Prečo USA 1.júna začínajú inváziu do Peru ?

30. mája 2023, trikopce, Nezaradené

Dňa 1.júna vstúpi oficiálne vyše 700 amerických vojakov /zaradených pod Southcom, Južné velenie Pentagonu/ na územie Peru. Formálnym dôvodom je pozývací list, ktorý napísala nelegitímna peruánska „prezidentka“ Dina Boluarteová veľvyslankyni USA v Peru Lise Kennaovej a prostredníctvom nej Kongresu USA. V tomto liste sa uvádza, že Peru prosí USA, aby svojou prítomnosťou chránili oblasti ťažby nerastných surovín, ktoré sú dôležité pre aj pre priemyselnú výroby a vývoj v USA a v ďalších krajinách Západu a ktoré sú v zmiešanom vlastníctve korporácií z USA a miestnych s USA kolaborujúcich oligarchov.

Medzi kolaborantov z USA patrí samozrejme aj „dočasná prezidentka“ D. Boluarteová, ktorá sa dostala k moci po nezákonnom puči oligarchiou ovládaného parlamentu, namierenému proti demokraticky zvolenému prezidentovi P- Castillovi. Američanmi dosadený režim kolaborantky D.Boluarteovej mnohé štáty Strednej a Latinskej Ameriky neuznávajú-napríklad Mexiko, Argentína, Venezuela, Bolívia a z výhradou aj Brazília. Režim D. Boluarteovej drží zákonného prezidenta Peru P. Castilla vo väzení a odpor ľudových más, ktorý ho podporuje, zlomil krvavými represáliami. Oficiálne desiatky, neoficiálne stovky odporcov USA a ich slúžky D. Boluarteovej boli jej armádou zastrelené. Napriek tomu sú mnohé oblasti Peru, najmä v okolí baní a domorodých indiánskych komunít v rukách Peruáncov verných zákonnému prezidentovi Pedrovi Castillovi.

Americké invázne jednotky pôjdu práve do týchto teritórií. Nebudú osamotené. Na 11 peruánskych vojenských základniach sú ďalšie stovky vojakov USA, dlhodobo tam bojujúcich za „ochranu demokracie“ a kvôli výcviku a „operačnej súčinnosti“ s armádou vernou „prezidentke“ D.Boluarteovej.

Nechutnosti, aké páchajú americkí poradcovia a armádni špecialisti na východnej pologuli /na Ukrajine, v Sýrii, Jemene, Somálsku, Iraku, Líbyii, Kosove…/ majú teda svoje horúce paralely aj na pologuli západnej. Svetovládne USA sa pomocou vojenskej sily snažia zmocniť sa cudzích zdrojov: peruánskych baní na vzácne nerasty práve tak ako ukrajinských polí, pokrytých úrodnou černozemou.

-Svet to zatiaľ Američanom trpí. Dokedy to však takto zostane, -to je otázka. Vývoj konfliktu na Ukrajine naznačuje, že táto /rečnícka/ otázka bude onedlho zodpovedaná: uspokojivo pre dve tretiny populácie našej planéty.