Slučka okolo Avdejevky sa sťahuje

26. novembra 2023, trikopce, Nezaradené

Včera sa podľa nezávislých vojenských pozorovateľov z Ruska i zo zahraničia /čínske a alternatívne americké zdroje/ ruským silám podarilo úplne obsadiť priemyselnú zónu „Avdejevsk“ v strategickom meste Avdejevka. Priemyselná zóna v oblasti stanice Jasinovataja 2 bola úplne očistená od ukrajinských bojovníkov. Oblasť bola pred 8 rokmi súčasťou DNR. V rámci tzv.protiteroristickej operácie ju Kyjev pred 8 rokmi získal a opevnil. Z Avdejevky potom ostreľoval dlhé roky panelákové sídliská v Donecku.

Rusom sa podarilo prelomiť opevnenia, ktoré Ukrajinci dlhé roky v Avdejevsku vybudovali. Ukrajinským ozbrojeným silám nepomohli železobetónové bunkre, ani kazetová munícia a ani početná prevaha nad útočiacimi ruskými údernými jednotkami.

Rusom pri dobytí zóny Avdejevsk najviac pomohol kvalitný prieskum, ale aj súhra pechoty, tankov a delostrelectva. Ak by sa Rusom podarilo obsadiť celú Avdejevku, eliminovalo by sa dlhoročné nebezpečenstvo ostreľovania pre miliónový Doneck ako taký. Oslobodenie Donecka od dennodenného ukrajinského ostreľovania by bol silným propagandistickým tromfom Putina pred chystanými prezidentskými voľbami.

Ruskí vojenskí pozorovatelia hlásia, že podľa informácií ruskej rozviedky začali Ukrajinci v meste masívne rabovať obchody a byty. Je to podľa nich predzvesť skorého stiahnutia sa z Avdejevky ako takej. Hovorca ukrajinských pozemných síl V.Fitjo upozorňuje na nový nápor ruských ozbrojených síl aj na kupjanskom fronte. Rusi útočia v smere na dedinu Sinkovka, nachádzajúcu sa blízko pri rieke Oskol. Ak by sa Rusom podarilo preniknúť k Oskolu, znamenalo by to priame ohrozenie samotného mesta Kupjansk.

Túto informáciu s dvojdňovým oneskorením priniesla už aj Pravda, s odvolaním sa na americký inštitút pre výskum vojny. – Páni trolovia, už to teda nie je hoax ? Páni trolovia – neospravedlníte sa ?

Pokiaľ ide o celkový vývoj na fronte, situácia sa zmenila na vojnu dronov. Veľký počet dronov pomáha Ukrajincom pri Chersone posielať na ľavý breh Dnepra stále nové a nové samovražedné výsadky námornej pechoty. Roje ruských dronov včera atakovali Kyjev. V odpovedi na tento útok sa Ukrajinci /v asi tretinovej sile/ pokúsili dnes v noci o revanš. Kým Rusi poškodili v Kyjeve energetické zariadenia, Ukrajincom sa v Podmoskoví podarili zásahy do obytných budov. V Tule jeden ukrajinský dron vletel miestnym obyvateľom do obývačky. Jeden človek bol pri tom zranený.

Začína sa zimná frontová sezóna. Čo Kyjevu a Moskve prinesie ? Uvidíme v najbližších dňoch.