Založ si blog

Rusov obkolesujúcich Avdejevku delí od seba iba 5 ulíc-Poslal Trump za Putinom svojho emisára ?

Južnú skupina Rusov postupujúcu v Avdejevke od Cárskej obory a severovýchodnú skupinu Rusov delí od spojenia a tým aj od obkľúčenia Avdejevky už iba 5 ulíc. Keď sa to stane, budú mať banderovci na výber už iba zajatie alebo smrť v nezmyselnom boji. Rusi si v Avdejevke po počiatočnom prielome urobili na uliciach Sobornaja a Chmeľnického opevnené tylo. Z oblasti pieskového lomu /“Modré jazerá“/ útočia na ulicu Industrialnuju. Ak s im ju podarí prerezať, zostane Ukrajincom už iba jedno silne opevnené miesto-Koksovňa. A stratia možnosť prísunu munície a posíl.

Ukrajinci sa Avdejevky nevzdávajú ľahko. Veď ide o najsilnejšie opevnenú vojenskú lokalitu, budovanú od 2014. Zelenskij posiela k Avdejevke posledné rezervy. Včera tam poslal dokonca aj ženský dobrovoľnícky prápor. Keď sa muži minú, musia ísť do boja aj ženy…

Ruský nápor silnie na viacerých fronotch, nie iba v Avdejevke. Americká vojenská rozviedka poslala do Kyjeva informáciu, podľa ktorej Rusi chystajú súvislé letecké, raketové a dronové útoky na ukrajinskú vojenskú infraštruktúru. Mohutné údery majú trvať 1-2 dni a majú byť prípravou na event. ofenzívu. Jej možným cieľom má byť Kupjansk a príp. až Charkov. Ukrajinci sa na túto ofenzívu pripravujú intenzívnym budovaním mohutných obranných línií. Aby sa stavali podľa najnovších poznatkov vojenskej vedy, riadia výstavbu nemeckí ženijní inžinieri. Okrem nich pôsobia pri Kupjansku aj nemeckí špecialisti a „poradcovia“. Zrejme pôsobia aj v aktuálnom epicentre bojov na kupjanskom fronte-pri Sinkovke.

Už som bol v minulom blogu spomenul, že zlá situácia na frontoch paradoxne predlžuje život na funkcii generálovi Zalužnému. Očakávaný pád Avdejevky resp. porážky pri Kupjansku chce totiž Zelenskij zvaliť na Zalužného a dostať tak do rúk argument na jeho odvolanie. Zalužnij je vraj s odvolaním už zmierený a „teší“ sa na nový flek. Má ním byť post veľvyslanca Ukrajiny vo Veľkej Británii.

Rusi v bojoch používajú diferencovaný prístup ku stále sa zmenšujúcemu ukrajinskému vojenskému personálu. Novomobilizovaných a nedostatočne vycvičených vojakov nechávajú bokom. Zameriavajú sa na útvary, zložené z pôvodných vysokokvalifikovaných príslušníkov z čias profesionálnej armády. A ruskí snajperi zacieľujú svoju pozornosť na operátorov dronov.

Ukrajinci očakávajú, že sa nie príliš priaznivá vojenská situácia s príchodom jari zlepší. Má dôjsť k dlhospomínanej mobilizácii 400-500 tisíc ukrajinských mužov. Ukrajinci si veľa sľubujú aj od lietadiel F-16. Pred pár dňami začali pre ne intenzívne budovať potrebnú infraštruktúru., Je to dobrá správa, pretože zatiaľ sa uvažovalo o útokoch F-16 z Rumunska a cez Moldavsko. Ak by k tomu došlo, ruská odpoveď by smerovala do Rumunska, členskej krajiny NATO. A každý vie. čo by ruský úder na letiská v Rumunsku znamenal…

Letiská na Ukrajine budujú zväčša zahraniční špecialisti ale aj tak chvíľu potrvá, kým bude na príchod F-16 všetko pripravené. Prítomnosť F-16 a nových mobilizantov môže situáciu na fronte trochu zmeniť, prinajmenšom na chvíľu. Rusi to vedia, a tak sa snažia súčasný stav charakterizovaný na ukrajinskej strane nedostatkom vojakov, munície a leteckej podpory čo najviac využiť. Ako sa vraví, chcú kuť železo, kým je horúce.

A na záver ešte jedna politická „klebeta“. Viaceré médiá v Rusku ale aj na Západe už písali, že v je v Moskve na „tajomnej“ návšteve popredný americký konzervatívny publicista /bývalý šéfmoderátor spravodajstva na Fox News/ Tucker Carlson. Oficiálnym dôvodom bolo interview, ktoré mal Carlsonovi poskytnúť ruský prezident. Neoficiálne sa ale šepká, že Carlson rokoval s Putinom na osobnú žiadosť D.Trumpa. Vraj mal Putinovi tlmočiť Trumpove predstavy o vývoji rusko-amerických vzťahov po event. znovuzvolení Trumpa za prezidenta USA. Ruským paparazzom sa údajne podarilo urobiť zopár Carlsonových záberov, ako sedí v limuzíne opúšťajúcej Kremeľ a smerujúcej do hotela, kde je Carlson ubytovaný.

Mimochodom, som rád, že /tak ako už viackrát/ Pravda zareagovala na správu o Carlsonovi v tomto mojom blogu. S odstupom 4-5 hodín -ale predsa- uverejnila správu o pobyte Carlsona v Moskve aj ona. V rubrike flešiek, ale predsa. Som rád, že V Pravde redaktori chodia na toto blogovisko. Som rád, že blogy ich občas inšpirujú a dodávajú im odvahy písať aj o témach, ktoré sa pánom v pozadí možno až tak veľmi nepáčia.

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2017130x
Priemerná čítanosť článkov: 4414x

Autor blogu

Kategórie