„USA nemajú pre Ukrajinu žiadnu kúzelnú paličku“…

21. novembra 2023, trikopce, Nezaradené

-toto /približne/ povedal americký King-Kong /minister obrany USA Austin/ maličkému ukrajinskému prezidentíkovi Zelenskému. Oznámil mu, že USA budú naďalej dodávať Ukrajine moderné zbrane, no to, či im to pomôže v boji s Rusmi bude závisieť na bojových schopnostiach Ukrajincov.

Zelenskému USA prisľúbili ďalších 200 mil. USD finančnej a vojenskej pomoci. Ruský veľvyslanec v USA Antonov to nazval tabletkou na upokojenie, ktorá aspoň trochu znížila psychický tlak na Zelenského. Horšou správou je, že z NATO prišla do Kyjeva informácia, podľa ktorej sa Západu sľúbený 1 milión delostreleckých delostreleckých nábojov 155 mm nepodarí dodať. GŠ OS UA navyše potvrdil, že po začatí agresie Izraela voči Palestíne sa aj dodávky dohodnutej munície znížili o tretinu….

Západu sa nepáčia posledné kroky Zelenského voči hlavnému veliteľovi OS UA Zalužnému. /Zelenskíj aj dnes pohrozil Zalužnému, aby sa nemiešal do politiky kyjevskej vlády a venoval sa iba riadeniu ozbrojených síl Ukrajiny/. Západ odporúča Zelenskému, aby sa voči Zalužnému správal zmierlivejšie a ústretovejšie. Delikátny tlak Západu voči Zelenskému sa stupňuje aj pokiaľ ide ochotu kyjevského režimu pristúpiť k mierovým rokovaniam. Zelenskij zatiaľ akékoľvek zmienky o mierových rokovaniach odmieta. Podľa neho jediným zámerom Rusov nie je nastoliť na Ukrajine mier, ale všetkých „nás tu pozabíjať“.

Zelenskij sa evidentne bojí budúcnosti. Neverím ale, že sa bojí ruských atentátnikov. Bojí sa podľa mňa toho, čo bude nasledovať v mierových časoch. Bojí sa toho, že sa v mierových podmienkach stane pre USA, NATO a EU zbytočný. A že skončí kdesi mimo štruktúr vládnej moci, kdesi v beznádejnom zabudnutí.