil. Predovšetkým – nezastavila sa vojna, ktorá sa odohráva na Ukrajine. [...]

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 454
Celková čítanosť: 1999214x
Priemerná čítanosť článkov: 4404x

Autor blogu

Kategórie