Založ si blog

Prigožinova vzbura: víťazi a porazení

Svet sa už dnes venuje iným témam. Hajlajty médií sú už o nových senzáciách. Napriek tomu treba aspoň pár slovami uzavrieť prípad včerajšej Priogožinovej revolúcie, ktorá bola síce asi najkratšou revolúciou v dejinách Ruska /trvala necelý deň/ no zároveň bola v histórii Ruska jednou z najsledovanejších.

Od začiatku konfliktu na Ukrajine bolo jasné, že hlavným cieľom angažovania sa Západu v ňom je spôsobiť Rusku čo najväčšie materiálne a duchovné škody. Úspechom Západu mala byť totálna porážka Ruska s následným rozdelením RF na viacero samostatných štátov. Hlavným architektom takejto porážky boli Poliaci. Ich prezident Duda to formuloval tak, že Rusko je divé zviera, ktoré treba v záujme bezpečnosti sveta zlikvidovať. Realistickejší politici videli a vidia víťazstvo Západu v stiahnutí sa ruských „okupantov“ z UA, v následnom vstupe UA do NATO a EU, vyplatení vojnových reparácií a potrestaní vedenia Ruska pred medzinárodným súdom. Ešte viac realistickí politici videli a vidia víťazstvo Západu v dlhej opotrebovacej vojne, ktorá by Rusko úplne vyšťavila, zredukovala jeho ambície superveľmoci na nanajvýš regionálnu veľmoc a čo je najdôležitejšie, – iniciovala prostredníctvom masovej nespokojnosti ruského ľudu pád Putinovho režimu a jeho nahradenie režimom, ktorý by bol viac podľa vkusu USA, UK, NATO a EU.

V praxi mali a majú kroky Západu na UA – sankcie a vojenská či finančná podpora Zelenskému viesť ku ľudovému hnutiu, čo by zmietlo Putinov odbojný režim a nastolilo v Rusku poslušnejšiu formu vlády. Ťažké boje mali a majú vyvolať v Rusku nespokojnosť a ľudové povstanie. Vývoj na ukrajinskom fronte bol doteraz všetko iné, len nie čosi, čo smeruje k vojenskej porážke RF a k rastu nespokojnosti Rusov s Putinom, Rusi úspešne odolávajú vlnám ukrajinských ofenzív a na mnohých miestach postupujú ďalej vpred. Dôvera Rusov v prezidenta Putina dosahuje aj po jeden a pol roku bojov úžasných 80%. Nuž, takéto výsledky Západ netešia.

Istou šancou pre Západ však bola a je geniálna schopnosť Anglosasov /najmä Britov/ vyvolávať v tyle nepriateľa spory, podnikať atentáty, iniciovať vzbury a rozkoly. Toto sa dialo a deje bezpochyby aj v zákulisí vojny na Ukrajine. Bola iba otázkou času, kedy sa v ruskom tyle objaví nejaký „generál Vlasov“,ruský hrdina ktorý prebehne na stranu Západu. Nuž a stalo sa. Hrdina sa našiel-volá sa Prigožin.

Západ tohto dobrého ale márnomyseľného bojovníka podnecoval k vzbure už dlhšie /priznala to pre Fox News býv.dôstojníčka CIA R.Koffler, i dnešné stanovisko CIA /cit. ho NYT i WP/, ktoré vraj o Prigožinových plánoch „dávnejšie vedelo“. Priznal to i D.Medvedev výkonný podpredseda Bezpečnostnej rady RF. Detonátorom vzbury podľa CIA nebol raketový útok armády na vagnerovcov, ale osobné antipatie medzi Prigožinom a Šojguom. Podľa čečenského vodcu Kadyrova boli tu ale city vedľajšie. Prigožina rozzúrili obchodné kontrakty, ktoré armáda odmietla s vagnerovcami uzavrieť za cenu, ktorú Prigožin požadoval.

Tak či onak, Západ sa včera konečne dočkal. Vzbura, ktorá dala Západu na chvíľu nádej na dosiahnutie konečného cieľa-pád Putinovho režimu – včera vypukla. Bohužiaľ pre Západ, ako vzbura vypukla, tak aj pukla. Bohužiaľ pre Západ vzbura trvala príliš krátko a čisto formálne Západu veľa úspechu nepriniesla.

Čo získal Západ Priogožinovou vzburou ? Stručne povedané:

  • znížil medzinárodnú prestíž Ruska a jeho povesť silného vodcu odporu proti americkej hegemónii /napr. v rámci BRICS či v očiach Číny/-ukázal, že RF nie je vo vnútri zďaleka taká jednotná, ako sa zdalo,
  • znížil osobnú prestíž Putina v očiach istej časti ruskej verejnosti, čo sa môže prejaviť v odhodlaní Rusov bojovať na Ukrajine, v preferenciách Putina a jeho šanciach byť opäť zvolený za prezidenta,
  • dočasne oslabil bojaschopnosť ruskej armády na fronte a poskytol Ukrajine šancu na úspešný prielom.

Na druhej strane však Západ po Priogožinovej vzbure nie je víťazom. Nepodarilo sa mu dosiahnuť hlavné ciele:

  • nevyvolal v ruskom tyle žiadne štiepenie ruskej armády; k Priogžinovým 25 tis. bojovníkom sa nijaké regulárne armádne jednotky nepridali,
  • nedošlo ku žiadnym krvavým bojom, ku žiadnym masakrom medzi revolucionármi a vládnymi jednotkami, nedošlo dokonca ani ku väčším škodám,
  • Prigožin nedosiahol žiadne ústupky voči najvyššiemu veliteľovi ruskej armády, dosiahol iba čestnú kapituláciu, bolo mu dovolené odísť do exilu v Minsku tak, ako kedysi porazenému Napoleonovi bolo dovolené odísť do exilu na Elbu,
  • pre krátkosť Priogžinovej revolúcie sa ukrajinským jednotkám nepodaril žiaden prielom na fronte, boje ďalej pokračujú vo forme viac menej pozičnej zákopovej vojny.

Prigožin svoj boj /ZATIAĽ/ prehral. Miesto získania prestíže bojovníka s neporiadkami získal punc vlastizradcu, ktorého Putin omilostil iba vďaka jeho minulým bojovým zásluhám. Putin vyšiel z konfrontácie s Priogožinom ako milosrdný víťaz. Prigožin odchádza ako porazený, ktorý svoj boj nedotiahol do hrdinského konca. Nevyhral a ani sa nestal martýrom. Môže svoj život dožiť v pokoji a pokore. /Samozrejme, že to Prigožin takto neurobí. Ako ho poznáme, jeho ambície iste povedú ešte aspoň k jednému návratu na bojisko. Dôležité bude, či sa jeho 25 tis. elitných fighterov podriadi generálovi Surovikinovi alebo nimi bude Prigožin z exilu ďalej manipulovať. Ak si Prigožin nedá pokoj a vráti sa na bojisko, potom tak ako v prípade Napoleona, bude to s najväčšou pravdepodobnosťou bojisko so smutným názvom Waterloo…/.

Nuž a čo Západ ? Bude si musieť priznať, že sa po neúspechoch na bojisku nepodaril ani úder na Rusko od chrbta. Žiadne štiepenie ruskej armády, žiadne masové demonštrácie, žiadne masakry občianskej vojny Prigožinova akcia v RF nevyvolala. Nanajvýš sa trochu pokazil imidž Ruska v zahraničí a oslabili Putinove preferencie doma v Rusku /hoci aj to paradoxne nemusí byť pravda-naopak…/. Nedošlo ani k využitiu revolty na ukrajinskú protiofenzívu.

Západ bude musieť bude skúšať ďalej – na frontoch alebo pri organizovaní ďalších tylových intríg. Alebo že by sa stal zázrak ? Že by Západ konečne prišiel k rozumu ? A začal seriózne uvažovať o zastavení zbrojenia, o zastavení bojov a prímerí. A sadol si spolu s Ruskom ku serióznym mierovým rokovaniam ?

Bodaj by sa tento zázrak stal ! Bodaj by event. zmúdrenie Západu po Prigožinovej lekcii prišlo čo najskôr !

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2009597x
Priemerná čítanosť článkov: 4417x

Autor blogu

Kategórie