Založ si blog

„Ruské vyčíňanie“ v ukrajinskom meste Džaninka

V pondelok vtrhlo do 50-tísícového ukrajinského mesta Džaninka /neďaleko ukrajinsko-ruských hraníc/ špeciálne komando ruských vojakov, zložené prevažne s Kadyrovových čečenských zabijakov. Džaninka je mimoriadne husto osídlené mesto. Na ploche niečo vyše 35 km2 sa tiesni asi 40 tisíc pôvodných obyvateľov a v tábore pre utečencov z Rusmi obsadených území Ukrajiny ďalších 10 tisíc. Hustota obyvateľstva je takmer 1500 ľudí na km2. /Na Slovensku žije 110 obyvateľov na 1 km2/.

Do husto osídleného mesta vtrhli ruskí vojaci na tankoch a pancierových vozidlách. Neobťažovali sa pri tom použiť miestne komunikácie a pomocou tankov a buldozérov si prerážali cestu krížom cez domy. Teda cez múry, cez obchody, cez byty, cez kuchyne či spálne Ukrajincov. Samozrejme, to malo za následok stovky mŕtvych a tisícky zranených.

Oficiálnym dôvodom ruskej špeciálnej operácie v ukrajinskej Džaninke je zastavenie teroristických útokov, ktoré Ukrajinci – najmä utečenci z utečeneckého tábora páchali už dlhší čas pomocou primitívne zostavených rakiet a dronov. Drony a rakety boli na Rusko odpaľované „naslepo“. Nečudo, že žiadne citeľné škody na ruskej infraštruktúre neurobili. Existencia útokov však dráždila ruské obyvateľstvo v prihraničných osadách a znižovala autoritu vlády v Kremli. Extrémne protiukrajinská vláda, aká dnes v Moskve vládne sa napokon rozhodla zakročiť. Rozhodla sa zničiť tajné dielne Ukrajincov, kde sa rakety a drony montovali. Rozhodla sa Džaninku deterorizovať, denacifikovať a demilitarizovať. Po troch dňoch postupu Rusov krížom krážom po Džaninke sa zdá, že cieľ bol dosiahnutý. Nielen ten oficiálny ale aj neoficiálny: mesto opustila väčšina civilného obyvateľstva. Vyľudnenú aglomeráciu bude zrejme možné zrovnať so zemou a na voľných parcelách postaviť domy pre ukrajinské obyvateľstvo z Haliče a Volyne.

Ste z týchto informácií prekvapení či zmätení ? Nečudo, veď udalostiam v Džaninke sa naše rusofilné médiá takmer vôbec nevenujú. Bez povšimnutia je besnenie Rusov aj v médiách na Západe. Politici sa tvária, že sa nič nedeje. Nič nepodniká ani OSN, ba ani BR OSN. Ticho je prezident USA Biden, ticho je Ursula von der Leyen, – ba ticho je dokonca aj slovenská prezidenta Zuzana Čaputová. Nechápem to. Čo sa to vlastne s tou humanitou v súčasnom svete stalo ? Prečo všetci mlčia ? Nechápem.

PS:

Á, už som to pochopil. Pri čítaní správy od agentúry Reuters som si omylom nevšimol, že nejde o ukrajinské mesto Džaninka, ani o utrpenie jeho ukrajinských obyvateľov. Nejde o rusko-čečenských hrdlorezov. – Ide o palestínske mesto Džanín. kde v palestínskom utečeneckom tábore v luxuse žijú palestínski teroristi. Z dlhej chvíle odpaľujú na susedný Izrael po domácky vyrobené raketky a v hypermarkete kúpené drony s miniatúrnymi náložkami. Ide o to, že špeciálne mierotvorné armádne jednotky Izraela na príkaz mieromilovnej vlasteneckej vládnej koalície v Tel Avive sa rozhodli palestínskym teroristom priateľsky zoči voči dohovoriť. Vláda dobráckeho strýka Bibiho sa rozhodla rozšíriť miestne komunikácie, zbúrať domy s pochybnou statikou a odsunúť do bezpečia iného tábora palestínske obyvateľstvo.

Ide teda o izraelskú špeciálnu operáciu proti palestínskym teroristom. Takže je jasné, prečo na Západe všetci mlčia, prečo mlčí NATO, EU, USA, OSN…ba dokonca aj inokedy mimoriadne citlivo vnímajúca slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. – Asi si všetci šetria sily na to, aby čo najostrejšie zareagovali na nejaký ruský teroristický útok. Napríklad na útok na obytný dom v meste Sumy, plný ukrajinských a NATOvských dôstojníkov…

Ficova finta

07.05.2024

Čo myslíte, kto sú dominantní akcionári v azerbajdžanských ropných a plynárenských firmách ? Čo myslíte, ako sú prepojené ruské a azerbajdžanské trasy s ropou a plynom ? Čo myslíte, akého pôvodu bude značná časť ropay a plynu. ktorá k nám bude prúdiť z Azerbajdžanu cez Ukrajinu ? /-Najmä v čase, keď je sú ruské energonosiče lacnejšie ako [...]

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Antony Blinken, vojna na Ukrajine

Blinken vyjadril podporu Ukrajine s gitarou v ruke, zahral si v kyjevskom bare

15.05.2024 02:10

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odkázal Ukrajincom, že za slobodu ich krajiny bojujú nielen USA, ale aj veľká časť sveta.

Migranti, utečenci

Maďarsko nemieni akceptovať kvóty na prijímanie migrantov

14.05.2024 22:39

Maďarsko neakceptuje nanucovanie kvót na prijímanie migrantov a spolu s ďalšími krajinami nevykoná opatrenia migračného paktu.

fico, žiga, danko, taraba

Zákon o FPU prešiel, aj keď nie je dohoda. Medzi Hlasom a SNS to iskrí: Danko chce koaličnú radu, Žiga napomenul Michelka

14.05.2024 19:15

Líder SNS Andrej Danko chce zvolať koaličnú radu o tom, ako bude koalícia fungovať po odchode Petra Pellegriniho. Je nespokojný, že nevie meno jeho nástupcu.

Polanski, Lewisová

Francúzsky súd oslobodil režiséra Polanského v kauze ohovárania

14.05.2024 17:54

Polanski sa podľa žalujúcej herečky dopustil ohovárania tým, že ju v roku 2019 v rozhovore pre médiá označil za klamárku, pretože ho v minulosti obvinila zo znásilnenia.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 458
Celková čítanosť: 2027468x
Priemerná čítanosť článkov: 4427x

Autor blogu

Kategórie