V Estónsku za slovenskú zástavu pokuta 1200 eur

11. decembra 2023, trikopce, Nezaradené

Pred pár dňami mala skupinka slovenských turistov v estonskom hlavnom meste Tallin „malú“ nepríjemnosť. V centre mesta ich zastavila polícia a predviedla na policajné oddelenie. Dôvod ? Slováci mali na odeve slovenské bielomodročrtvené zástavky. Policajti turistov dôrazne požiadali, aby si slovenské zástavy z odevu odstránili. Inak im hrozí pokuta 1200 eur alebo väzenie natvrdo.

Prečo ? Lebo si estónski policajti, vychovaní v školách, ktoré podľa posledného testovania kvalitou vysoko prevyšujú slovenské školy, pomýlili slovenskú zástavu s ruskou zástavou. Človek by čakal, že slovenská zástava s kresťanským dvojkrížom bude problém v nejakej ortodoxnej moslimskej krajine. A tu ho máš, ona je problémom v členskej krajine EU a NATO. V krajine až fanaticky euroatlantickej…

Ešte dobre, že zainteresovaní policajti po protestoch Slovákov následne konzultovali zástavu so svojimi nadriadenými a tí potom možno aj s ministerstvom zahraničia. Nech je akokoľvek, Slováci boli napokon zbavené obvinenia z propagácie symbolov extrémizmu a prepustení na slobodu.

Takže táto príhoda mala vraj naostatok dobrý koniec. Ibaže, – je takýto koniec pre Estónsko naozaj dobrý ?