Keď na Ukrajine zlodej kričí: chyťte zlodeja !

10. apríla 2023, trikopce, Nezaradené

Všimol som si zaujímavú časovú následnosť medzi ruskou a ukrajinskou propagandou. Zdá sa mi, akoby obe bojujúce strany konali v oblasti informácií/dezinformácií v istej zhode.

Hlas z Moskvy oznámi čosi do sveta, -a netrvá dlho, aby ho nasledoval podobný hlas z Kyjeva. Kým ruský hlas si všimnú len tí, čo sa snažia sledovať ukrajinský konflikt objektívne, na základe informácií z oboch strán, -ten ukrajinský pendant razom preberú všetky celosvetové teda najmä anglo-americké spravodajské agentúry. Vytvoria si z neho dokonca narratív neraz poriadne veľkej propagandistickej kampane. Nuž a ich ozvena potom rezonuje niekoľko dní aj na našom informačne nesvojprávnom Slovensku.

Neveríte ? Nuž teda ponúkam vám aspoň niekoľko príkladov:

Neviem, ako to v skutočnosti bolo a je. Nemám dosť informácií na to, aby som v takýchto propagandistických stretoch robil rozhodcu. Rusi v citovaných príkladoch síce so správami prichádzajú skôr ako Ukrajinci a Kyjevci na ne iba reagujú, – no to neznamená, že tými, kto s určitými neprávosťami začal, nemohli byť práve Rusi.

Neviem. Jediné čo pozorujem, je kuriózna časová nadväznosť takýchto správ. Neviem, kto je v týchto jednotlivých prípadoch skutočný zlodej a kto je nevinný a kto je teda skutočným zlodejom iba zo zlodejín hlučne a krivo obviňovaný. Pre obete vojny, či už na jednej alebo druhej strane, je to vlastne aj jedno. Utrpenie a smrť sú absolútne hodnoty. Ich následná politizácia už pre trpiacich a umierajúcich žiaden zmysel nemá.

Ideálne by bolo, keby sa strany vojnového konfliktu neobviňovali navzájom a nepredbiehali v tom, kto skôr a kto hlasnejšie na utrpenie SVOJICH vojnových obetí poukázal. Ideálne by bolo, keby sa bojujúce strany predbiehali v niečom inom: v želaní zastaviť boje a ponukách na seriózne bezpodmienečné a čo najskoršie mierové rokovanie.

PS: V minulom článku som písal o zázraku na Ukrajine. Vodca pogromu na promoskovský pravoslávny chrám v dedine Lipovec, ,miestny banderovec Ivan Semcov dostal infarkt a zomrel potom, čo hodiť na zem ceremoniálny kríž. Bola to náhoda alebo zázrak ? Dnes zahynul pri autonehode aj ideový autor projektu útokov na promoskovské kláštory a chrámy, bývalý poslanec Verchovnej rady Ukrajiny Vladimir Stretovič. Náhoda či zázrak ? Ozaj,- a kedy s niečím podobným vyrukujú aj propagandisti v Kyjeve-samozrejme s tým, že je za tým ruská FSB a proruskí mnísi ?