Založ si blog

Dobyjú Rusi Avdejevku do konca februára ? Fámy o Zalužnom…

Medzi ukrajinskými a ruskými vojenskými analytikmi sa dnes hovorí o včerajšom prielome frontu pri Avdejevke. Ruským útočným silám BARS -11 sa podarilo využiť hmlu a obsadiť časť mesta Avdejevka zvanú „Cárska obora“ Ruský útok bol prekvapivý a spôsobil že Rusi bez boja zajali značný počet Ukrajincov. Ruské špeciálne jednotky, ktoré z mesta vyhnali špeciálne jednotky Ukrajiny zvané Ljut následne začali postup po ulici Sobornaja do centra Avdejevky, ku komplexu výškových budov.

Ruský nápor smeruje k rozbitiu celej línie obrany mesta Avdejevka v 9.mikrorajóne a pri Kamenke. Hrozí vznik kotla. Popredný ruský vojenský expert Dandykin, hodnotený vysoko aj analytikmi na Západe predpovedá, že k úplnému obsadeniu Avdejevky dôjde koncom februára resp. k 1. marcu.

Ukrajinský GŠ priznáva pokusy Rusov ukončiť obkľúčenie Avdejevky. Hovorí, že v meste je „veľmi vážna situácia“. Ukrajinci priznávajú postup Rusov aj na iných častiach frontu: pri Kupjansku a Donecku. Šéf Zelenského kancelárie Jermak sa sťažuje, že ide o dôsledok nedostatku munície, zbraní a leteckej podpory.

Vo Financial Times sa v nadväznosti na to objavilo ďalšie z mnohých porovnaní síl Ruska a Ukrajiny. Podľa neho má Ukrajina k dispozícii 688 tis. vojakov kým Rusko 1 180 tis. vojakov. Ukrajina má 79 bojových lietadiel, Rusko ich má 136O. Ukrajina má 39 bojových vrtuľníkov, Rusko 369. Ukrajina má 953 tankov, Rusko iba v zóne ŠVO 2070. Ukrajina má 2421 obrnených vozidiel, kým Rusko ich má až 12 339 kusov.

V dôsledku týchto skutočností sa na internete Telegramu objavili informácie o odvolaní generála Zalužného z postu hlavného veliteľa. Zalužnému údajne uškodilo, že sa blížiacu stratu Avdejevky snažil pripísať na vrub Zelenského. Zároveň mal byť Zelenským odvolaný aj náčelník GŠ Šaptala a veliteľ spojených síl Ukrajiny gen.Najev. Ministrom vnútra miesto Klimenka má byť Maljuk a rozviedku má viesť Poklad. Generála Zalužného má nahradiť Budanov, no ten sa to vraj snaží odmietnuť. Ide o reálne zmeny pozícií alebo iba o fámy ? Pravdu /aj to v obmedzenom rozsahu/ sa možno dozvieme až za pár dní či týždňov.

Zelenskij sa pre britskú Chanel 4 News prvý raz vyjadril k tomu, ako dlho by trval konflikt na Ukrajine, keby v ňom Ukrajina nedostala pomoc zo Západu a vojnu s RF by viedla iba sama, svojimi vlastnými silami. Zelenskij odvetil, že v takomto prípade by sa vojna skončila za niekoľko dní, možno týždňov v najlepšom prípade mesiacov. Určite by netrvala 2 roky a dnes by sa na Ukrajine už dávno nebojovalo. Ak sa má bojovať aj ďalej, ak sa má splniť odhad Západu, že Rusko bude vyčerpávané vojnou ešte 5 ďalších rokov, bez mohutných dodávok kvalitných a vyspelých zbraní z USA a ďalších krajín NATO to vraj nepôjde. – Ak chcú USA ďalej šetriť životy svojich vlastných vojakov, budú musieť podľa Zelenského do pomoci Ukrajine investovať oveľa viac.

-Takže tak. Investícia na Ukrajine je riziková. No ale risk je zisk. Čím väčší risk, tým väčší zisk. A že tak trochu krvavý ? No a čo ? USA neinvestujú do vojny po prvý raz.

PS: V ruských médiách si začínajú stále viac všímať Slovensko a vyjadrenia predsedu vlády SR R.Fica. Za pár hodín potom, čo príslušné slová odzneli v dnešnej relácii SRo K veci, už aj sa napr. na stránkach ruskej Pravdy objavil citát, že Slovensko je prvá krajina, ktorá jasne odmietla vstup Ukrajiny do NATO. V ruskej tlači zarezonovalo aj Ficovo vyjadrenie pred americkými kongresmanmi, podľa ktorého po r.2014 bola Ukrajina plne pod kontrolou USA a reakcia Ruska vo februári 2022 bola síce nezákonná ale vzhľadom na stupeň ohrozenia Ruska armádami NATO a Ukrajiny bola dosť pochopiteľná.

Rast popularity R.Fica v Rusku pro-americká opozícia v SR neberie s potešením. Pre šéfa PS mladého Šimečku sú vyjadrenia premiéra na adresu Ukrajiny bezcitné, hrubé, neslušné. Šimečkovi sa nepáčia. Nuž ale veď de gustibus non est disputandum.

Ficova finta

07.05.2024

Čo myslíte, kto sú dominantní akcionári v azerbajdžanských ropných a plynárenských firmách ? Čo myslíte, ako sú prepojené ruské a azerbajdžanské trasy s ropou a plynom ? Čo myslíte, akého pôvodu bude značná časť ropay a plynu. ktorá k nám bude prúdiť z Azerbajdžanu cez Ukrajinu ? /-Najmä v čase, keď je sú ruské energonosiče lacnejšie ako [...]

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Čína, Peking, Si Ťin-pching, Vladimir Putin

Vytvoríme svetovú spravodlivosť, vojnu treba riešiť politicky, vyhlásil čínsky líder po stretnutí s Putinom

16.05.2024 10:48

Čína dúfa, že do Európy sa čoskoro vráti mier a stabilita a bude v tomto ďalej zohrávať konštruktívnu úlohu, povedal čínsky líder.

SR Handlová vláda výjazdové rokovanie streľba Fico TNX

Nemecké médiá sa pýtajú, čo stálo za útokom na Fica: K polarizácii prispel aj on sám

16.05.2024 10:06

Verejnoprávna televízia ARD uviedla, že slovenská spoločnosť je extrémne polarizovaná.

Handlová, atentátnik, streľba, Fico

Parlament zmĺkol, zakázali návštevy. Paralyzovaný môže byť až do júna, pripustil Žiga. Fica označil za kamaráta

16.05.2024 08:00

Žiga si vie predstaviť, že sa body programu z aktuálnej schôdze presunú na jún.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 458
Celková čítanosť: 2028354x
Priemerná čítanosť článkov: 4429x

Autor blogu

Kategórie