Založ si blog

Zelenskij posvätil výstavbu Zalužného obrannej trasy

Je na počudovanie, akých povrchností sa naše médiá, bohužiaľ aj Pravda, chytia z množstva tých správ čo k nám denne prichádzajúcich z Kyjeva. Hajlajtom dneška je napr. simplexný hekerský útok SBU na lokálne krymské televízne stanice. Je to bezvýznamná „srandička“, ktorá nijako neovplyvní situáciu na fronte. A pritom Zelenskij včera resp. dnes oznámil aj inú, oveľa závažnejšiu vec. Vec ktorá odzrkadľuje pochopenie reálnej situácie na fronte konečne aj u pána Zelenského a ktorá radikálne mení stratégiu Ozbrojených síl Ukrajiny v boji s Rusmi.

-O čo ide ? Ide o to, že Zelenskij dôrazne vyzval armádu a ostatné zložky štátu, aby urýchlene pristúpili k budovaniu trasy zákopov, bunkrov a pevnôstok, zaručujúcich Ukrajine, že si OBRÁNI územie, ktoré v súčasnosti ovláda. Obranná línia, obratom medzi ukrajinskou generalitou a analytikmi nazvaná ako tzv. „Zalužného trasa“ má byť neuveriteľne dlhá. Dlhšia ako ruská Surovikinova obranná línia. Zalužného trasa má začínať na Donbase a končiť až pri Užgorode. Má pozostávať podobne ako paralelná ruská Surovikinova línia z troch pásiem. Prvé pásmo /zákopy a jednoduchšie fortifikačné stavby/ majú na miestach priameho kontaktu s Rusmi vybudovať príslušníci ukrajinskej armády. Druhé a tretie pásmo postavia špecializované stavebné organizácie, ktoré pre tento účel vytvorí ukrajinská vláda. Majú sa venovať zložitejším obranno-inžinierskym projektom.

Oznámenie Zelenského o nutnosti budovať obranné zariadenia je prelomové. Ukrajinský prezident prvýkrát prestáva blúzniť o úspešných protiofenzívach. Zelenský priznáva, že jeho predošlé slová o neotrasiteľnom úmysle „oslobodiť Krym“ a Donbas majú dnes už iba rétorickú hodnotu. Ukrajina prechádza do strategickej obrany. Vybuduje si akúsi dočasnú vojenskú hranicu, lemovanú z druhej strany podobnou vojenskou hranicou Rusov. Vznikne tak neoficiálna nová hranica medzi Ukrajinou a Ruskom. Vznikne materiálna základňa na začatie možných budúcich rokovaní o prímerí a mieri. Kyjev bude samozrejme /minimálne z ideologickej a reputačnej zotrvačnosti/ ďalej hovoriť o požiadavke obnovy plnej územnej celistvosti štátu, no v praktickej rovine už s územiami obsadenými Rusmi rátať nebude.

„Zalužného obranná trasa“ poskytne hmatateľnú bázu aj pre vyjednávanie Kyjeva o vstupe do EU. Brusel existenciou takejto vojenskej hranice získa predstavu o skutočnom ekonomickom potenciále Ukrajiny. Bude môcť s väčšou istotou rátať s územiami využiteľnými na agroprodukciu, vytvorí si obraz o teritoriálnej a demografickej sile Ukrajiny, jej priemyselných objektoch a surovinových zdrojoch. EU bude môcť presnejšie kalkulovať potrebu financií na povojnovú obnovu Ukrajiny.

Zalužného obranná trasa má samozrejme aj svoje problémové miesta. V prvom rade na jej výstavbu budú potrebné obrovské množstvá zdrojov: peňažných, personálnych i technicko-technologických. Kvôli nedostatku peňazí skrachoval už jeden podobný projekt -tzv. Jaceňukova obranná línia. Problémom neboli iba nedostatočné finančné vstupy ale aj množstvo korupčných schém, cez ktoré sa už investované peniaze stratili v nenávratne. -Pri Zalužného projekte bude získavanie peňazí a korupcia asi tiež najväčším nepriateľom jeho realizácie.

Druhým problémom zrejme bude reakcia Ruska na výstavbu de facto novej vojenskej hranice medzi Ruskom a Ukrajinou. Rusi môžu projekt buď neoficiálne podporovať resp. aspoň tolerovať, -ale môžu ho svojimi vojenskými aktivitami znemožniť resp. výrazne spomaliť a modifikovať. Ak by Rusi boli proti, potom výstavba najmä na kupjanskom, krasnolimanskom, avdejevskom a chersonsko-nikolajevskom úseku frontu môže byť veľmi veľmi ťažká, či priam nemožná.

Nezanedbateľným faktorom realizácie projektu môže byť aj časový stres. Ak má projekt aspoň v náčrte fungovať od jari-leta 2024, potom sa Kyjev nevyhne časovému stresu. Surovikinovu obrannú líniu Rusi zvládli za 6 mesiacov. Aby uchránili stavbárov pred útokmi ukrajinskej armády, museli vtedy Rusi prikročiť k zvýšeniu stavov vojsk, t.j. museli urobiť čiastočnú mobilizáciu záložníkov. Bez podobného opatrenia asi projekt ani Ukrajinci nezrealizujú.

Nech je akokoľvek, už samotné Zelenského apelovanie na urýchlené budovanie obrannej línie signalizuje zmenu. Signalizuje posun bojov od horúčkovitých a krvavých útokov k pokojnejšej, menej vražednej fáze obrany. Signalizuje však možno aj perspektívu prímeria a – nechcem to však zakríknuť,- aj perspektívu mierových rokovaní ako takých.

-Dal by boh, aby sa Zelenskij definitívne dal presvedčiť /Zalužným no najmä ministrom obrany USA Austinom/ o definitívnom príklone k strategickej obrane. Dal by boh, aby sa aspoň takto podarilo počet mŕtvych a ranených vojakov na fronte znížiť. Dal by boh, aby na Ukrajine v roku 2024 zasvietilo svetielko nádeje na lepšie mierovejšie časy.

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2016943x
Priemerná čítanosť článkov: 4413x

Autor blogu

Kategórie