Založ si blog

Dobyjú Rusi Avdejevku do konca februára ? Fámy o Zalužnom…

Medzi ukrajinskými a ruskými vojenskými analytikmi sa dnes hovorí o včerajšom prielome frontu pri Avdejevke. Ruským útočným silám BARS -11 sa podarilo využiť hmlu a obsadiť časť mesta Avdejevka zvanú „Cárska obora“ Ruský útok bol prekvapivý a spôsobil že Rusi bez boja zajali značný počet Ukrajincov. Ruské špeciálne jednotky, ktoré z mesta vyhnali špeciálne jednotky Ukrajiny zvané Ljut následne začali postup po ulici Sobornaja do centra Avdejevky, ku komplexu výškových budov.

Ruský nápor smeruje k rozbitiu celej línie obrany mesta Avdejevka v 9.mikrorajóne a pri Kamenke. Hrozí vznik kotla. Popredný ruský vojenský expert Dandykin, hodnotený vysoko aj analytikmi na Západe predpovedá, že k úplnému obsadeniu Avdejevky dôjde koncom februára resp. k 1. marcu.

Ukrajinský GŠ priznáva pokusy Rusov ukončiť obkľúčenie Avdejevky. Hovorí, že v meste je „veľmi vážna situácia“. Ukrajinci priznávajú postup Rusov aj na iných častiach frontu: pri Kupjansku a Donecku. Šéf Zelenského kancelárie Jermak sa sťažuje, že ide o dôsledok nedostatku munície, zbraní a leteckej podpory.

Vo Financial Times sa v nadväznosti na to objavilo ďalšie z mnohých porovnaní síl Ruska a Ukrajiny. Podľa neho má Ukrajina k dispozícii 688 tis. vojakov kým Rusko 1 180 tis. vojakov. Ukrajina má 79 bojových lietadiel, Rusko ich má 136O. Ukrajina má 39 bojových vrtuľníkov, Rusko 369. Ukrajina má 953 tankov, Rusko iba v zóne ŠVO 2070. Ukrajina má 2421 obrnených vozidiel, kým Rusko ich má až 12 339 kusov.

V dôsledku týchto skutočností sa na internete Telegramu objavili informácie o odvolaní generála Zalužného z postu hlavného veliteľa. Zalužnému údajne uškodilo, že sa blížiacu stratu Avdejevky snažil pripísať na vrub Zelenského. Zároveň mal byť Zelenským odvolaný aj náčelník GŠ Šaptala a veliteľ spojených síl Ukrajiny gen.Najev. Ministrom vnútra miesto Klimenka má byť Maljuk a rozviedku má viesť Poklad. Generála Zalužného má nahradiť Budanov, no ten sa to vraj snaží odmietnuť. Ide o reálne zmeny pozícií alebo iba o fámy ? Pravdu /aj to v obmedzenom rozsahu/ sa možno dozvieme až za pár dní či týždňov.

Zelenskij sa pre britskú Chanel 4 News prvý raz vyjadril k tomu, ako dlho by trval konflikt na Ukrajine, keby v ňom Ukrajina nedostala pomoc zo Západu a vojnu s RF by viedla iba sama, svojimi vlastnými silami. Zelenskij odvetil, že v takomto prípade by sa vojna skončila za niekoľko dní, možno týždňov v najlepšom prípade mesiacov. Určite by netrvala 2 roky a dnes by sa na Ukrajine už dávno nebojovalo. Ak sa má bojovať aj ďalej, ak sa má splniť odhad Západu, že Rusko bude vyčerpávané vojnou ešte 5 ďalších rokov, bez mohutných dodávok kvalitných a vyspelých zbraní z USA a ďalších krajín NATO to vraj nepôjde. – Ak chcú USA ďalej šetriť životy svojich vlastných vojakov, budú musieť podľa Zelenského do pomoci Ukrajine investovať oveľa viac.

-Takže tak. Investícia na Ukrajine je riziková. No ale risk je zisk. Čím väčší risk, tým väčší zisk. A že tak trochu krvavý ? No a čo ? USA neinvestujú do vojny po prvý raz.

PS: V ruských médiách si začínajú stále viac všímať Slovensko a vyjadrenia predsedu vlády SR R.Fica. Za pár hodín potom, čo príslušné slová odzneli v dnešnej relácii SRo K veci, už aj sa napr. na stránkach ruskej Pravdy objavil citát, že Slovensko je prvá krajina, ktorá jasne odmietla vstup Ukrajiny do NATO. V ruskej tlači zarezonovalo aj Ficovo vyjadrenie pred americkými kongresmanmi, podľa ktorého po r.2014 bola Ukrajina plne pod kontrolou USA a reakcia Ruska vo februári 2022 bola síce nezákonná ale vzhľadom na stupeň ohrozenia Ruska armádami NATO a Ukrajiny bola dosť pochopiteľná.

Rast popularity R.Fica v Rusku pro-americká opozícia v SR neberie s potešením. Pre šéfa PS mladého Šimečku sú vyjadrenia premiéra na adresu Ukrajiny bezcitné, hrubé, neslušné. Šimečkovi sa nepáčia. Nuž ale veď de gustibus non est disputandum.

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2010677x
Priemerná čítanosť článkov: 4419x

Autor blogu

Kategórie