Založ si blog

New York Times a Guardian o postupe ukrajinskej ofenzívy

Noviny NYT uvažujú o tempe tzv. Veľkej ukrajinskej protiofenzívy a konštatujú, že jej tempo je veľmi pomalé, blížiace sa nule. Na príčine je vraj rozsah mínových polí, ktoré Rusi vytvorili pred prvou líniou svojej obrany. Navyše sa front momentálne nachádza v prevažne otvorenej krajine bez mestských sídiel a lesov, – takže sa pri postupe nedá napredovať nepozorovane. Technika NATO a na Západe vycvičené jednotky Ukrajincov sú ľahkým terčom ruských leteckých alebo delostreleckých odvetných úderov.

O probléme pomalého postupu veľkej ukrajinskej protiofenzívy sa vyjadril aj hlavný veliteľ ukrajinských pozemných síl gen.Sirskij v rozhovore, ktorý poskytol novinám The Guardian. Podľa Sirského je hlavnou ťažkosťou to, že ukrajinské sily nevedia Rusov nikde poriadne prekvapiť. Kdekoľvek sa o to Ukrajinci pokúsia, Rusi ich tam akoby už čakali. Ktovie, čo je vo veci, či rádioelektronická alebo vzdušná ruská rozviedka, alebo ruskí informátori v radoch ukrajinských vojakov či v radoch civilov. Ktovie.

Sirského trápi, že ak budú ukrajinské sily takto, de facto na mieste, ešte ďalej prešľapovať, môže prejsť bojová iniciatíva opäť do rúk ozbrojených síl Ruskej federácie. Napriek tomu Sirskij Rusov varuje, že to hlavné v súčasnej ukrajinskej ofenzíve iba príde. Sirskij si sľubuje veľa od britských tankov Challenger 2, ktoré ešte do bojov prakticky nezasiahli. Ukrajinci vraj majú ešte dosť rezerv, ktoré sú dobre vyzbrojené a bojaschopné. Sily teda ešte stále nejaké majú. Len aby ten ukrajinský úder smeroval tam, kde to Rusi nečakajú. Všetko závisí od schopnosti Ukrajincov konať tvorivo a v utajení.-No veď uvidíme.

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2009500x
Priemerná čítanosť článkov: 4416x

Autor blogu

Kategórie