Založ si blog

Chorvátski a albánski fašisti spolubojovníkmi

Problém niektorých čitateľov blogov je ich percepčná prvoplánovosť. Články otvárajú, ak sa v titulku objavia mená vrcholných politikov alebo ak ide o klebety /napr. kto koho kde nahradí…/. Ak čítajú aj čosi iné, náročnejšie, potom aj tak v diskusii reagujú ako Pavlovove psíky-podmienenými reflexami. Napríklad na slovo „Srbi“ reagujú slovom „Srebrenica“, na slovo „vojna“ slovom „srbské zverstvá“. Nezazlievam im to, oni sa pri vyjadreniach riadia našimi masmédiami-a tie sú takmer skrz na skrz proti-srbské ba až antisrbsky rasistické.

Kvôli protisrbským stereotypom myslenia mnohých čitateľov sa dnes stalo, že na článok o spoločnom albánsko-chorvátskom vykrikovaní desiatok tisíc futbalových fanúšikov a hľadaní príčin tohto masového hejtu sa v prevažnej miere objavovali pokusy ospravedlniť príšerný jav z včerajšieho tv večera akýmisi srbskými zločinmi. Konkrétne srbskými zločinmi voči Albáncom a Chorvátom. Niektorí ako keby nevnímali písaný text článku. V ňom je napísané, že davy kričali odporné výzvy na vraždenie Srbov, obsiahnuté v hesle „Srbe na vrbe“. Toto heslo nepochádza z poslednej vojny v Juhoslávii. toto heslo je oveľa staršie. Vzniklo v časoch 2.sv.vojny, keď fašistickí Albánci a fašistickí Chorváti bok po boku bojovali proti juhoslovanským prevažne srbským antifašistickým partizánom.

V poslednej juhoslovanskej vojne pred 30 rokmi Srbsko nebojovalo proti Albánsku. Čiže albánske vyhrážky vešaním Srbov nemali a nemajú žiadne korene v tejto vojne. Áno, pred 30 rokmi bojovali Srbi s Chorvátmi, no heslo „Srbe na vrbe“ nie je výsledkom týchto bojov. Nie je reakciou na srbské zločiny. Je oveľa oveľa staršie-ako som už napísal, pochádza z čias 2.sv. vojny. Chorváti a Albánci včera toto heslo kričali spoločne, lebo pochádza z čias, keď Chorváti a Albánci boli spojencami v boji proti Srbom.

Tým, čo chcú o týchto časoch bojovej spolupráce chorvátskych a albánskych fašistoch vedieť aspoň o čosi viac, dávam do pozornosti informácie o chorvátskom vyhladzovacom tábore Jasenovac. Do tohto tábora posielali svojich srbských zajatcov aj Albánci. V tábore sa nelikvidovalo „v rukavičkách“ teda plynom ale oveľa brutálnejšie: guľkou, nožom, kladivom, klincami, tehlami, drúkmi..Likvidácia ľudí v Jasenovaci bola mimoriadne brutálna a krv pri nej tiekla potokmi. V Jasenovaci takto zahynulo približne 700 000 ľudí, z toho bola veľká väčšina Srbi.

V boji so Srbmi nasadzovala „hrvatska deržava“ trestné oddiely ustašovcov. Pri prenasledovaní Srbov neraz prešli ustašovci z okupovanej Bosny aj do Albánska, kde Srbov kántrili spoločne s miestnymi albánskymi fašistami. Hlavným proti-srbským úderným oddielom, likvidujúcim v spolupráci s ustašovcami Srbov bola 21. horská divízia Waffen SS. Mala označenie podľa albánskeho hrdinu boja s Turkami- Skanderbega. Jej hlavným operačným priestorom bolo dnešné Kosovo. Tu vykonávala etnické čistky najmä v roku 1944. V niektorých prípadoch to tu čistila spolu s ustašovcami.

-Takže odtiaľto začína tradícia albánsko-chorvátskej spoločnej borby so Srbmi. Tu sa Albánci osvojili chorvátske heslo „Srbe na vrbe“. Príkoria, aké pred 30 rokmi zažili Chorváti od Srbov boli o niečom inom. Boli to regulárne vojenské zrážky. A áno boli to aj špeciálne operácie jednej či druhej strany, v ktorých jední odpovedali na zločiny druhých a tí druhí následne odpovedali potom rovnakou mincou. Rýpanie sa vo vzájomnom ubližovaní je bolestivé na strane Srbov i Chorvátov. A nikam nepovedie. Iba ak k reprodukcii etnickej nenávisti. Prípadne k príprave ďalšej vojny.

Zdá sa, že Srbi si to už uvedomili a viackrát sa Chorvátom pokúsili podať ruku na zmierenie. Včerajší rev krvilačných chorvátskych davov na futbalových ME v Nemecku bohužiaľ ukázal, že mnohí Chorváti do štádia zmieru a obnovy normálnych vzťahov ešte nedospeli. Je to škoda. Veľká škoda. Najväčšia škoda však je, že sa z pretrvávania nepriateľstva teší aj niekto tretí. Kto ? Nuž Slovan to určite nie.

Ruská protiofenzíva pri Kursku začala

11.09.2024

V stredu začali ruské ozbrojené sily pomerne rozsiahlu protiofenzívu na kurskom fronte. Hlavné slovo v protiofenzíve má 155. gardová námorná brigáda tichomorskej flotily. V postupe vpred ju podporujú výsadkári 51, výsadkového pluku. Za pár hodín dokázali vyhnať Ukrajincov z dedín Bajkovo, Vnezapnoje, Viktorovka, Gordejevka, Snagost. V priebehu 12 hodín sa na fronte začali [...]

Ako padne Pokrovsk /Krasnoarmejsk/ ?

02.09.2024

Že Pokrovsk padne, o tom dnes medzi vojenskými analytikmi pochybuje málokto. Dokonca sa vie, že by mal padnúť v priebehu tohto mesiaca /v septembri/. Usudzuje tak aj americký ISW. Ako však padne , o tom sa medzi odborníkmi stále iba nezáväzne uvažuje. V hre sú dve základné možnosti: 1/ organizované stiahnutie sa na vopred pripravené obranné pozície za Pokrovskom; formálny [...]

Zelenskij na ceste do Moskvy ?

19.08.2024

Podľa toho, čo sa píše a aké obrázky „horiacich mostov“ sa publikujú v „našich“ médiách to tak vyzerá. Americký ISW podporuje informácie údajmi o prieniku jednotiek na prieskum bojom do hlbky až 10 km od hraníc Ruska. Špeciálne komandá SBU obsadili dokonca energetické zariadenie v 4 tisícovom mestečku Sudža. Ukrajinskí analytici smelo odhaľujú [...]

Boris Johnson

'Šialené' plány Johnsona: Chcel zaútočiť na sklad v Holandsku, aby vzal kovidové vakcíny do Británie

28.09.2024 12:30

Britský expremiér Johnson v čase kovidu chcel od armády, aby zaútočila na sklad v Holandsku a vzala do Británie vakcíny, "ktoré jej náležali".

michal šipoš, igor matovič

Má Matovičovo hnutie šancu na reparát? Politológ: Je ešte uzavretejšou „sektou“ než bolo kedysi

28.09.2024 11:00

Po roku od volieb si Pravda pripravila anketu s predsedami poslaneckých klubov a zhodnotenie pôsobenia a kľúčových momentov parlamentných strán.

Libanon, Hizballáh, Hassan Nasralláh,

Zabili sme vodcu Hizballáhu Nasralláha, oznámil Izrael: Dostaneme každého, kto nás ohrozuje. Irán robí opatrenia

28.09.2024 10:20, aktualizované: 12:19

Izraelská armáda oznámila zabitie najvyššieho vodcu šiitského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha pri vzdušnom útoku v Bejrúte.

SR Bratislava stretnutie predsedovia strany prezident BAX

Hrabko: Spory vládnych strán majú ďaleko od chaosu za bývalej koalície

28.09.2024 08:22

Verbálne spory vo vládnej koalícii nesmerujú do hĺbky a majú ďaleko k chaosu minulého volebného obdobia, hovorí publicista.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 475
Celková čítanosť: 2141265x
Priemerná čítanosť článkov: 4508x

Autor blogu

Kategórie