Vylodenie cez Dneper „sa nikdy nestalo“-ukrajinské vojenské velenie kritizovalo veľkohubosť amerického ISW

22. októbra 2023, trikopce, Nezaradené

Včera sme tu písali o krachu ukrajinského vylodenia cez Dneper. Neúspech vylodenia dnes oficiálne potvrdil GŠ OS RF ale aj velenie južného okruhu ozbrojených síl Ukrajiny. Tlačová šéfka južného okruhu OS UA Natalija Gumeňuková označila správy ukrajinských a západných médií o existencii akéhosi ukrajinského predmostia na ľavom brehu rieky Dneper za falošné.

Závery kadejakých vojenských analytikov označila za nezodpovedné. Poškodili vraj plnenie bojových úloh členov špeciálneho ukrajinského výsadku. Správy amerického ISW /Inštitútu na výskum vojny/ o obsadení obce Krynky a ďalších obcí neďaleko Novej Kachovky označila za ničím nepodložené a neprofesionálne. Žiadne ukrajinské predmostie na ľavom brehu Dnepra /prinajmenej oficiálne/ neexistovalo.

Ruský GŠ OS RF dnes potvrdil nielen úplnú likvidáciu výsadku ukrajinskej námornej pechoty na ľavom brehu Dnepra ale aj elimináciu ďalších dvoch zoskupení diverzno-výsadkových síl neďaleko železničného mosta, dneperských Aleksejevských ostrovčekov pri Chersone a pri obci Stanislav. Spolu tu bolo eliminovaných asi 60 príslušníkov špeciálnych ukrajinských jednotiek DRG zo zostavy 123.brigády, 4 vyloďovacie člny, tri bojové vozidlá, stanica elektronického boja, húfnica Msta s muníciou a jedno delo D-20.

Ruské jednotky sa v poslednom čase zameriavajú aj na ničenie ukrajinských lietadiel /o.i. nosičov rakiet a striel západnej výroby/. Len dnes 22.októbra zostrelili Rusi 4 ukrajinské vojenské lietadlá: 3 stíhačky Mig-29 /v oblasti Blagodatnoje, Lozovoje a Čugujev / a 1 útočné lietadlo Su-25 /v priestore severozápadne od Donecka/.

O ešte bolestivejších úderoch ako sú tieto na fronte píšu The New York Times. Podľa nich je rivalita a boj medzi Izraelom a Ukrajinou o dodávky bojovej techniky a munície už tvrdou realitou. Ukrajine boli tento týždeň prisľúbené dodávky desiatok tisíc delostreleckých granátov ráže 155 mm. Nedostali však napokon nič. Celá zásielka tejto munície bola presmerovaná do Izraela. Podľa nemeckého Bildu majú s pomocou Ukrajine ťažkosti aj v Nemecku. Sľúbená pomoc cca 5 mld eur už dlhšie mešká. Centrála NATO musela Zelenského chlácholiť, že sa zdroje na pomoc Ukrajine v rozpočte NATO predsa len napokon nájdu.

Nuž, požijeme, uvidíme. Čo iné než čakať zostáva nielen nám tu pod Tatrami ale hlavne bojachtivým chlopom z Bankovej-vládnej štvrte v Kyjeve.