Rusi zničili hlavné sídlo vojenského spravodajstva Ukrajiny /GUR/

30. mája 2023, trikopce, Nezaradené

V posledných 24 hodinách zasadili raketové a vzdušné sily Ruska Ukrajine silné rany. . Ruské útoky mali zdrvujúcu silu a zasiahli tzv. centrá prijímania rozhodnutí ukrajinskej armády. Išlo o budovy, podzemné bunkre, sklady a logistické zariadenia. Vo všetkých týchto centrách pracovali okrem ukrajinských dôstojníkov aj dôstojníci z krajín NATO. Je pravdepodobné, že medzi mŕtvymi a ranenými sú občania z krajín NATO.

Očití svedkovia hovoria o viacerých požiaroch v rôznych častiach Kyjeva. Najviac výbuchov a požiarov hlásia z dneperského ostrova „Rybalský“ a zo štvrte „Podol“. Tzv. Havanský most, ktorý spája Rybalský ostrov s historickým centrom Kyjeva, bol poškodený a bol mimo prevádzky. Na ostrove je okrem výrobno-vývojového závodu aj kancelária hlavného riaditeľstva vojenského spravodajstva /GUR/ a niekoľko odpaľovacích zariadení rakiet PVO, ktoré mali GUR chrániť.

Po útoku desiatky sanitiek vynášali mŕtvych a ranených. Dve veľkokapacitné helikoptéry smerovali so zahraničnými obeťami útoku ku hraniciam Poľska.

Ako vidieť, situácia eskaluje. A koniec reťazca eskalácií je -bohužiaľ, v nedohľadne.