Založ si blog

Ukrajinsko-poľské / -ale aj čínsko-ruské/ vzťahy sa kazia

Publicisti v Poľsku i na Ukrajine v posledných dňoch konštatovali „isté“ zhoršenie vzťahov medzi donedávna úzkymi spojencami. Ukazuje sa, že jediné spojivo v aliancii týchto krajín je spoločné nepriateľstvo proti Rusku. Poradca šéfa Zelenského prezidentskej kancelárie – Michail Podoljak, tento vývoj zhrnul do konštatovania, že dňom skončenia ukrajinsko-ruského konfliktu sa zrejme skončí aj spojenectvo Ukrajiny a Poľska.

Skúsme zhrnúť, čo všetko dnes Poľsko a Ukrajinu čím ďalej tým viac rozdeľuje:

  • Silná konkurencia medzi Ukrajinou a Poľskom v agrokomoditách; táto konkurencia môže byť dokonca väčšou prekážkou ev.vstupu Ukrajiny do EU ako je menšinová politika Ukrajiny voči maďarskej podkarpatskej minorite.
  • Vysoké náklady Poľska na sociálnu starostlivosť, zamestnávanie, logistickú, finančnú a vojenskú pomoc Ukrajine, ktoré začínajú narúšať sociálno-ekonomickú stabilitu Poľska.
  • Ukrajinský „nevďak“, s akým Kyjev odpláca Varšave jeho pomoc a podporu.
  • Neochota Kyjeva dôrazne odsúdiť zločiny banderovcov voči Poliakom na územiach, ktoré v 1939 resp. 1941 zabrali ukrajinskí komunisti a neskôr s Hitlerom kolaborujúci banderovci.
  • Veľmocenské ambície Poľska, prejavujúce sa v sondážnych úvahách Poliakov o odtrhnutí Západu Ukrajiny, jej pripojení k Poľsku resp. o vytvorení konfederácie, v ktorej by na Pobaltí a na Ukrajine dominovalo Poľsko. a i.
  • Budovanie príliš silnej a príliš ambicioznej poľskej armády, ktorá v kruhoch ukrajinskej generality vyvoláva zmiešané pocity…

Rusko sa zhoršeniu ukrajinsko-poľských vzťahov /ale aj neochote populácie USA ďalej podporovať Ukrajinu/ škodoradostne prizerá. No ani ruské vzťahy s jeho najdôležitejšími partnermi či spojencami- Čínou a Indiou, nevyzerajú t.č. ideálne. Po Indii, ktorá spolu s Brazíliou medzi prvými vyjadrila súhlas s účasťou na „mierovej“ konferencii v Džidde teda na rokovaní o Rusku bez Ruska, vyslala svojich zástupcov do Džiddy aj Čína. Čína však okrem toho poslala do Moskvy demarš, v ktorom protestuje proti „hrubému zaobchádzaniu“ ruských pohraničiarov voči skupine čínskych občanov, usilujúcich sa dostať do Ruska cez Kazachstan. Fakt, že im Rusi odobrali víza je iba symbolické znamenie. Hlavnou príčinou zhoršenia vzťahov Moskvy a Pekingu je asi žiarlivosť Pekingu na to, aké zmluvy uzavrel ruský minister obrany Šojgu v Pchjongjangu. Čína mala donedávna exkluzivitu na obchodné vzťahy s KĽDR. Rusko ju, zdá sa, Číne prebralo.

Americký analytik Ritter nedávno napísal, že sa ukrajinská protiofenzíva natoľko zastavila, že situácia na rusko-ukrajinskom fronte pomaly začína pripomínať prímerie. Zbrane tíchnu. Konfrontácia sa mení na vzájomné ostreľovanie sa raketami, dronmi a ďalekonosnými raketometmi s kazetovou muníciou /s tým rozdielom, že OS RF ostreľujú vojenské ciele a OS UA ciele civilné/.

V takomto nervóznom tichu vzniká priestor a čas pre kadejaké intrigy, konšpirácie, klebety a podozrenia. Áno, vzniká priestor aj pre obyčajné klebety. – Lebo niet vo svete väčších klebetníkov, ako sú politici a medzi nimi najmä tzv. „tichí diplomati“…

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2016840x
Priemerná čítanosť článkov: 4413x

Autor blogu

Kategórie