Ukrajina hrozí, že zastaví dodávky plynu na Slovensko a do Maďarska

29. októbra 2023, trikopce, Nezaradené

Ukrajina sa cez svoje spriaznené médiá začala vyhrážať Slovensku a Maďarsku, že v odvete za ich postoj k dodávkam zbraní a munície na Ukrajinu a za ich postoj ku protiruským sankciám zastaví transport plynu z Ruska do týchto krajín.

Šéf ukrajinskej ropnej plynárenskej spoločnosti Naftogaz Alexej Černyšev v rozhovore pre nemecké Deutsche Welle Business News oznámil, že Ukrajina už nebude pokračovať v tomto tranzitnom businesse. Keď sa v 2024 súčasná zmluva skončí, nová sa už neuzavrie. Šéf Naftogazu navyše pohrozil, že aj súčasne platnú zmluvu môže Ukrajina prestať plniť, pretože podľa mienky Naftogazu Rusi /Gazprom/ za tranzit zaplatili iba 70% dohodnutej ceny. /Kalkulácie Gazpromu sú pochopiteľne úplne odlišné…/.

V celej veci sú podstatné aj iné, nekomerčné faktory. Podporovať Rusko tranzitom jeho plynu k jeho zákazníkom je počas vojny paradoxné ba až smiešne. Treba s tým teda prestať. A neposlušným krajinám ako sú Slovensko a Maďarsko treba aj prostredníctvom stopky pre plyn ukázať, kde je ich miesto. Treba im ukázať , že ich veliace orgány sú v centrále NATO v Bruseli.

Plynový nátlak Ukrajiny a de facto aj NATO na Slovensko a Maďarsko je koordinovaný s Bulharskom. Bulharsko by totiž mohlo byť alternatíva ku zastavenému tranzitu plynu z Ukrajiny / pri využití tzv. Tureckého prúdu/. Bulhari ale nedávno začali robiť problémy. Bulhari zaviedli daň na tranzit ruského plynu, ktorou chcú minimalizovať ruské prijmy „z vojny“. Voči bulharským opatreniam protestovalo nielen Maďarsko ale aj Srbsko. Zatiaľ bez úspechu.

Zastavenie tranzitu ruského plynu finančne poškodí aj Ukrajinu – na ziskoch z tranzitu stratí asi 1 mld USD ročne. Túto stratu však hravo vykompenzuje dotáciami z EU a USA. Ruské straty by mal vykompenzovať zisk dodávok pre Čínu prostredníctvom „Sily Sibíri 2“ Mal by-no výstavba rúr tu dosť mešká. Voľné kapacity sa preto Rusi snažia realizovať na domácom trhu – ukončením plnej plynofikácie ruského vidieka.

Nech je akokoľvek, vyhrážky z Kyjeva spôsobia SR ťažkosti. Náhradné dodávky plynu z iných krajín budú drahšie, Náklady na kompenzácie pre slovenské rodiny vyjdú Ficovu vládu vyššie než sa čakalo. Bude to pre novú slovenskú vládu znamenať ďalšiu výzvu. Nuž, – uskutočňovanie zvrchovanej suverénnej slovenskej politiky nie je a nebude zadarmo. Zostáva len veriť, že to slovenskí občania pochopia.