Založ si blog

Páni z RTVS: je Západné Slovensko regiónom Česka ?

Prečo sa to pýtam ? Pýtam sa preto, lebo podľa toho, aká hudba sa hrá na Rádiu Regina Západ SRo to tak vyzerá. Kedysi som počúval Rádio Slovensko. Potom, čo počet angloamerických skladieb presiahol únosnú mieru a Rádio Slovensko sa zmenilo na Rádio Amerika, som si za hudobnú kulisu k raňajkám zvolil Rádio Regina. Veľa som si tým nepomohol. Skočil som z blata do kaluže.

Na Rádiu Regina Západ je síce angloamerickej hudby o niečo /nie oveľa !/ menej, no slovenské pesničky sú aj na tomto okruhu SRo rovnako vzácne ako na Rádiu Slovensko. Najčastejšie sa vyskytujú v československých duetách, a iba tu a tam samostatne. Rádio Regina Západ riadi asi nejaký fanatik českého folku a českej imitácie country a westernovej hudby. Tak či onak, čeština sa valí zo slovenského éteru ako v Poděbradoch.

-To si fakt hudobní redaktori Radia Regina Západ myslia, že sa v Leviciach či Zlatých Moravciach rozpráva po česky ? To si fakt myslia, že v Nitre či v Komárne netúžia po ničom inom, iba po českých odrhovačkách ? To si fakt na Radiu Regina Západ myslia, že v Šuranoch a Štúrove najviac vykúzlia vianočnú atmosféru tým, že tamojším poslucháčom zahrajú niečo ako záhrobnú pieseň V.Neckářa alebo štedrovečerné táraninky od akéhosi Ksindla ? Pripraviť pred Vianocami nejaký pseudovianočný hudobný brak, -to je asi hobby každého Čecha. Veď čo Čech, to muzikant…V ČR sa ku kresťanstvu hlási najmenej ľudí v Európe. To ale českým muzikantom neprekáža, aby sa na jedných z najväčších kresťanských sviatkoch dobre nenabalili. Najlepšie na tantiémach zo Slovenska. Nuž veru tak.

Áno, uznávam, že ma nikto nenúti, aby som Rádio Regina Západ počúval. Nikto ma nenúti počúvať ani Rádio Slovensko, ba ani iné vysielacie okruhy RTVS. – STAČÍ, ŽE DO NICH FINANČNE PRISPIEVAM, – no nie ? Ak sa mi nepáči, ako hrajú, môžem sa predsa zahrať na DJ-a a prelaďovať pri raňajkách na iné stanice. -Lenže na aké, veď okrem RTVS toho už v slovenčine veľa nie je. Nuž a ja chcem počúvať slovenské slovo-hovorené či spievané. Veď som Slovák…

Áno, uznávam, môžem si púšťať hudbu z youtubu, môžem si deň čo deň prehrávať vlastné nahrávky. – Má to však háčik, – nebudem môcť sledovať slovenské správy a slovenské relácie, ktoré sú na Rádiu Regina Západ, – na rozdiel od hudby celkom zaujímavé a tu a tam aj hodnotné.

Vážení, -tieto riadky nepíšem iba za seba. Čert so mnou,-som iba jeden z tisícov. Píšem to tu-neskromne,- vo verejnom záujme. Píšem to preto, že keď už do mešca RTVS posielajú Slováci slovenské peniaze, mali by za to dostávať aj slovenskú protihodnotu. V tomto prípade slovenskú hudbu. Nemusí to byť na 100%. Stačí, aby na Rádiu Regina Západ, ba dokonca aj na Rádiu Slovensko zneli slovenské pesničky povedzme z 60%, ideálne z dvoch tretín. Nech v tom zvyšku zaznejú aj české, -ale napríklad aj maďarské skladby, – veď v regióne, kde má Rádio Regina Západ cieľovú populáciu určite žije viac slovenských Maďarov ako etnických Čechov príp. Záhorákov. A môžu zaznieť aj skladby anglické či americké. – Ale z mierou, lebo nie sme ani v Česku, ani v Amerike.

Sme stále -aj keď to mnohých v šoubiznise asi príliš neteší, – na Slovensku. Dobre by bolo, keby si to tí, čo v RTVS robia, uvedomili. Nechcem veľa, chcem len pri raňajkách trochu tej peknej spievanej slovenčiny. – Je takéto želanie ešte na Slovensku prípustné ? Alebo je už aj to šovinistický, fašistický, nacistický hriech ?

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Hlinkova garda, Hlinkova mládež

Na jarmoku predával drevené srdcia s heslami Hlinkovej gardy. Muža obžalovali z extrémizmu

06.05.2024 15:25

Obvinený navyše na facebooku šíril rôzne extrémistické materiály obsahujúce heslá potláčajúce ľudské práva a slobody.

pas, cestovanie, cestovný pas, slovensko, slovený pas, peniaze, turistika, dovolenka, zahraničie, passport,

Žiadali ste o pas? Štát vám ho nedodá ani do 30 dní. Odporúča cestovať na občiansky preukaz

06.05.2024 15:00

Ministerstvo vnútra po nápore žiadostí zo začiatku roka stále nedokáže vo všetkých prípadoch dodržať lehotu.

Strážske, búrka

Na západnom a strednom Slovensku treba v pondelok poobede počítať s búrkami

06.05.2024 14:45

Meteorológovia varujú, že búrky môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu.

Francúzsko Čína Prezident Návšteva Si Ťin-pching

EÚ sa spolieha na Čínu, Si Ťin-pchingovi dohováral Macron aj Leyenová. Zatlačí Peking na Putina?

06.05.2024 14:25, aktualizované: 14:43

Von der Leyenová povedala, že EÚ ráta s tým, že Čína zatlačí na Rusko, aby ukončilo vojnu na Ukrajine.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2019243x
Priemerná čítanosť článkov: 4418x

Autor blogu

Kategórie