Založ si blog

Prečo Rusko vyhráva ?

O situácii na frontoch a najmä o úspešnom odrazení akcie ukrajinskej GRU, pri ktorej UA prišla o 5 tankov, 10 BVP a 70 vojakov som písal v prvom dnešnom článku. Kto chce, nájde si ho v prílohe „Ďalšie články tohto blogera“. Teraz trochu o širších príčinách ruských úspechov.

V prvom rade je za ruskými úspechmi mohutná vojnová výroba. Iba delostreleckej munície vyrobia v RF trikrát viac ako sú existujúce kapacity EU, USA a NATO /ktoré sa navyše ani naplno nevyužívajú/. Ešte dôležitejšie ale je, že napriek všetkým možným embargám a sankciám Rusko ďalej zvyšuje export svojich energonosičov a ďalej buduje svoju tieňovú flotilu tankerov. Podľa ruského ministerstva financií iba vo februári 2024 dosiahli prijmy z predaja ropy a plynu 945,6 mld rubľov /čo je 10,4 mld USD/ , Vlani vo februári to bolo iba 521,2 mld rubľov. Finančné injekcie v prospech ruskej ekonomiky sú mesačne tri-štyrikrát vyššie ako injekcie, ktoré Ukrajina dostáva mesačne od EU, USA, UK a Japonska a medzinárodných finančných inštitúcií dohromady.

Pozícia Ruska je silná aj diplomaticky. Rusko má normálne obchodné a politické vzťahy s dvoma tretinami štátov sveta. Ruská spolupráca so svetom je intenzívna tiež vo vojenskej oblasti. Dôkazom toho sú veľké spoločné vojenské cvičenia Ruska, Číny a Iránu, ktorí tento týždeň začínajú v Indickom oceáne. Na cvičení sa okrem troch úzkych spojencov podieľajú aj ďalšie s Ruskom spriaznené krajiny ako sú Pakistan, Kazachstan, Azerbajdžan, Omán a i.

Maďarský minister zahraničia Szíjjártó na margo schôdzky Trump-Orbán nedávno na Floride poznamenal, že ak Trump vyhrá voľby, nepôjde z USA na Ukrajinu ani cent. Ba navyše, podľa Szíjjártóa víťazstvo Trumpa podnieti zastaviť vojenské dodávky a finančnú podporu okrem Maďarska a Slovenska aj ďalšie členské krajiny EU. Pokusy zalepiť dieru po USA zvýšenou aktivitou Francúzska, Poľska či Nemecka považuje Szíjjártó za naivné až smiešne.

Nuž, uvidíme, kto sa bude smiať a kto plakať zo sklamania.

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Rómske deti / Rómovia / Róm /

Prieskum: Žiaci z marginalizovaných rómskych komunít by sa podľa 60 % Slovákov mali vzdelávať oddelene

05.05.2024 20:02

Prieskum CEEV Živica a Teach bol uskutočnený v spolupráci s prieskumnou agentúrou Focus vo februári 2024 na vzorke 1025 respondentov.

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2018685x
Priemerná čítanosť článkov: 4417x

Autor blogu

Kategórie