Založ si blog

Ruská odplata

Od od rána realizujú ruské kozmické a letecké sily najmasívnejší vzdušný útok na Ukrajinu od začatia otvoreného konfliktu vo februári 2022. Rusi poslali nad Ukrajinu minimálne 158 rakiet a dronov. Číslo však nie je konečné, lebo útoky na ciele ešte tu a tam pokračujú.

Útok prebiehal a prebieha vo viacerých vlnách. V prvej vlne boli použité drony Geraň /tzv. muškáty/, -ich inovovaný typ so špeciálnym tmavým náterom, ktorý ich robí čiastočne neviditeľné. Útok sa uskutočnil v hmlistom počasí, čo efektivitu použitia delostrelectva voči dronom znížilo o 50%. Dronový útok identifikoval umiestnenie ukrajinskej PVO. Na zistenú lokalizáciu PVO potom smerovali údery raketami, najmä z 18 lietadiel TU-95 MS a TU-22M3ako aj z lietadiel Mig 31K. Použité boli letecké rakety TU-22 Kh-22, ako aj Kh-101/555. V ďalšej vlne na hodnotnejšie ciele smerovali pozemne odpaľované rakety Iskander doplnené o údery pobrežných raketových systémov Bastion a námorných rakiet Kalibr. Hovorí sa však aj o hyperosnických raketách, o Kindžaloch, no nebolo to potvrdené.

Vrchný veliteľ OS UA Zalužnij potvrdil údery na kritickú infraštruktúru, na priemyselné a vojenské objekty Ukrajiny. Zasiahnuté boli významné vojenské ciele v Kyjeve, Černigove, Odesse, Dnepropetrovsku, Charkove, Ľvove, Ternopoli, Rovne, Chmelnickom, Žitomiri a Vinici. Okrem toho bola zničená infraštruktúra a priemyselné objekty v Sumách, Chersone, Nikolaeve a i.

Konkrétne bola do dnešného rána / 09.00 / zasiahnutá základňa NATO, rozsiahly komplex PVO, energetika a sklady v Ľvove, budova Akadémie pozem.síl UA v Ľvove, ubytovacích priestorov pre zahraničných vojakov. V Chmelnickom boli zasiahnuté letisko, lietadlá a sklady. V Kyjeve továrne, terminálové sklady Min.obrany, energetika. V Charkove letisko, sklady, energetika. V Odesse sklady a prístavný terminál. V Nikolajeve veliteľstvo, sklady paliva, letisko a prístav. V Chersone zariadenia PVO, pontónové sklady a ubytovne vojakov. V Dnepropetrovsku závod Južmaš a letisko. V Sumách-Konotopoch sklady paliva. V Zaporoží zariadenia PVO a dočasné skladové priestory. Rusi sa tu všade podľa amerického Military Watch Magazine špecializovali na ničenie skladov britských rakiet dlhého doletu STORM SHADOW/SCALP. Ruskí informátori boli zdá sa, spoľahliví.

Na ruské útoky ruských SU-35 sa pokúsili reagovať dva ukrajinské Migy. Oba boli zostrelené. K prerušeniu dodávky elektriny došlo v 5 ukrajinských oblastiach.

Ukrajinské, západné i ruské vojenské zdroje nepochybujú, že dnešný masívny útok ruských vzdušných síl je odplatou za poškodenie ruskej prepravnej lode Novočerkassk v prístave Feodosija. Ruskí komentátori však dodávajú, že toto bola zatiaľ iba odveta smerom ku Kyjevu. Nasledovať by mal revanš aj voči britským vojenským /námorným/ silám, pretože loď Novočerkassk bola poškodená britskými raketami Storm Shadow za pomoci britskej kozmickej navigácie a britských operátorov. Revanš voči Britom však bude nepriamy.-vraj bude realizovaný napr. rukami Húsiov v Červenom mori. Dá sa očakávať, že im Rusi na to cez rôzne kanály dodajú potrebný raketový arzenál.- Nuž uvidíme.

Objavili sa ale aj správy, že nálety na letiská neboli iba odplatou. Mali aj iný účel. Na letisku v Chmelnickom boli vraj cieľmi útoku už aj čerstvo dodané lietadlá F-16. Lietadlá tam vraj boli kompletované a pripravované na bojové lety. Skôr, ako k takýmto letom došlo, stali sa F-16 nefunkčné…

Ruskí vojenskí analytici akcentujú útok na najväčšiu základňu NATO v Javorove pri Ľvove. Táto základňa bola už viackrát rozrumená ruskými raketami, vrátane hlbinných bunkrov, zasiahnutých Kindžalmi. Teraz sa tam scenár s Kindžalmi zopakoval. Zničená bola aj tamojšia najvyspelejšia základňa PVO na Ukrajine. Niektoré jej zložky boli nainštalované na vlakových súpravách. Na likvidáciu modernizovaných ruských dronov-Geraní s ochranným náterom, boli v prvej vlne náletov použité veľmi drahé rakety dodané NATO: vrátane Storm Shadow a Patriotov. Keď potom prišiel vlastný nálet Iskandermi s Kindžalmi a pod. nemali už Ukrajinci proti nim čo použiť. PVO na Javorove a vo Ľvove t.č. vraj včera neexistovala. Briti tam preto urýchlene posielajú 200 kusov protileteckých a protiraketovách striel zo svojich núdzových zásob, aby dieru ako tak zacelili.

Útok Rusov na Javorov a na základňu NATO a modernú PVO v oblasti Ľvova vedenie NATO podráždil. Západ to teraz skúša prekryť diplomatickou a najmä mediálnou hrou okolo tzv. „ruskej rakety v Poľsku“. Tá vraj obišla ukrajinskú PVO cez Poľsko a na Javorov zaútočila z nečakaného smeru- z poľského územia…

Tieto informácie chcú byť strohými technickými konštatovaniami. Komentár k okolnostiam ruskej odvety za poškodenie ruskej lode Ukrajincami a Britmi nech si čitateľ urobí sám. Alebo nech si ho nájde v našich médiách, kde sa to hodnotiacimi stanoviskami k „ruskej agresii voči Ukrajine“ len tak hemží.

Mne osobne je ľúto tých cca 35 obetí dnešnej ruskej leteckej odvety. Rovnako mi však je ľúto aj tých údajných „desiatok obetí“ ukrajinsko-britského úderu na ruskú loď Novočerkassk. Iba netvor nad obeťami z vlastných radov žiali a nad obeťami z radov protivníkov jasá a tancuje oslavný rituál.

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

krym

Do útoku vraj zostávajú dni. Moskva pohrozila Ukrajine a Západu „zničujúcou odvetou“ za Kerčský most

03.05.2024 18:31

Rusko je údajne pripravené zvážiť "seriózne" návrhy o ukončení vojny na Ukrajine, ktoré budú založené na existujúcich skutočnostiach a bezpečnostných obavách Moskvy.

Mihail Kogalniceanu, Constanta, základňa NATO, Rumunsko, Apache, vojaci

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú budúci týždeň stovky amerických vojakov

03.05.2024 18:30

Na cvičení sa zúčastní približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov.

Každé desiate dieťa v USA žije s rodičom - alkoholikom

Našli fľašu alkoholu a s bratom sa napili. Záchranári ratovali 5-ročného chlapca v bezvedomí

03.05.2024 17:47

Dieťa z dôvodu intoxikácie previezla do Banskobystrickej nemocnice.

Vrbnica, Rómovia, policajný zásah

Zmier po takmer desaťročí. Obete policajnej akcie z Vrbnice sa dočkali odškodnenia

03.05.2024 17:36

Sťažnosť sa týkala policajnej akcie z 2. apríla 2015 v rómskej komunite vo Vrbnici.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2016155x
Priemerná čítanosť článkov: 4412x

Autor blogu

Kategórie