Založ si blog

Veštby Saxobanky na rok 2023

Saxobank je medzi finančníkmi známy každoročnými trochu šokujúcimi prognózami vývoja vo svete. Ani tento rok jeho analytici nezostali očakávaniam nič dlžní. Skúsme šokantnejšie prognózy /z pera investičného riaditeľa Steena Jakobsena a ostatných saxobankárov / aspoň stručne zhrnúť.

Najdôležitejším posolstvom je, že sa globálna celosvetová ekonomika v roku 2023 bude vyvíjať ako vojnová ekonomika. Nielen globálne a regionálne veľmoci, ale aj menšie štáty budú v roku 2023 posilňovať svoje armády. Budú vynakladať veľké sumy peňazí nie iba na zbrane a strelivo, ale aj na budovanie strategických rezerv surovín, potravín a energií. Infláciu s tým spojenú budú štáty zdržiavať na uzde reguláciou cien a vojnovým prídelových hospodárením.

V spojitosti s tým sa v roku 2023 v EU vytvoria organizačné a právne podmienky pre vznik spoločnej európskej armády. Pôjde hlavne o to, aby takáto armáda dala vzniknúť vojensko-priemyselnému komplexu na báze priemyslu EU, predovšetkým Nemecka. Nemecká armáda zmohutnie a tak ako v minulosti, stane sa kostrou západoeurópskej sily, namierenej prinajmenej proti Rusku.

Vo Francúzsku rezignuje prezident E. Macron. Aj Veľká Británia zmení vládu. Labouristi ziniciujú nové referendum o návrate Veľkej Británie do EU. Tým sa UK pokúsi vyriešiť nielen svoje hospodárske problémy, ale aj trenice o zotrvaní Škótska v rámci Veľkej Británie.

Čína, India a krajiny OPEC zintenzívnia svoj boj proti dolárovej totalite. Budú ďalej organizovať „vzbury“ proti doláru a nahrádzať dolárové platby platbami v domácich menách. Finančná rovnováha sveta bude vystavená mohutným turbulenciám. Japonsko však v dôsledku toho pristúpi k opačným krokom než zvyšok Ázie. Japonsko sa finančne ešte viac primkne k USA. Japonský jen sa úzko /fixným kurzom/ naviaže na dolár,-inak by neprežil. Cena zlata za trójsku uncu presiahne 300O USD.

Veda, výskum a vývoj sa ešte viac spojí s otázkami národnej bezpečnosti. Bude plniť úlohu vyzbrojovacieho tyla, zázemia pre armádu.

Enviromentalistické na zdroje náročné experimenty budú ďalej pokračovať. Saxobankári prognózujú, že sa „zelené“ výboje rozšíria z oblasti energetiky a dopravy do oblasti potravinárstva. Bližšie neurčená veká krajina si dá strategickú úlohu do roku 2030 vylúčiť mäso pochádzajúce zo živých zvierat z akejkoľvek potravinárskej produkcie.

Udalosti v roku 2023 zatrasú existenciou sveta. Svet ako ho poznáme sa dosť zmení, no prežije to.

-Aspoň jedna dobrá správa, -či nie ?

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Časov Jar či Charkov ? Čo skôr, či oboje naraz ?

07.04.2024

Veľká časť čitateľov blogov na blogovisku Pravdy iste od včera večera sedela pri televízoroch a počítačoch a sledovala prezidentské voľby. V SR sa diali na naše pomery veľké veci – ktoré pre mnohých z nás dobre dopadli. Dianie na Slovensku bolo dôležité, no vývoj okolo nás sa nezastavil. Predovšetkým – nezastavila sa vojna, ktorá sa odohráva na Ukrajine. [...]

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 454
Celková čítanosť: 1998486x
Priemerná čítanosť článkov: 4402x

Autor blogu

Kategórie