Založ si blog

Rusom sa na fronte niečo trochu podarilo

V monotónnom toku informácií našich médií o samých ruských neúspechoch dovoľte na vyváženie stavu vecí pár informácií z iných ako našich či ukrajinských zdrojov:

  • Včera sa Rusom v Krivom Rogu podaril útok na nenápadnú policajnú stanicu. Pomocou informácií od rozviedky a rakety vzduch – zem zrovnali so zemou nielen policajnú budovu ale hlavne zlikvidovali 43 účastníkov bezpečnostného stretnutia: z toho 4 Holanďanov a 6 Rumunov. Domáci a NATO-špecialisti tu rokovali o logistike vojenských letísk, odkiaľ by mali v budúcnosti operovať lietadlá F-16.
  • MO RF dnes oznámilo, že spoločným úsilím leteckých a námorných síl RF boli v blízkosti Krymského mosta zničené tri bezposádkové hladinové drony a 4 rýchle člny americkej výroby, v ktorých prišlo o život viac ako 50 ukrajinských námorných výsadkárov. Mimoriadne silne vytvorený námorný výsadok mal zrejme spôsobiť úplnú deštrukciu časti mosta. Bohužiaľ pre Kyjev akcia sa nepodarila.
  • MO RF dne oznámilo zničenie druhého britského tanku Challenger 2. Na likvidáciu tanku stačil prvý výstrel z ruského protitankového raketového zariadenia Kornet. Challenger 2 je podľa Rusov dobrý tank s najlepším predným pancierovaním v NATO. Napriek tomu Rusi našli spôsob ako ho fatálne zasiahnuť. Tank mal byť použití až po dosiahnutí prielomu ruských línií pri rýchlom zdrvujúcom útoku napr. na Tokmak, Melitopol alebo Mariupol. Keďže sa prielom nekoná, použili ho OS UA aspoň v bežnom boji. Ako vidieť, nie príliš účinne.
  • Tréning ukrajinských tankistov na nemecké Leopardy prebieha v mnohých krajinách NATO. Niekde dosť kuriózne. Napríklad v Dánsku podľa Forbes-u sa na výcvik použili tanky Leopard, ktoré boli už dlhší čas umiestnené ako exponáty v dánskom kráľovskom vojenskom múzeu.
  • Periodikum Business Insider s odvolaním sa na správu Royal United Institute analyzoval konštrukciu a použitie ruských mínových polí. Považuje ich za vojensky netradičné. Rusi robia mínové polia veľmi rozsiahle /až do hĺbky 500 m a viac/. Míny kladú neraz v dvoch poschodiach nad sebou, čo zabezpečuje ireparabilné zničenie pancierovanej techniky. Na zmätenie ukrajinských odmínovačov kladú tiež výbušné nástrahy tam, kde chcú aby sa im ukrajinskí odmínovači vyhli alebo odklonili nesprávnym smerom. V prípade masívneho útoku však naopak mínové polia podpaľujú a vytvárajú tak ohnivé výbušné steny. Rusi aplikujú aj ďalšie pomerne lacné ale účinné triky.

Tieto informácie boli získané bez možnosti konfrontovať ich na mieste bojov. Tak je to ostatne pri vojnových informáciách vždy. Zostáva na čitateľovi, aby sám posúdil, čo je na nich pravdepodobné a uveriteľné a čo je bežná vojnová propaganda.

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

vojna na Ukrajine, Kyjev

ONLINE: Bomby padajú na Odesu, Zelenskyj čistil tajnú službu

02.05.2024 06:10

Odesa je častým terčom ruských útokov, tentoraz raketa zasiahla centrum veľkej kuriérskej spoločnosti. Zelenskyj odvolával v tajnej službe.

NATO, Ukrajina

Varovaní pred vojnou s Ruskom pribúda. Myslí si Moskva, že sa jej Západ bojí?

02.05.2024 06:00

Ak bude Rusko na Ukrajine úspešné, nielenže bude mať skúsenejšiu a bojmi preverenú armádu, ale bude aj povzbudené pokračovať v agresii proti susedom.

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 456
Celková čítanosť: 2014126x
Priemerná čítanosť článkov: 4417x

Autor blogu

Kategórie