Kto zaútočil na ruskú loď Churs ?

27. mája 2023, trikopce, Nezaradené

Predbežné vyšetrovanie útoku troch hladinových dronov /bezpilotných rýchlych člnov/ na ruskú vojenskú výzvednej loď Churs prinieslo podľa zdrojov z GŠ OS RF /podľa Ria Novosti/ prvé výsledky. Hladinové drony boli americkej výroby a na Čierne more ich „vystrelili“ americkí a ukrajinskí špecialisti z prístavu Očakovo neďaleko Odessy.

Drony boli podľa týchto informácií zamerané na cieľ, určený americkými špionážnymi satelitmi. Konkrétne napredovanie k cieľu bolo riadené sieťou amerických satelitov STARLINK, vyvinutých spoločnosťou Space X známeho vesmírneho dobrodruha Elona Muska.

Takže – žiadni ruskí partizáni. Alebo že by medzi tým vo videoštúdiách CIPSO/SBU vznikli nejaké nové nahrávky s povstaleckými protiputinovskými ruskými námorníkmi ?

Útok dronov bol, ako je známe, neúspešný. Posádka ruskej výzvednej lode ich zneškodnila klasickými zbraňami /delo a guľomety/ skôr, než sa im loď akokoľvek poškodiť. Dezinformačný oddiel CIPSO pri ukrajinskej tajnej službe SBU síce predložil verejnosti zmanipulované video, na ktorom sa jeden z dronov priblížil k lodi na pár metrov /bez záberu výbuchu/ no tento efekt bol dosiahnutí tým, že sa zábery z dronu v posledných chvíľach zväčšili a priblížili.

O tom, že ruská výzvedná loď Churs priplávala do materského prístavu v Sevastopole nepoškodená sa mali možnosť presvedčiť v prístave novinári samotní. Novinári zo Západu boli pozvaní-no kvôli bojkotu Krymu tam neprišli. No čo už, -azda na budúce.