Založ si blog

Čo sa šušká o mieri na Ukrajine a o čom sa klame v našich médiách

V Kyjeve prebehli tajné rokovania šéfa CIA W.Burnsa a i. predstaviteľov USA so Zelenským a spol. Tieto rokovania boli inšpirované faktickým krachom tzv. Veľkej ukrajinskej protiofenzívy. Ich podstatou bola taktika „mier za pôdu“. Teda taktika, akú použili USA v manažovaní mierových rokovaní medzi Izraelom a Arabmi.

Presný obsah mierových návrhov USA, na ktoré sa pokúsili nakriatnuť Zelenského je predstava, že by Ukrajina uznala, že Krym bol v 1954 začlenený do Ukrajiny neoprávnene a že by uznala historické právo Ruska. Rešpektovala by želanie jeho obyvateľov a akceptovala by status quo, teda to, že Krym je a bude súčasťou Ruska. Na druhej strane by sa však ruské vojská stiahli z Donbasu, teda z DNR a ĽNR a tiež z oblastí, ktoré sú väčšinovo obsadené ruskou armádou: zo Záporožskej a Chersonskej oblasti resp. z menších území patriacich do Charkovskej a i. oblastí. Rusko by uznalo režim v Kyjeve, ktorý sa tam v rozpore s Ústavou Ukrajiny nastolil Majdanom v 2014. Za týchto podmienok by koncom roka 2023 na Ukrajine zavládol mier a Ukrajina by mohla -tak ako je /teda bez denacifikácie a demilitarizácie, bez obnovy menšinových jazykových práv a bez práv na autonómiu ruskojazyčného obyvateľstva/ – vstúpiť do NATO a do EU…

Pax americana by v podobe, v akej ju USA formou šuškaných chýrov verejnosti ponúkli, znamenala. že Rusko stratí donbaské územia, ktoré si Rusi samostatne spravovali od 2014. To by znamenalo, že by Rusi špeciálnu vojenskú operáciu zameranú na denacifikáciu a demilitarizáciu Ukrajiny, skončili prehrou a stratou území spred februára 2022. To by znamenalo, že Rusko, ktoré úspešne odrazilo pravdep. poslednú ukrajinskú ofenzívu a má v rukách historické územia ruského Donabasu a Novoruska, dobrovoľne premení svoj vojenský úspech za porážku.

Pre analytikov je pochopiteľné, že prvá zástupkyňa predsedu výboru Štátnej dumy Ruskej federácie Svetlana Žurovová americký mier pre Ukrajinu rezolútne odmietla. Žurovová zopakovala ruský návrh: akceptovať územný status quo, vyhlásiť okamžité zastavenie paľby t.j. prímerie a načať mierové rokovania o trvalom mieri za podmienok vojenskej a politickej neutrality Ukrajiny a rešpektovania práv národnostných menšín v podobe ich národnostných autonómií.

Banderovci sú si vedomí, že Rusov ku politickej kapitulácii nedotlačia. Preto sa miesto mierových iniciatív venujú získaniu amerických lietadiel, ďalších rakiet, tankov, munície a tzv.poradcov z krajín NATO. Zelenskij a spol. sa pokúšajú nezmyselnými výsadkami napr. na ľavý breh Dnepra zmeniť stav na fronte. Naše médiá o tom píšu, akoby išlo o operáciu vylodenia spojencov v Normandii. V skutočnosti ide o nikam nevedúce krvavé misie, tzv. mission impossible. Pred pár dňami sa napr. asi 30 ukrajinských špecnazov na pár hodín vylodilo na umelom ostrovčeku neďaleko piliera Antonovského mosta pri Chersone. Ruská armáda ich tam však objavila a presným raketovým úderom všetkých zlikvidovala, vrátane 6 vyloďovacích plavidiel. Naše médiá /napr. aj Pravda/ síce ešte stále opakujú dezinformáciu ukrajinskej tajnej služby o „predmostí na ľavom brehu Dnepra“, celý tento pokus sa však už predvčerom definitívne skončil.

Pokusov tohto druhu ešte do mierového rozuzlenia banderovskej anabázy zažijeme niekoľko. Bohužiaľ, ešte to chvíľu potrvá, pokým si vo Washingtone, Londýne a Bruseli uvedomia, že cez vojenské finty a chytrácke pseudomierové návrhy USA sa trvalý mier na Ukrajine nenastolí. Krvavé strety ešte potrvajú, – pokým si Západ neuvedomí, že Rusko nezdolá a že bude napokon nútený akceptovať oprávnené bezpečnostné záujmy nielen NATO ale aj Ruskej federácie.

Ficova finta

07.05.2024

Čo myslíte, kto sú dominantní akcionári v azerbajdžanských ropných a plynárenských firmách ? Čo myslíte, ako sú prepojené ruské a azerbajdžanské trasy s ropou a plynom ? Čo myslíte, akého pôvodu bude značná časť ropay a plynu. ktorá k nám bude prúdiť z Azerbajdžanu cez Ukrajinu ? /-Najmä v čase, keď je sú ruské energonosiče lacnejšie ako [...]

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Zuzana Dolinková

Poslanci začali mimoriadnu schôdzu, opozícia chce odvolať Dolinkovú

09.05.2024 18:09, aktualizované: 19:05

Ministerka podľa opozície nerieši problémy zdravotníctva.

Budova Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici

Kedy sa to skončí? Pre bombovú hrozbu evakuovali ďalšie školy

09.05.2024 16:09

Na dvoch stredných školách muselo byť vo štvrtok prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily.

šimkovičová, michelko

Hlas a SNS zhodu nenašli. Hlasovanie o osude FPU je neisté, opozícia hovorí o zoštátnení kultúry

09.05.2024 16:00, aktualizované: 17:29

Zatiaľ nie je jasné, či sa o návrhu o FPU stihne hlasovať už dnes.

Okudzhava 1999 2r

Storočný Okudžava. Čo odkazuje dnešku ruský bard vyše štvrťstoročia po smrti?

09.05.2024 16:00

Bulat Okudžava by mal dnes sto rokov. V rozhovore, ktorý poskytol Pravde necelý rok pred smrťou, vyslovil dodnes aktuálne myšlienky o Rusku.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 458
Celková čítanosť: 2024251x
Priemerná čítanosť článkov: 4420x

Autor blogu

Kategórie