Založ si blog

V Rusku včera zabíjalo lajdáctvo

Hovorí sa, že Rusi sú vojenský národ. Sú schopní vyhrať každú vojnu. Nie rýchlo, ale napokon predsa. Rusov vojnou neporazíš. RUSOV PORAZÍŠ MIEROM. Ruská sila /ale čiastočne aj sila Ukrajincov a Bielorusov/ je v tom, že sa neboja umierať. Ruská slabosť je, že keď na frontoch nie je o čom tak sa toho v tyle veľa nerobí. Rusi sa v čase mieru, keď ich zdanlivo nikto neohrozuje stávajú LAJDÁKmi. Upadnú do akejsi letargie, lenivosti a nedbajstva. Rusi sedia pri ohníčku, pojedajú, popíjajú, dumajú, driemu a…vôkol žiadne stráže…

Keď sa potom niečo stane, niečo veľmi smutné a zlé, Rusi sa prebudia, vyhlásia vojnu, obetavo v nej bojujú a vyhrajú. No keď následne zase zavládne mier, Rusi opäť upadnú do starého známeho lajdáctva. -Nebezpečenstvo ? Aké ? Veď sa nič nedeje – takže – …uj s tým !

Presne takéto lajdáctvo včera podľa mňa zabíjalo aj v podmoskovskej oblasti. Lajdáctvo tam zabilo 120 ľudí a vyše 100 zranilo. Áno. Lajdáctvo. Lebo ako si inak vysvetliť, že usporiadatelia pri vchode do haly neboli ozbrojení, že pri vchode neboli niekoľkonásobné kontrolné body, že pri masovej akcii neasistovala mestská a štátna polícia ? Ako si inak vysvetliť, že americké varovania pre amerických občanov v RF už takmer pred mesiacom hovorili o chystanom veľkom masakre ? Ako si inak vysvetliť, že krajina, ktorá je už aj oficiálne vo vojnovom stave v súvislosti s bojmi v susednom štáte si užíva mier ako keby sa nechumelilo ? Ako si inak vysvetliť, že v Rusku bežia veľké politické zhromaždenia /naposledy na oslavu Putinovho volebného víťazstva prišlo na Červené námestie okolo 100 tis.ľudí/, športové a zábavné akcie ?

Rusi sa oddali naivnému pocitu pokoja a mieru osobitne intenzívne po skončení prezidentských volieb. Sebaistotu im zvýšili úspešné údery na ukrajinskú infraštruktúru predminulú noc. V tomto stave neodpustiteľnej lajdáckej relaxovanosti potom včera večer nebol pre 6 Tadžikov najmenší problém, aby zaútočili. Teroristi prišli k hale natlačení v jednom starom Renaulte. Mali na sebe maskáče, nepriestrelné vesty, boli ovešaní zbraňami a boli si sami sebou takí sebaistí, že nemali na tvári vôbec žiadne masky. Jednoducho, -poznali ruskú „bezpečnostnú prevenciu“ a urobili si z nej dobrý deň. Prišli ako diví vlci do hydinárskej veľkovýkrmne a začali páliť. A pálili a pálili. Bez vyrušovania nejakým antiteroristickým komandom, v „pohodičke“. Pálili, pokiaľ ich z haly nevyhnal oheň a dym. Potom nasadli do starého Renaultu a vydali sa na jazdu smerom k ukrajinskej hranici. Až tesne pred ňou, v brjanskej oblasti ich zastavila hliadka. Dvoch teroristov zadržala, štyria Tadžikovia im ušli. Možno ich napokon chytia, možno sa cez lesíky dostanú až na Ukrajinu. Ktovie.

V Rusku po včerajšku momentálne vládne akési tiché zdesenie. Ozvali sa samozrejme už aj prví konšpirátori. Nikto v RF neverí verzii agentúry Reuters, že išlo o akciu Islamského štátu, Veľká časť „analytikov“ má chuť veriť prepojeniam na USA a na ich podozrivo dobré varovné informácie. Ešte väčšia skupina konšpirátorov hľadá za udalosťou ukrajinskú stopu. Podoprelo ju aj stanovisko popredného banderovca Danilova, podľa ktorého podobné návštevy Ukrajincami pripravených „špecialistov“ v „bratskej Moskve“ budú čoraz častejšie. Existujú aj menej imaginatívni komentátori. Tí konštatujú, že od čias bojov v Afganistane majú Tadžikovia s Rusmi nevyrovnané účty. Teraz, v čase ramadánu, keď je spása u Allaha obzvlášť blízka, prišiel pre jednu z mnohých islamistických skupín čas, aby sa pred ostatnými moslimami trochu predviedli. Tadžikovia, Allahove deti to jednoducho „dokázali“.

„Analytici“ na Západe, vrátane „expertov“ mejnstrímových médií v SR majú, samozrejme tiež svoje, tradične absurdné verzie. Podľa nich celú tragédiu vymyslel zlý Putin. Putin masaker zorganizoval preto, aby teraz mohol rozpútať represálie, posilniť mobilizáciu, zastrašiť domáci odpor a navonok ospravedlnil brutálne útoky na akože domnelých strojcov vraždenia na Ukrajine a na Západe vôbec. -Nuž, toto je naozaj iba skazka pre najhlúpejších. Drvivé volebné víťazstvo Putina a následne obrovské oslavy Putinovho víťazstva na uliciach ruských miest dokazujú, že Putin, ak by chcel, môže posilniť mobilizáciu a rozpútať „represálie“ proti opozícii aj bez toho, aby na to potreboval masaker v hale Crocus.

Tak či onak, – nech je za smutnými udalosťami v podmoskovskej hale taká alebo onaká politická a konšpiračná stopa, skutočným vrahom bolo včera predovšetkým tradičné ruské mierové lajdáctvo. Minimálna bezpečnostná predvídavosť a ostražitosť. Svoje povinnosti si nesplnili tajné služby, polícia, strážnici, usporiadatelia a po vypuknutí masakra aj pomaly konajúci velitelia zásahových protiteroristických jednotiek. Mierová lajdáckosť a lenivosť v Rusku znovu vraždila. Nie po prvý raz, no bohužiaľ, ani naposledy.

Môžeme si byť istí, že teraz nastane v štruktúrach zodpovedných za protiteroristickú prevenciu a bezpečnosť poriadny frmol. Za Stalina by sa už zodpovední šéfovia tvrdo strieľali pri popravnom múre. Za Putina je už iná doba. Postihy lajdákov budú tvrdé, ale nie kruté. Budú menej krvavé a menej teatrálne. Ruský byrokratický moloch sa pomaly rozbehne. Keď to nastane, výsledkom budú prehnané ba až absurdné byrokratické opatrenia. Tam kde včera nebola žiadna bezpečnostná brána, teraz vyrastú čekpointy na každých 100 metroch. Na prechod po uliciach budú potrebné bumážky alebo viacstupňové heslá a bezpečnostné kódy v smartfónoch. Zlé svedomie lajdákov sa bude chcieť vykúpiť pseudo-bezpečnostnými hlúposťami a ťarbavosťami. Bohužiaľ, – pre desiatky včerajších obetí to už bude zbytočné. Lajdáctvo stihlo priniesť svoje smutné ovocie.

Po čase, keď sa nič teroristické v Moskve neudeje, začnú sa opatrenia rušiť. Bohužiaľ, nie iba tie absurdné a trpácke, ale aj tie, ktoré sú pre fungovanie megapolisu akým je Moskva, životne dôležité. Nechcem byť zlým prorokom, no po čase, keď si nič zlé neudeje, rozhostí sa na matičke Rusi znovu stará dobrá nečinnosť a staré známe lajdáctvo…Koleso nešťastia sa znovu rozbehne.

Udalosti v pod Moskvou včera boli a aj dnes sú tou najdôležitejšou témou v Rusku ale aj na Ukrajine. Analytici ich dokonca dávajú na prvé miesto frontových zvodiek. Napriek tomu, na skutočných frontoch sa predsa len čosi odohráva. Spomeniem len to najzaujímavejšie. Severne od Berdiči sa ruská útočná skupina pokúša vstúpiť do obce Novokalinovo. S najväčšou pravdepodobnosťou sa tak vytvorí nová frontová línia Oščeretino-Semjonovka-Jasnobrodovo /obce sú západne od Avdejevky/. Analytici z okolia amerického ISW včera spomenuli, že OS RF zhromaždili v blízkosti frontov cca 100 tis. vojakov. Podľa nich by to mohlo naznačovať blízkosť väčšej ruskej ofenzívy. Iní západní pozorovatelia to ale nepotvrdzujú a hovoria, že ak k niečomu dôjde, bude to až na sklonku leta alebo na jeseň.

Nezostáva iné, len skonštatovať to tradičné „Požijeme, uvidíme !“

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2008378x
Priemerná čítanosť článkov: 4414x

Autor blogu

Kategórie